even maar een stukje uit de digi nieuwsbrief van RedNed, 5 augustus 2005:
Optische en geluidssignalen voor reddingsbrigade voertuigenEven uw geheugen opfrissen. Vorig jaar werd tijdens het zomerseizoen via een persbericht gepubliceerd, dat reddingsbrigade voertuigen die ten dienste van brandweer en politie worden ingezet, met de zgn. voorrangssignalen kunnen/konden worden uitgerust.
Recent ontving het bestuur een brief van het ministerie van V & W, Directoraat-Generaal Personenvervoer ter bevestiging hiervan en over de vervolgontwikkelingen, zoals het opnemen van deze aanpassing in de regelgeving. Dit laatste zal nog zeker tot juni 2006 in beslag nemen, zo wordt in genoemde brief aangegeven.
Tussentijds adviseert de Manager Verkeersveiligheid namens de minister van V & W, dat reddingsbrigades een schriftelijke overeenkomst opstellen met de regionale brandweer, politie of Centrale Post Ambulancevervoer (CPA), zodat kan worden aangetoond dat ‘ten dienste van’ gereden wordt.In de nieuwe regelgeving wordt bezien of de reddingsbrigades als
zelfstandige hulpverleningsdienst in de Regeling optische en geluidssignalen worden opgenomen. Verder wordt aangegeven dat het vanzelfsprekend is, dat aan alle relevante voorschriften e.d. dient te worden voldaan en zorgvuldigheid in acht wordt genomen.
Dit houdt ook in, individuele aanwijzing van chauffeurs en instructie op basis van artikel 2 van de Regeling optische en geluidssignalen.
In voorbereiding is een uitgebreid RN informatiepakket, dat na het seizoen beschikbaar komt. Hierin wordt ook informatie opgenomen over de eisen die worden gesteld aan de opleiding voor chauffeurs en de laatste stand van zaken rondom de striping (huisstijl) van de voertuigen. Hopelijk is er dan ook meer nieuws vanuit het ministerie van Financiën over mogelijke BPM teruggave, wegenbelasting en BTW op de brigadevoertuigen die aan de wettelijke voorwaarden voldoen.
...........................
er zit dus nog steeds schot in de zaak. Maar 'een schriftelijke overeenkomst' laat natuurlijk ook nog steeds alle ruimte. Zo hebben we hier in de regio een convenant met de ambulancedienst waarin de wederzijdse diensten aan elkaar staan beschreven. maar of dit nu, in de letter van, een schriftelijke overeenkomst is?...
Het tweede deel van het artikel vind ik veel interessanter: er wordt dus nog steeds hard gewerkt om reddingsbrigades als zelfstandige dienst in de wet te krijgen.
erny
(die vrijdag nog blauw was )