Ben je hier bij een buitenlocatie op tijd bij als EHBO´er? Is het niet belangrijker dat iedere schaatser een drukverband set bij zich heeft en weet te gebruiken? De meeste schaatsevenementen zijn te groot om volledig met EHBO te bewaken. Hoe groot is de kans?
Natuurlijk is bij een locatie waarbij niet steeds dezelfde 400 meter wordt geschaatst de kans dat je op tijd bent als EHBO'er aanzienlijk kleiner, maar het is helemaal lullig als je dan al laat ter plaatse bent je eigenlijk ook nog niets kan betekenen. Natuurlijk is het een goede zaak dat iedere schaatser (een stukje) EHBO-kennis heeft, dit geldt trouwens niet alleen voor schaatsers, maar voor de gehele bevolking.
Bij een binnenbaan wedstrijdsituatie is het overzichtelijk en misschien nuttig maar als het zo gevaarlijk is, moet er niet een team specialisten bij aanwezig zijn die ook hoofdletsel etc aankunnen? Is het wel een EHBO situatie?
Is het haalbaar om (tijdens een piekmoment) ieder schaatsevenement te voorzien van een team van specialisten? Ik denk dat je hiervoor een heel geschikte groep hebt, namelijk EHBO'ers, die zoals de afkorting al verraadt, eerste hulp verlenen. Deze groep heeft naar men mag aannemen voldoende (basis)kennis om dergelijke ongevallen af te handelen tot er meer specialistische hulp ter plaatse is.
Bij het schaatsen op wedstrijd niveau wordt/werd ook nu nagedacht aan het verplichten van beschermende kleding. Hoeveel professionele schaatsers dragen er een helm?
De veiligheid van schaatsers ligt natuurlijk voor een groot deel bij henzelf. De KNSB is echter wel een onderzoek gestart naar beschermende kleding voor schaatsers naar aanleiding van een reeks ongelukken die hebben plaatsgevonden. Waaronder het ongeval wat ik eerder naar voren haalde.
Na het ongeval van Martin ontstond direct een landelijke discussie over de veiligheid bij het langebaanschaatsen. De Nederlandse schaatsbond KNSB is direct een onderzoek gestart naar maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid te vergroten. Met name een snijvast schaatspak is een belangrijk onderdeel van dit onderzoek.
Arie Knoops, technisch directeur van de KNSB, wil wel dat de pakken ook nog enigszins comfortabel zijn voor de schaatsers. “We moeten kijken wat comfortabel is en veilig. Het moet wel in verhouding staan. We hebben nu een paar heel vervelende incidenten gehad, maar daarvoor waren ook heel lang geen ongelukken.”
Bron:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/schaatser-van-der-pol-revalideert-na-horrorongeval/