Fel protest haalt niets uit, korpsen verliezen tweede brandweerwagen
GELDERMALSEN/ NEERIJNEN - Ondanks fel protest van de burgemeesters van Geldermalsen en Neerijnen raken acht brandweerposten in Gelderland-Zuid hun tweede tankautospuit kwijt. Dat heeft de veiligheidsregio besloten. Tiel en Wijchen houden wel een tweede wagen.
Waarnemers Harry de Vries (Neerijnen) en Jeroen Staatsen (Geldermalsen) waren de enige burgemeesters die een tweede brandweerwagen voor hun brandweerkorpsen te vuur en te zwaard verdedigden. De andere veertien burgemeesters wilden er niet aan en stemden in met het brandweerplan, waarin acht tankautospuiten sneuvelen.
Verwarring
Ook een geopperde overgangsperiode van drie jaar als compromis haalde het niet. Het inzetten van oefenvoertuigen als tweede tankautospuit blijkt geen optie te zijn omdat de oefenwagens niet de juiste bepakking hebben. Ook zou het verwarring veroorzaken, onder meer in de meldkamer.
Bovendien worden de tankautospuiten die nu als tweede wagen bij de acht posten staat, straks gebruikt als oefenvoertuig. Het aanpassen van het plan zou betekenen dat een aantal nieuwe tankautospuiten extra aangeschaft moeten worden – kostprijs een half miljoen per stuk.
Weglopen
Zowel de korpsen Neerijnen als Geldermalsen hebben zo'n dertig vrijwilligers: dat is te veel voor één brandweerwagen die uitrukt met zes man. De Vries en Staatsen zijn bang dat vrijwilligs bij de brandweer weglopen omdat ze niet worden ingezet bij uitrukken en niet kunnen oefenen.
Geldermalsen verliest ook de wagen van de jeugdbrandweer, ooit gekocht met particulier geld uit de gemeenschap. Sinds de regionalisering van de brandweer, zijn de wagens niet meer van de korpsen, maar van de regio. Die gaat over het beheer, het onderhoud en de plaatsing.
Tevreden
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het dagelijks bestuur van de brandweerregio hield de burgemeesters voor dat de brandweer er niet is om vrijwilligers tevreden te houden, hoe belangrijk die ook zijn. ,,Vrijwilligers doen dit werk met hart en ziel, maar ze zijn er voor de veiligheid van de burgers.’’
Volgens de berekeningen van de brandweer komt het zelden voor dat een tweede tankautospuit uitrukt. Als er een tweede tankautospuit nodig is, wordt een buurkorps gealarmeerd om bij te springen. Er bestaat twijfel of het kleine korpsen als Neerijnen en Geldermalsen altijd lukt om een tweede tankautospuit te bemannen. 's Avonds lukt dat wel, maar overdag als iedereen aan het werk is, mogelijk niet.
Teleurgesteld
Burgemeester Staatsen zegt zwaar teleurgesteld te zijn door het besluit. ,,Ik vind het moeilijk uit te leggen dat de brandweer duurder wordt voor de gemeente, maar dat we wel een wagen minder krijgen.’’ Hij denkt dat het schrappen van de wagen ten koste van de veiligheid gaat.
Bruls: ,,Een continue dekking van 100 procent voor het hele gebied, daar zouden nooit genoeg vrijwilligers voor zijn. Bovendien zou het tientallen miljoenen euro's per jaar kosten voor Gelderland-Zuid alleen.’’
https://www.gelderlander.nl/rivierenland/fel-protest-haalt-niets-uit-korpsen-verliezen-tweede-brandweerwagen~a986ca4e/