Plaatsbepaling leidde tot vertraagde alarmering brandweer De Krim Aanvankelijke onduidelijkheid over de exacte locatie van het ongeval in De Krim heeft ertoe geleid dat in eerste instantie niet De Krim, maar brandweer Slagharen is gealarmeerd. Dit ter ondersteuning van de gelijktijdig gealarmeerde brandweerduikers uit Emmen en Zwolle. Dit blijkt uit een evaluatie van Brandweer IJsselland en Meldkamer Oost Nederland (MON).
Bij het ongeval, maandag 8 december jl., raakte een auto met daarin een jonge vrouw en haar zoontje van 18 maanden te water. Als gevolg van het ongeluk kwam het kindje om het leven. De moeder is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Geconcludeerd kan worden dat op basis van de beschikbare kennis conform procedures is gehandeld om de snelste zorg te kunnen bieden.
Snelste brandweerzorg
Bij een melding via 112 vraagt de meldkamercentralist onder andere naar de aard van het incident en altijd naar een straatnaam en huisnummer of hectometerpaal. Vervolgens alarmeert hij de hulpdiensten die het snelste op deze locatie kunnen zijn. Dit is bij dit incident ook gedaan. Bij de eerste melding van het ongeval in De Krim was de straatnaam bij de melder bekend, maar de exacte locatie helaas onduidelijk. Om geen tijd te verliezen is overgegaan tot alarmering op basis van het middelpunt van deze lange weg. Vervolgens zijn direct de dichtstbijzijnde brandweerduikers -specifiek toegerust op waterongevallen- en de ondersteunende eenheden gealarmeerd.
Nadat de exacte locatie van het ongeval bekend was, zijn aanvullende eenheden, waaronder brandweer De Krim (na exacte locatiebepaling de dichtstbijzijnde brandweereenheid) opgeroepen. De wijze van alarmering heeft geen invloed gehad op de uitvoering van de reddende taken van de brandweer. Het dichtstbijzijnde duikteam, dat primair deze taken uitvoert, is direct bij de eerste melding naar het ongeval gestuurd. De eenheid uit Slagharen was voor de duikers Emmen ter plaatse op de ongevalslocatie om de reddingstaak voor te bereiden.
Hulp van omstanders
Een aantal omstanders zag het ongeval gebeuren en is direct het water ingegaan om de vrouw en haar zoontje te helpen. Zij kregen hierbij later hulp van de politie. Brandweer IJsselland waardeert de inzet van alle betrokkenen en benadrukt het belang van samenwerking tussen hulpdiensten en omstanders, maar ook met buurregio’s.
“Dit ongeval maakt meer dan eens duidelijk dat we iedereen hard nodig hebben: melders, getuigen, mensen die te hulp schieten. Vooral in de eerste minuten, als we geen goed beeld hebben van de situatie, maar vaak ook nog daarna”, zegt Lieke Sievers, Regionaal Commandant Brandweer IJsselland. “Dit is een ongelooflijk triest ongeluk. We hebben alles gedaan wat er binnen onze mogelijkheden lag. Dat neemt niet weg dat we goed begrijpen hoe dit voor alle betrokkenen moet voelen, zeker gezien de verdrietige afloop. We leven zeer met hen mee.”
https://www.vrijsselland.nl/Paginas/brandweer/nieuws/plaatsbepaling-leidde-tot-vertraagde-alarmering-brandweer-De-Krim.aspx