Het hanteren van aanroepen, aanschudden en geven van pijnprikkel zijn niet verboden handelingen om UITSLUITEND vast te stellen in welk bewustzijns niveau iemand zich bevind. Niets meer, niets minder. Daar is niets medisch aan. Het geven van een pijnprikkel in een hulpverlenings situatie heeft ook niets met mishandelen te maken, alleen met het geven van een krachtige stimulans om een reactie te verkrijgen.
Dat het rk en ok de pijnprikkel hebben afgeschaft is hun eigen zaak (ivm laagdrempeligheid en algemeenheid), maar dat wil niet zeggen dat andere EHBO organisaties dat niet in hun opleidingen mogen hanteren of dat dit direct landelijk in de ban is gezet. Het rk en ok bepalen namelijk niet wat andere EHBO organisaties wel of niet mogen doen en laten. Het argeren tegen het toepassen van de pijnprikkel is kennelijk gebaseerd op de laagdrempeligheid en algemeen opgeleide BLS-er, BHV-er en EHBO-er waarvan kennelijk weinig wordt verwacht door ambulance personeel.
Vele EHBO organisaties ter wereld onderwijzen de pijnprikkel aan leken EHBO-ers. Ik kom kennelijk met het geven van een pijnprikkel in het private domein van Nederlandse ambulance verpleegkundigen en artsen als ik iemand stimuleer om alsnog te reageren? Dat is vreemd, want er zijn genoeg EHBO-ers in Nederland die door ambulancepersoneel (!) zijn opgeleid om de pijnprikkel te geven als aanvulling op aanroepen en aanschudden.
Kop-in-het-zand-steken richting eigen vakbroeders die de pijnprikkel wel onderwijzen aan EHBO-ers en daar dus kennelijk wel het nut van inzien!
Samenvattend, een pijnprikkel geven valt ook onder het domein van de Nederlandse leken EHBO.
PS, een EHBO (de leek) is niet opgeleid, getraind en geoefend in het interpreteren van allerlei bedachte (trauma)scores. Waardes en scores vallen m.i. gewoon buiten de discussie als het gaat over leken EHBO-ers.