Toevallig ben ik een tijd geleden voor een ander vraagstuk bij het rode kruis op zoek gegaan naar evidence voor de AVPU, en er blijkt weinig over gepubliceerd te zijn, hoewel de AVPU al in de jaren 70 voor het eerst voor kwam in medische trainingen. Er zijn 2 artikelen die iets zeggen over de vergelijking tussen GCS en AVPU. Bijgaand een samenvatting van de uitkomsten die ik vond voor dat vraagstuk waarbij het ging om triage.
Er is wetenschappelijk bewijs dat de AVPU score overeenkomt met bepaalde punten in de GCS, namelijk A= 15, V= 13, P=10 en U=6 (McNarry & Goldhill, 2004). In een andere studie waarbij de AVPU en GCS worden vergeleken wordt vergelijkbaar bewijs gevonden (Kelly, et al., 2004), namelijk A=15, V=13, P=8 en U=3.
Bronnen:
Kelly, C., Upex, A. & Bateman, D., 2004. Comparison of consciousness level assessment in the poisoned patient using the alert/verbal/painful/unresponsive scale and the Glasgow Coma Scale.. Ann Emerg Med, 44(2), pp. 108-113.
McNarry, A. & Goldhill, D., 2004. Simple bedside assessment of level of consciousness: comparison of two simple assessment scales with the Glasgow Coma scale.. Anaesthesia, pp. 34-37.
Deze studies hebben natuurlijk hun nadelen in het kader van deze discussie, ze zijn al wat ouder, er is echter weinig nieuwe evidence over de vergelijking van GCS en AVPU.
Als een Slachtoffer Unresponsive is (om welke reden dan ook)dan zal deze ten alle tijden door ALS personeel verzorgd moeten worden, evt met hand en span diensten van de BLS provider. Heb je geen ALS aanwezig dan moet je middels een goede melding de MKA inlichten en tot de aankomst van de AMBU de luchtweg zo goed mogelijk vrijhouden (middels stabiele zijligging/chinlift/head tilt chin lift/ jaw thrust/ trauma jaw thrust) en de ademhaling van het slo controleren. Deze slachtoffers moeten naar het ziekenhuis, waar ze op de SEH/IC gemonitord kunnen worden en waar adequaat ingegrepen kan worden. Dat ook deze slachtoffers/patiënten wel eens op evenementen worden verzorgd is mijns inziens onverantwoord.
Wanneer we het hebben over een slachtoffer die wel op een pijnprikkel reageert dus een P in de AVPU kom je in enigzins grijs gebied. Op het ene evenement kun je wel verkoeveren en is de personele bezetting (ook ALS) hierop aangepast, en op andere evenementen kan het niet, bijvoorbeeld omdat het niet in de verwachting ligt. In overleg met de AVP ga je dan op zoek naar een oplossing, wat ook heel vaak wel kan hoor!
Overigens kan ook een Slo die Alert of Verbaal scoort een Ambu of beoordeling nodig hebben, denk aan mensen die verward zijn en niet meer goed georiënteerd zijn.
De taak van ALS providers op een evenement (in mijn optiek ALS alleen door zelfstandig bevoegden, of bevoegd middels een verlengde arm constructie die geborgd is in de organisatie, dus een Medisch manager die de protocollen bekrachtigd én personeel dat gewend is middels de protocollen te werken buiten het ziekenhuis, dat zijn eigenlijk alleen AVP-en) is het verzorgen van de zorg die boven het niveau van eerste hulp uitstijgt (laten we het BLS niveau noemen, doet de GHOR ook). Wanneer een Eerste hulpverlener er op een evenement zelf niet uitkomt en geen adequate zorg kan bieden voor het probleem van de zorgvrager kan hij/zij zelfstandig doorverwijzen naar de HAP/tandarts/apotheek bij kleine letsels (tenzij een huisartsenfunctie is voorzien door de hulpverleningsorganisatie) of om de beoordeling vragen van het medische personeel bij andere letsels. Dit kan variëren van beoordelen van een mogelijk gebroken enkel (een ehbo-er kan eigenlijk geen onderscheid maken tussen een fractuur of kneuzing) tot opvangen van unresponsive intoxicaties, eerste opvang van een reanimatie, noem het maar op.
Dit is in ieder geval hoe ik tot op heden ALS providers op evenementen ingezet heb zien worden. Wellicht is het een apart topic waard om eens uit te werken of dit je juiste werking is en hoe we dat anders zouden willen zien. Voor mij staat voorop dat je als BLS en ALS providers samen het spectrum aan hulpvragen aan moet kunnen (in eerste aanvang, waarna doorverwijzen naar HAP/SEH/vervoer door RAV mogelijk moet zijn).
Wanneer een eerste hulp verlener assistentie vraagt van de ALS provider gaat de medische verantwoordelijkheid ook over naar de medisch hulpverlener. Heeft deze vervolgens bepaald dat iemand zijn roes moet uitslapen en dat dat op dat evenement kan, kan hij de zorg weer overdragen aan de eerste hulpverlener, maar blijft hij/zij mijnsinziens wel betrokken (op afstand) om bij verslechtering opnieuw te beoordelen.
Zo een heel verhaal, heb waarschijnlijk nog wel vragen over het hoofd gezien, maar ben benieuwd of dit een goede stap is om de discussie verder aan te gaan.