Bij het gijzelen van een veroordeelde om een mede verdachte aan te wijzen, begeef je je op glad eis. Het is juridisch niet onmogelijk maar er kleven gewoon veel haken en ogen aan. Daarom is het minder effectief, en niet wenselijk, om dit in te zetten tegen veroordeelden.
Voorbeeld van de afwegingen, en haken en ogen:
- Getuigen spelen pas een formele rol bij een onderzoek door de rechter-commissaris en/of tijdens de feitelijke rechtszaak. Pas op die momenten kan een rechter over gaan tot gijzeling van een getuige. Zolang er geen verdachte is, zal je geen rechtszaak hebben waarbij je die getuige kan oproepen.
(De politie, of OvJ, kan ook iemand horen als getuige gedurende het politie/justitie onderzoek. Op dat moment is er geen verplichting tot medewerking en kan een getuige niet gedwongen worden.)
- Als het om het zelfde gebeurtenis gaat, dan kan een veroordeelde zich nog steeds beroepen op het verschoningsrecht, omdat hij mogelijk uitspraak moet doen die nieuwe feiten aan het licht brengen.
- Tot een zekere hoogte blijft een veroordeelde een verdachte. Als de Politie nogmaals iemand hoort over de zaak waarvoor hij veroordeeld is, dan heeft hij in de praktijk nog steeds de rechten van een verdachte.
- Rechters passen gijzeling alleen toe als men dit ook effectief acht. Bij veroordeelden is die effectiviteit meestal erg klein.