landelijke DNA-database

Auteur Topic: landelijke DNA-database  (gelezen 13331 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #50 Gepost op: 11 december 2015, 13:56:22
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #51 Gepost op: 17 december 2015, 00:07:27
Reactie OM op uitzending RTL Nieuws over afname DNA bij veroordeelden

10 december 2015 - Openbaar Ministerie

Naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws van donderdagavond 10 december meldt het OM hier de antwoorden op de vragen die RTL Nieuws heeft gesteld.

Hoe kan het dat het OM van zoveel mensen nog geen DNA heeft verzameld, terwijl dit wettelijk wel verplicht is?

Op grond van de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ zijn mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht om celmateriaal af te staan. Deze personen krijgen een oproep om tijdens een spreekuur op het politiebureau celmateriaal af te staan. In verreweg de meeste gevallen (85‐87%) staan opgeroepen veroordeelden celmateriaal af na een bevel, zonder dat een aanhoudingsbevel uitgevaardigd hoeft te worden. Sommige veroordeelden geven geen gehoor aan het bevel van het Openbaar Ministerie en onttrekken zich aan de verplichting om celmateriaal af te staan. Het OM vaardigt in deze gevallen een aanhoudingsbevel uit en signaleert deze personen in het landelijke opsporingsregister (OPS). Deze veroordeelden kunnen op ieder moment worden aangehouden en overgebracht worden naar een politiebureau waar alsnog celmateriaal afgestaan moet worden. De veroordeelden kunnen bijvoorbeeld worden aangehouden bij een verkeerscontrole of bij een paspoortcontrole op het vliegveld. In het geval van de veroordeelde geen bekende woon- of verblijfplaats gaat het OM direct over tot signalering van de veroordeelde in het OPS.

Het onderzoek van de commissie Hoekstra toont kwetsbaarheden in het proces ter uitvoering van de Wet DNA-V. Op 20 november 2015 heeft de minister van Veiligheid en Justitie het Verbeterprogramma Maatschappelijke Veiligheid van het OM naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat bevat onder andere verbeteringen op het gebied van DNA-afname bij veroordeelden. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/11/20/tk-verbeterprogramma-maatschappelijke-veiligheid-en-het-openbaar-ministerie Deze verbeteringen worden nu uitgevoerd. Het zal enige tijd in beslag nemen voordat terug te zien zal zijn in de cijfers.

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft de politie de opdracht gegeven om van alle personen van wie een GBA‐adres bekend is (1765 in juni 2015) en die kunnen worden getraceerd, voor einde 2015 celmateriaal te hebben afgenomen. Op 15 november 2015 waren 1.269 gevallen van de 1.765 afgehandeld (ca. 73% werkvoorraad); eind dit jaar moeten de resterende 479 veroordeelden die in het opsporingsregister staan, zijn afgehandeld. Ten aanzien van de overige gesignaleerden (zonder bekend GBA-adres) wordt in opdracht van de Minister de opsporing, op basis van een voorafgaand uit te voeren bestandsanalyse, geïntensiveerd. De politie maakt daarbij gebruik van alle interne en openbare bronnen om de mogelijke verblijfsplaats van de veroordeelde te achterhalen.

Hoe komt het dat ook mensen met zeer zware veroordelingen, zoals moord en verkrachting, nog geen DNA hebben afgegeven?

Gaat het OM er voor zorgen dat al deze veroordeelden hun DNA alsnog afstaan, of is dat bij een gedeelte niet meer mogelijk?

Hoe gaat het OM er voor zorgen dat deze mensen alsnog hun DNA afstaan?

Antwoord op deze vragen:

De geschetste problematiek, de onttrekking aan het bevel, speelt ook bij personen die veroordeeld zijn voor zware misdrijven.

Het Openbaar Ministerie, politie en het CJIB zetten in op een actieve opsporing van veroordeelden die gesignaleerd staan in verband met het afnemen van DNA‐materiaal. Dagelijks wordt er van veroordeelden die gesignaleerd staan celmateriaal afgenomen. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft de politie de opdracht gegeven om van alle personen van wie een GBA‐adres bekend is (1765 in juni 2015) en die kunnen worden getraceerd, voor einde 2015 celmateriaal te hebben afgenomen. Ten aanzien van de overige gesignaleerden wordt in opdracht van de Minister de opsporing, op basis van een voorafgaand uit te voeren bestandsanalyse, geïntensiveerd. De politie maakt daarbij gebruik van alle interne en openbare bronnen om de mogelijke verblijfsplaats van de veroordeelde te achterhalen. Een onbekend deel van de gesignaleerden verblijft (permanent) in het buitenland en het is voor het OM en de politie moeilijk om bij deze groep celmateriaal af te nemen. Deze personen blijven echter gesignaleerd staan in het OPS en bij terugkeer in Nederland zal alsnog celmateriaal worden afgenomen.

Daarnaast streeft het OM samen met de politie naar een hoog opkomstpercentage op spreekuur bij de politie. 85‐87% van de opgeroepen veroordeelden staan celmateriaal af na een bevel, zonder dat een aanhoudingsbevel uitgevaardigd hoeft te worden. Om het opkomstpercentage verder te verhogen is onder meer het aantal DNA ‐spreekuren bij de politie vergroot en zijn de openingstijden verruimd.

Is het afgegeven DNA van deze mensen al gelinkt naar andere onderzoeken van het OM?

Het OM geeft het NFI opdracht celmateriaal van veroordeelden om te zetten in een DNA-profiel. Het DNA-profiel wordt opgenomen in de Nederlandse DNA-databank. Indien het profiel van de veroordeelde een match oplevert met sporen in andere strafzaken, dan bericht het NFI het OM hierover. De politie monitort de resultaten van de inhaalslag wat betreft personen van wie een GBA-adres bekend is. De inhaalslag van het OM – gericht op personen die gesignaleerd staan, maar zonder GBA-adres – heeft nog geen matches opgeleverd.
Samen sterk in de hulpverlening!