Inderdaad, ik beroep met ook nog eens op wetenschappelijke publicaties (inclusief Nederlandse resultaten in Amsterdam) en CBS gegevens over uitruktijden van de Nederlandse brandweer.
Ik heb hier op forum nog niet meegemaakt dat een politieman, brandweerman of burgerhulpverlener verder komt dan wat emotionele prietpraat, een anekdote (meestal een jonge vent van 34 jaar met 2 schitterende kindjes die er nog is dankzij het heldhaftig optreden van de persoon in kwestie) of argumenten dat het een goed gevoel geeft voor de hulpverlener en de nabestaanden.
Enkele brandweermensen pleiten zelfs voor de onmisbaarheid omdat als ze niet in staat zijn levens te redden ze nog steeds nuttig zijn door bijv. het koffietafeltje in de woonkamer opzij te schuiven zodat de ambulancebroeder er goed bij kan. Ik werk in een land waar paramedics zelf snel een tafeltje opzij kunnen schuiven.
Ik betwist de meerwaarde van de AED niet. Ik vind dat er meer AED's op publieke plekken voorhanden moeten zijn. Op die manier kan je levens redden met de AED. Omstanders die getuige zijn van hartstilstand die onverwijld een AED van de muur grijpen op publieke lokaties maken het verschil (voldoende wetenschappelijke ondersteuning, inclusief Nederlands onderzoek beschikbaar).
Het stelt dus dat je het uitrukken met AED gewoon kan vergeten en de focus moet leggen op publieke lokaties waar omstanders direct met AED kunnen ingrijpen. Als je al mensen wil alarmeren moeten het mensen zijn (ambulancepersoneel of burgerhulpverleners) die bijvoorbeeld op drukke momenten op drukke publieke lokaties aanwezig zijn waardoor ze binnen enkele minuten (na ontvangst melding binnen 120 sec) al de eerste schok kunnen toedienen.
Oke, ben ook meer van de toegevoegde waarde en niet van de publieksstraaltjes.
Ik had echter de hoop dat er idd wat kan worden toegevoegd, alleen loop ik blijkbaar tegen tegenstrijdigheden aan:
https://twitter.com/ambulancehm?lang=nlIk zie daar namelijk een hele andere tweet voorbij komen:
RAV Hollands Midden @ambulancehm 27 nov.
RAV Hollands Midden heeft Brandweer Flevoland geretweet
Verstandig: brandweer first-responders redden al jaren mensenlevens in onze regio. #dmvda
RAV Hollands Midden heeft toegevoegd,Als reactie op deze:
Brandweer Flevoland @brandweerflevo 27 nov.
#Brandweerflevoland rijdt vanaf 1 december 2015 ook op meldingen van mogelijk hartfalen. Kijk voor meer informatie op onze website.Uiteraard weet ik niet of ze dit met cijfers kunnen onderbouwen, maar het komt uit dezelfde gele hoek als jij, vandaar deze reactie ;-)
Zelf maak ik met regelmaat reanimaties mee maar niet als rapid responder, meer als assistentie ambu, dus zeker nadat de ambu ter plaatsen is.
Ik kan dus niet goed beoordelen of de rapid responders efficiënt werken.