JUBILEUMBIJEENKOMST FIRST RESPONDERS BRABANT-ZUIDOOST 2000-2015
Op 27 november 2015 hebben we het jubileum gevierd van het 15-jarig bestaan van First Responders in onze regio. Zelf ben ik bijna vanaf het begin betrokken als coördinator vanuit de brandweer. Bij de bijeenkomst hebben we teruggeblikt op de afgelopen vijftien jaar en hebben we gekeken welke resultaten met deze inzetvorm hebben behaald.
TERUGBLIK
1998 voorjaar: Eerste gedachten opstarten vorm van First Responder zorg, conform Engeland. Besproken in commandantenoverleg samen met collega’s RAV.
1998 oktober: Breed oriënterend overleg, met de vraag welke organisaties er iets zouden kunnen betekenen inzake FR-activiteiten. O.a. huisartsen, politie, vakantiepark, EHBO-vereniging en brandweer.
1999: Regionale brandweer blijft als enige partner over. Huisartsen hebben te weinig capaciteit en de politie had het te druk met haar kernactiviteiten. Voordeel van de brandweer als partner is dat deze mensen praktijkervaring hebben in spoedeisende situaties en in het rijden met voorrangsvoertuigen, en er is een bestaand alarmeringssysteem.
1999 najaar: RAV start met opleiding van in totaal zo’n 23 First Responders. De cursusduur: 4 x dagdeel, stagedag ambulancedienst en afsluiting met theoretisch en praktijkexamen. Voor de opleiding FR heeft de RAV een handboek ontwikkeld. In de opleiding wordt vooral veel aandacht besteed aan het oefenen van deelvaardigheden en het op systematische wijze onderzoeken van een patiënt. Ieder FR-team heeft vanaf de start van de pilot tot op heden, zijn eigen instructeur van de RAV.
2000 – 4 maart: Start met de brandweerteams uit Gemert, Oirschot en Middelbeers.
2001 – 8 februari: Stopzetting project, omdat het First Responder project niet toetsbaar was aan de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Het was dus te vooruitstrevend voor die tijd. De IGZ hanteerde destijds in de brief termen als onverantwoord, onveilig en onacceptabel.
2001 – 1 oktober: Doorstart in afgeslankte vorm. Vanaf dan wordt niet meer gesproken over First Responder, maar BLS (Basic Life Support). Optreden mag alleen buiten de voordeur (standpunt IGZ).
2003: Doorstart First Responder in de vorm zoals het 3 jaar eerder is opgestart, dus hulpverlening op straat en achter de voordeur. FR-teams worden met een AED uitgerust.
2005 Mei: Landelijke richtlijn First Responder binnen Ambulance Zorg Nederland wordt vastgesteld. De pilot in onze regio is de aanleiding geweest voor dit product.
2006 Mei: Start FR-team Someren.
2009 Maart: Start FR-teams Reusel en Lage-Mierden.
2015 – 27 november: Vijf brandweerteams First Responder: Post Gemert, Post Middelbeers, Post Oirschot, Post Reusel en Post Someren. Post Lage Mierden was inmiddels opgeheven.
WAAROM DOEN WE HET OOK AL WEER?
→ Het verbeteren van de kwaliteit van de spoedeisende medische zorg door het verkorten van de ‘therapieloze’ interval. De First Responders opereren op het niveau van Basic Life Support (BLS) en zijn getraind om bepaalde levensreddende handelingen uit te voeren. Ze moeten inzetbaar zijn op het gebied van zowel cardiologie/ onwelwordingen als traumatologie (breed inzetbaar). De inzet wordt gecoördineerd vanuit de meldkamer RAV op basis van vastgestelde inzetcriteria. Het is gewenst om de First Responders binnen 8 minuten na het ontstaan van het incident / ongeval ter plaatse te hebben.
WAT HEBBEN WE BEREIKT?
De teams zijn gemiddeld binnen 6,5 minuten na alarmering ter plaatse. Ze zijn gemiddeld 4,5 minuten eerder ter plaatse dan de ambulance.
De afgelopen 15 jaar betrof 3500 inzetten waarbij 35 levens zijn gered! Meest in het oog springend is de geslaagde reanimatie in 2009 van een 16 jarig meisje in Someren.
CONCLUSIE
De inzet van de FR-teams genereert een snellere opstart van hulpverlening op BLS-niveau, waardoor een verbetering in de kwaliteit van zorg ontstaat!
Voor de presentatie bij de bijeenkomst:
https://prezi.com/genk0vzrhe_a/untitled-prezi/Bron:
https://www.facebook.com/100010452125584/videos/148811732143897/En zo blijkt maar weer dat er ook verschillende resultaten zijn voor wat betreft onderzoek. Ik vind 35 geredde levens nogal veel ten opzichte van de medici uit Amsterdam die pretenderen dat met een AED uitrukken geen effect heeft.
Dus kom je weer een beetje uit bij het plaatje van de onderzoeken over wat wel en niet gezond is om te eten: voor ieder onderzoek dat aangeeft dat een bepaald voedingsmiddel ongezond is, is er ook één die aangeeft dat hetzelfde middel wel gezond is.........