Ik heb nog steeds geen tegenargument gehoord op het gegeven dat achteraf nooit te meten is of iemand het wel of niet had overleefd zonder interventie van de brandweer, indien er geschokt is met de AED. Het onderzoek van een club artsen ten spijt; de praktijk wijst uit dat de brandweer regelmatig de eerste schok toedient. Anders kunnen we de ambulances ook wel afschaffen: als iemand dood ligt te gaan kan deze ook met de personenauto naar het ziekenhuis gebracht worden. Er is kennelijk niet te bewijzen dat een ingreep door de ambulancebemanning levensreddend is, want het is niet gezegd dat een persoon zonder ingreep het niet zou overleven (tenzij je slachtoffer natuurlijk onderweg in de auto overlijdt, dan is het een gevalletje 'jammer')............
Hoezo een tegenargument, je draait de zaken om.
Er ligt wetenschappelijk bewijs van artsen uit binnen- en buitenland. Je kan dat alleen weerleggen door met een ander onderzoek aan te tonen dat uitrukken met de AED wel een toegevoegde waarde heeft. Een facebookverhaaltje getikt door het opperhoofd van de brandweer Someren of een leuke anekdote van een brandweerman zegt niet dat ineens de wetenschappelijke publicaties van tafel kunnen en er wederom tegenargumenten moeten komen om het facebookverhaal te betwisten.
Als je het Amsterdamse onderzoek goed bekijkt zie je de resultaten van de eerste schok toe dienen door politie/brandweer (dispatched AED). In Amsterdam lukte het de politie om in gemiddeld 8.5 min de eerste schok toe te dienen. Om verschil te maken moet die eerste schok veel sneller gegeven worden, ander onderzoek toont aan dat 5.3 min vergelijkbare resultaten opleverde met Amsterdam.
Je moet dus uitrukken met AED om binnen 1 -2 minuten na het intreden van de hartstilstand de eerste schok toe te kunnen dienen om verschil te kunnen maken. In realiteit is dit alleen mogelijk met een on-site AED gebruikt door een omstander. Ik noem dit niet eens reanimatie maar simpel ritmeherstel.
Als de brandweer blijft uitrukken voor deze meldingen zegt het dat er twee diensten kosten maken terwijl het niet zal zorgen voor hogere overleving. Als de brandweer iemand terugklapt moet de ambulance komen om de patient naar het ziekenhuis te brengen. Als de brandweer met een AED iemand terugklapt na 8.5 minuut mag je er vanuit gaan dat de ambulance deze patient ook terug kan klappen na 12 minuten.
Je zou dus eigenlijk moeten kiezen, de brandweer doet de reanimaties + vervoer naar SEH of de ambulancedienst blijft het doen.