Jij snapt niet helemaal hoe wetenschappelijk onderzoek werkt volgens mij.
Natuurlijk wel, maar ik beschreef eerder al dat er voor vrijwel ieder onderzoek ook een "tegenonderzoek" te bedenken is. Ik zou het wonderbaarlijk knap vinden als artsen kunnen voorspellen dat iemand die een klap van de AED van de brandweer krijgt het anders ook zou overleven.
En ik heb het al een aantal keer geroepen: in de praktijk blijkt de brandweer (of politie!) regelmatig de eerste schok toe te dienen. Ik overdrijf echt niet als ik zeg dat in de helft van de reanimaties waar ik bij ben geweest de ambulance nog zeker 5 minuten op zich heeft laten wachten.
Alles over gemiddelde opkomsttijden en dergelijke ten spijt: wij kunnen na alarmering binnen vijf minuten in vrijwel het hele dorp zijn. Plus de tijd die het aannemen van de melding heeft geduurd zal je dus binnen 6-7 minuten na de constatering van een hartstilstand ter plaatse zijn, in sommige gevallen nog sneller. Als wij dan iemand een schok toe kunnen dienen, terwijl het daarna nog vijf minuten duurt voor de ambulance er is, dan is het voor mij echt niet te verklaren dat een onderzoek aangeeft dat er geen meerwaarde is. Alleen al op de twee posten waar ik werkzaam ben ken ik zeker 3 voorbeelden waar deze situatie van toepassing was, dus waar de mensen nu nog leven na een schok door de brandweer-AED.
Lijkt mij inderdaad niet slim om het weg te halen bij politie of brandweer.
Maar als de commerciële ambulancediensten, (25 bedrijven toch?) nu bijvoorbeeld zouden gaan fuseren, net als de nationale politie, en we bijvoorbeeld 6 regionale organisaties overhouden. Dan kunnen we zo 19 raden van bestuur, HR afdelingen, Administratie afdelingen etc. afschaffen. Dat zou toch zomaar ineens 100 fte kunnen schelen. Daar moeten zeker 50 BLS ambulances van kunnen worden betaald (overdag). Kun je mooi BMH'ers opzetten, laat je ze 6 jaar op de BLS wagen rijden, zijn ze 30 en kun je ze daarna op de A-wagen zetten.
Je hebt toch hopelijk gezien hoe 'effectief' de schaalvergroting van de Nationale Politie en veel Veiligheidsregio's hebben uitgepakt? Voorbeelden te over dat organisaties die groter worden lang niet altijd effectiever en efficiënter worden......
Ik snap de opmerking van Oma wel met betrekking tot reanimaties in verpleegtehuizen en dergelijke. De vraag is in hoeverre je een persoon van 85+ nog helpt door te gaan reanimeren. Maar goed; als we gealarmeerd worden zullen we gewoon net als anders optreden. Het is niet aan ons om wel of niet te bepalen of er gereanimeerd moet worden, dan zal er door de hogere legerleiding beslist moeten worden dat we daar niet meer op uitrukken.