Brandweer en verzekeraars slaan handen ineen

Auteur Topic: Brandweer en verzekeraars slaan handen ineen  (gelezen 5286 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 8 januari 2015, 13:38:19
Brandweer en verzekeraars slaan handen ineen

http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/nieuwsblokken/nieuws-homepage/?ActItmIdt=40847
7 januari 2015

Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars slaan de handen ineen om leed en schade als gevolg van brand terug te dringen. Veel branden zijn met betrekkelijk eenvoudige maatregelen vermijdbaar of beheersbaar. Door kennisbevordering, -deling en -verspreiding willen brandweer en verzekeraars Nederland brandveiliger maken.

Voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten Stephan Wevers en directeur Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars tekenden vandaag in de Risk Factory op de voormalige vliegbasis Twente een intentieverklaring voor strategische samenwerking. Kern is dat door het bundelen van kennis, menskracht, netwerk en financiële middelen beide organisaties hun maatschappelijke rol verder versterken door het vergroten van de brandveiligheid en het verminderen van branden, slachtoffers en schade.

Veel leed en schade
Een gezamenlijke aanpak is hard nodig, stellen beide koepelorganisaties. Het aantal slachtoffers van brand lag in 2013 op 52 doden en 600 gewonden. Naast de emotionele impact van brand is de financiële schadelast groot. Uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond blijkt dat - op basis van brandclaims - jaarlijks zo'n 115.000 huishoudens de dupe zijn van een kleine of grote brand in hun woning. De schadelast bij bedrijfsbranden is ernstig: 2013 was een ‘brandrecordjaar' met liefst 636,5 miljoen euro schade, in de eerste drie kwartalen van 2014 stond de teller ook alweer op 379,5 miljoen euro schade.

"Brandweer en verzekeraars werken al langer samen - onder meer in normcommissies en bij acties gericht op het vergroten van risicobewustwording", stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. "Voorbeelden hiervan zijn de Brandpreventieweken, de ontwikkeling van preventie-instrumenten zoals Checklistbrand.nl en campagnes op beurzen." Daarnaast werkt de brandweer al bijna dertig jaar samen met de door de gezamenlijke verzekeraars opgerichte Stichting Salvage in de hulpverlening na brand.

Intentieverklaring
Met de intentieverklaring onderschrijven brandweer en verzekeraars onder meer dat ze samen optrekken richting stakeholders om brandveiligheid en effectieve brandalarmering en -bestrijding te bevorderen. "Om de samenwerking minder fragmentarisch en vrijblijvend te maken, gaan de koepels nu een strategische samenwerking aan", zegt Leo De Boer van het Verbond. Jaarlijks wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld. Ook gaan Brandweer Nederland en het Verbond invulling geven aan samenwerking en kennisdeling bij brandonderzoek.

Risk Factory
De bijeenkomst van de verzekeraars en de brandweer werd afgesloten met een rondleiding door het veiligheidseducatiecentrum de Risk Factory, dat deel uitmaakt van een breder veiligheidsconcept: Twente Safety Campus. In de Risk Factory - winnaar van de Jan van der Heydenprijs 2014 - worden onder andere basisschoolleerlingen veiligheidsbewuster worden gemaakt door ze uiteenlopende realistische scenario's te laten beleven en ze handelingsperspectieven te bieden. Door te leren hoe ze veilig kunnen handelen, kunnen ze zelf voor hun eigen veiligheid zorgen, in hun thuissituatie, op school en in de openbare ruimte.


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 8 januari 2015, 13:38:32
Samen sterk in de hulpverlening!


guest12562

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 8 januari 2015, 13:57:34
Aan de ene kant denk ik een goed initiatief, maar aan de andere kant krijg ik hier een beetje raar gevoel bij.
Belangen verstrengeling, verzekeraars die hier alleen maar beter van worden?
Wat wint de brandweer hiermee?


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Reactie #3 Gepost op: 8 januari 2015, 19:32:13
Een mogelijkheid is dat ook verzekeringen eigenaren en gebruikers van panden (financieel) gaan motiveren meer aan brandveiligheid te doen. Nu is bijna alleen de brandweer die dat doet. En de brandweer heeft maar een beperkte capaciteit om dit te doen.

Citaat van: Breathe link=msg=1321221 date=1420721854
Aan de ene kant denk ik een goed initiatief, maar aan de andere kant krijg ik hier een beetje raar gevoel bij.
Belangen verstrengeling, verzekeraars die hier alleen maar beter van worden?
Wat wint de brandweer hiermee?


guest12562

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 8 januari 2015, 20:33:41
Eens, maar blijft dit niet lastig omdat bedrijven vaak pas achteraf worden gecontroleerd, dus na de brand?
Tot dat moment is het toch de eigen verantwoording en doordat het geld kost vaak niet gedaan.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #5 Gepost op: 8 januari 2015, 20:44:21
Ik zie toch wel het nodige aan verschil bij bedrijven die ik bezoek voor mijn werk. Het ene bedrijf heeft zijn zaakjes beter dan het andere, en een volgende probeert het zo goed mogelijk te doen. En er zijn er die de zaken tip top in orde hebben op het gebied van brandveiligheid. En die zijn er ook heel helder in, die zeggen ook dat als het misgaat het hun nog veel meer gaat kosten.
Uiteraard probeer ik bij de bedrijven waar het niet helemaal klopt wel te adviseren om ook hun de goede kant op te krijgen, en dan zit je inderdaad alweer snel aan het financiele plaatje.
Tja, en de burger met het woonghuis. Hoe vreemd ook, op een rookmelder na hoeft die nagenoeg niets. Al zijn er ook verzekeringsmaatschapijen die simpel stellen bij bv woningen met rieten kap, dat daar tenminste 1 blusmiddel aanwezig moet zijn. En dan denk ik dat je inderdaad bedrijven en burgers moet motiveren om wat aan brandveiligheid te gaan doen, en dan is de portomonaie inderdaad de simpelste manier.


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #6 Gepost op: 8 januari 2015, 21:00:37
Het lange termijn beleid van Brandweer Nederland wordt voornamelijk bepaald door bezuiniging terwijl vwb het lange  termijn beleid Brandweer Nederland de voornaamste doelstelling zou moeten zijn verhoging van de efficiency/effectiviteit.
Met een dergelijk bedrijf lijkt het mij moeilijk vruchtbaar samen te werken.


guest12562

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 8 januari 2015, 22:11:48
Een verzekeringsmaatschappij heeft maar 1 doel en dat is winst maken.
De brandweer heeft dat doel helemaal niet, daardoor voelt het gewoon niet goed er zit iets scheef lijkt me.
De verzekeringen zouden de brandweer dus heel makkelijk kunnen (mis)(ge)bruiken.

Daarom wringt het bij mij denk ik..........


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #8 Gepost op: 8 januari 2015, 22:19:30
Je krijgt ontwikkelingen zoals nu met de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen/medische wereld. (kennis en kunde zaken)
Daarbij komt dat o.a. de praktische brand technische kennis en kunde van verzekeraars uiteindelijk wel eens bar kon tegenvallen.


guest12562

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 8 januari 2015, 22:23:19
Dus gebruiken ze de brandweer?

Het zou wel helpen als de verzekeraars op enige wijze willen gaan investeren in de brandweer om schade te voorkomen, dat zou dan weer wel helpen, maar of men daartoe bereid is, of dat men dit als doel heb betwijfel ik.