Tegenstanders van zwaardere politiebewapening beweren soms, dat die een wapenwedloop zou veroorzaken tussen politie en criminelen. Maar ik vermoed dat eerder het tegendeel waar is.
Doordat de politie in de basispolitiezorg nu veel te licht bewapend is, geven we de georganiseerde zware misdaad de kans, om enorm veel geld en macht te verwerven. Hun criminele succes (in de vorm van dure villa's, jachten en feesten) kan een aanzuigende werking hebben op nieuwe bendeleden.
En met die enorme gestolen bedragen kunnen (internationale) misdaadbendes (buitenlandse militaire) experts in dienst nemen, op allerlei expertise-gebieden, zoals explosieven, ICT, spionage, witwassen, omkoping, strafrecht, gepantserde vluchtauto's, enzovoort.
Ook kunnen die bendes met hun gestolen geld moderne zware wapens kopen, en geavanceerde communicatie-apparatuur, snelle gepantserde auto's, enz. Met dat geld kunnen ze mogelijk ook ambtenaren omkopen, en accountants, juristen, makelaars, enz.
De vraag is dus, wat de effecten zullen zijn van zwaardere vuurwapens in de basispolitiezorg. Om er achter te komen, welke hypothese hierover juist is, kan de politie in een bepaalde stad twee jaar lang worden uitgerust met zwaardere vuurwapens.
Bijvoorbeeld in elke politieauto een kluisje met daarin een modern machinepistool met laser-vizier, en een paar bijbehorende reservemagazijnen in een tasje, plus een multifunctionele 12 gauge shotgun. Daarnaast kunnen die agenten het gewone dienstpistool blijven dragen.
Na twee jaar kan dat experiment worden geëvalueerd in allerlei opzichten. En misschien is er tegen die tijd ook meer geld, om zwaardere vuurwapens te kopen voor de politie. Om te beginnen kan er worden gezocht naar buitenlandse onderzoeksrapporten op dit gebied.