Reactie #57 Gepost op: 6 juli 2016, 08:14:23
16 jaar cel voor leiders terreurcel
De correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdag straffen van 30 maanden tot 16 jaar uitgedeeld in het proces van de cel van Verviers. Vijftien mensen werden veroordeeld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep als leden of als leiders. Sommige verdachten werden veroordeeld voor het plannen van aanslagen in België in januari 2015.
Vijftien leden van de terreurcel werden vanmiddag veroordeeld voor hun deelname aan terroristische activiteiten. De drie verdachten, Souhaib El Abdi, Arshad Mahmood Najmi, en Marouan El Bali, kregen elk een straf van zestien jaar. Zij werden beschouwd als leidende figuren en schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag die vele mensenlevens moest kosten.
De twaalf andere verdachten werden schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.
Voorafspiegeling
Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van Syriëstrijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten. Het was daarbij de bedoeling dat de terreurcel van Verviers niet alleen zou handelen maar samen met andere cellen en dat minstens tien terroristen gelijktijdig zouden toeslaan.
Drie verdachten, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali, speelden volgens de rechtbank een onontbeerlijke rol bij de voorbereidingen van de terreurcel en de aanslag.
Souhaib El Abdi en Marouan El Bali hadden in het voorjaar van 2014 al contacten met Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, de twee Belgen die in april 2014 naar Syrië vertrokken, begin 2015 terugkwamen en op 15 januari 2015 omkwamen in het vuurgevecht met de politie in Verviers. Souhaib El Abdi had in die periode ook verschillende contacten met andere mensen die later naar Syrië zouden vertrekken en reisde zelf in september en oktober 2014 tweemaal naar Turkije. Volgens hem ging dat om toeristische uitstappen maar volgens de rechtbank reisde hij toen eigenlijk naar Syrië om er instructies te krijgen over de voorbereidingen van een aanslag.
Ook Mohamed Arshad reisde in september 2014 naar Syrië en keerde samen met Souhaib El Abdi terug naar België. El Abdi beweerde dat hij enkel aangezocht was om valse papieren te leveren maar de rechtbank acht het bewezen dat hij en Arshad minstens vanaf hun terugkeer uit Syrië het aanspreekpunt zijn van spilfiguur Abdelhamid Abaaoud en diens superieur in Syrië, El Abdi onder de schuilnaam 'Yahyah' en Arshad onder de schuilnaam 'Abdallah'. Die namen worden eind 2014 herhaaldelijk gebruikt in afgeluisterde gesprekken tussen Arshad, die zich op dat moment in België bevindt, en Abdelhamid Abaaoud, die dan in Athene zit. Arshad regelde ook het onderduikadres in Verviers, zorgde voor wapens en kocht chemische producten aan waarmee het explosief TATP kon gemaakt worden. Tenslotte ging hij samen met Marouan El Bali ook Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi ophalen in Frankrijk en Duitsland.
Marouan El Bali heeft in de ogen van de rechtbank ook een grotere rol gespeeld dan hij zelf wil toegeven. Zo had hij vaak contact met Arshad, moest hij een nieuw onderduikadres zoeken omdat de woning in Verviers door de terreurcel niet meer veilig geacht werd en stond hij in nauw contact met 'Akh', een Franse contactpersoon van de terreurcel. Volgens de rechtbank is het daarentegen niet bewezen dat El Bali tijdens de inval van de politie in Verviers ook op de agenten heeft geschoten. Daarvoor werd de man dus vrijgesproken.
De Algerijn Omar Damache speelde eveneens een cruciale rol, oordeelde de rechtbank. De man maakte in Griekenland deel uit van een filière die kandidaat-jihadisten naar Syrië hielp en Syriëstrijders terug naar Europa bracht. Hij verschafte verschillende Syriëstrijders onderdak, waarbij ook Abdelhamid Abaaoud, hield hun gsm's en computers bij en nam volgens de rechtbank dan ook deel aan de activiteiten van een terroristische groep, zonder evenwel een leidende rol te spelen.
]Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali werden elk veroordeeld tot 16 jaar cel en geldboetes van 30.000 euro. Omar Damache kreeg een celstraf van 8 jaar en een geldboete van 12.000 euro.
Andere figuren
Ismaïl El Abdi, de broer van Souhaib El Abdi, werd veroordeeld tot 30 maanden cel met uitstel, onder meer omdat hij zijn broer op 15 januari 2015 hielp vluchten terwijl hij wist dat die gezocht werd in een terrorisme-onderzoek. Volgens de rechtbank was Ismaïl El Abdi ook op de hoogte van de radicale ideeën van zijn broer.
Abdelmounaïm Haddad kreeg een celstraf van 3 jaar met uitstel. De man was tweemaal naar Syrië gereisd en beweerde dat hij telkens zijn gewonde broer ging helpen. Voor de eerste reis wou de rechtbank dat nog geloven maar bij de tweede reis, in gezelschap van Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar, vermoedde de rechtbank dat Haddad zich zelf ging aansluiten bij IS of minstens Amghar en Ben Larbi op weg wou helpen.
Negen andere verdachten kregen celstraffen van 5 en 7 jaar. Het gaat om twee Belgische Syriëstrijders, vijf Franse Syriëstrijders, een Nederlandse Syriëstrijder en een Marokkaanse man.
Uitspraak een teleurstelling
De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. 'Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt', zei meester Xavier Carrette. 'Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig.