Je haalt twee zaken door elkaar. Een verkeersregelaar zoals de weginspecteurs mogen in die hoedanigheid alleen aanwijzingen geven ten behoeve van de verkeersveiligheid en/of doorstroming. Het negeren van een rood kruis valt tegenwoordig onder het strafrecht, zij mogen daarvoor hun bevoegdheden als verkeersregelaar niet gebruiken (detournement de pouvoir).
Ze zullen dus inderdaad 'bijzondere' bevoegdheden moeten krijgen, al is het al omdat de verwerking niet langer meer administratiefrechtelijk met een boete gebeurt; er volgt nu een strafrechtelijke afdoening via een strafbeschikking.
Daarnaast zullen ze de bevoegdheid moeten krijgen om een stopteken te geven welke verplicht opgevolgd zal moeten worden. Op zich kan dit, want volgens mij staan ze al genoemd in 159 sub b van de wvw en haalt DiNozzo de RST al aan.
Even een andere zijstap; het rode kruis valt schijnbaar onder het strafrecht nu (of is het een misdrijf geworden in de wvw). Bij het op heterdaad constateren van deze overtreding is er sprake van een verdachte, deze verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Hij hoeft dan ook geen gehoor te geven aan het stopteken?