Konica Minolta stopt met fotocamera's
Uitgegeven: 19 januari 2006 09:25
Laatst gewijzigd: 19 januari 2006 11:58
TOKIO - Het Japanse Konica Minolta stapt uit het foto- en camerawerk. Een aantal onderdelen, onder meer voor het maken van digitale camera's, gaat naar Sony. Een verkoopbedrag is niet genoemd.
Konica Minolta, dat ook kantoorapparatuur levert, meldde donderdag dat de krimp 3700 mensen hun baan kost. De personeelsreductie is volgens het bedrijf in lijn met eerder aangekondigde plannen om het totale bestand aan werknemers van 33.000 met 10 procent terug te brengen.
De onderneming gaat ervan uit dat het tot maart lopende boekjaar een verlies oplevert van 47 miljard yen (361 miljoen euro). Het bedrijf heeft ruim honderd jaar camera's gemaakt en is na Eastman Kodak en Fuji Photo Film de grootste op het gebied van de traditionele fotografie. Op de markt van digitale fotografie speelt Konica Minolta echter een bescheiden rol.
Glorietijd
Het fotomerk Minolta heeft vaak voorop gelopen met ontwikkelingen. "De glorietijd van Minolta was in de jaren zeventig", zei donderdag I. van Puffelen van de gelijknamige Haagse fotografiezaak. Deze zaak bestaat 82 jaar. "Ze zijn echter te veel de technische kant opgegaan en hebben daardoor de markt gemist. Daarbij was de concurrentie moordend."
Minolta kwam als eerste in 1985 met een spiegelreflexcamera die zelf kon scherpstellen. "Het duurde jaren voordat de concurrentie met een antwoord hierop kwam", aldus Van Puffelen. Maar Minolta wist de voorsprong niet vast te houden. "Dat is opmerkelijk."
Het bedrijf werd in 1928 in Japan opgericht. De merknaam Minolta werd een jaar later gedeponeerd. Een paar jaar later kwam de eerste Minolta-camera op de markt. In de decennia daarna volgde een zee aan verschillende toestellen, lenzen en andere accessoires. Zo wil de overlevering dat de astronaut John Glenn in Amerika's eerste ruimteschip de Friendship 7 met een camera van Minolta foto's maakte in de ruimte. Dat was in 1962 tijdens de eerste bemande ruimtevlucht.
Knop
Consumenten begonnen op grote schaal met fotograferen toen de compactcamera's hun intrede deden. "Je hoefde niets in te stellen en alleen op de knop te drukken" aldus J. Albers. Albers was tot enkele jaren geleden directeur van de Fodor Groep, een grote importeur van camera's in Rotterdam. "Konica was de eerste die ermee kwam en later volgde de rest. Dat was een hele ontwikkeling. De kwaliteit van de foto's werd steeds beter. Zo kwamen er toestellen met ingebouwde flitser en ga zo maar door."
De branche kende goede jaren. De eerste kink in de kabel kwam begin jaren negentig. Voor het eerst in 26 jaar boekte Minolta een verlies omdat de markt voor autofocustoestellen verzadigd raakte. De belangstelling van consumenten ging uit naar videocamera's en wegwerptoestellen. Minolta was toen ook al in de markt voor kantooruitrustingen gestapt, maar dat verliep moeizaam. "Het bedrijf miste de markt", aldus Van Puffelen. "Het marktaandeel liep zienderogen achteruit. Consumenten zaten niet te wachten op camera's met allerlei uitgebreide technische mogelijkheden."
Canon
In 2003 fuseerde Konica met Minolta om de druk van digitale camara's van met name Sony en Canon te kunnen weerstaan. Ze vormden destijds het op drie na grootste bedrijf in de branche.Van Puffelen roemt de stabilisator die het bedrijf in zijn digitale spiegelreflexcamera's zette. "Bewegingen werden gestabiliseerd zodat er toch een scherpe foto kon worden gemaakt, zelfs als het toestel iets bewoog. Maar het apparaat was duur. Bovendien was de markt voor digitale camera's toen niet zo groot. En je ziet wel vaker dat bedrijven wel goede producten hebben, maar het toch niet redden omdat ze de marketing niet goed hebben geregeld."
BRON: WWW.NU.NL