"Grootschalige corruptie bij de KLPD"DRIEBERGEN - Bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen is sprake van grootschalige en ernstige corruptie door rechercheurs. Dat schrijft de Telegraaf.
Volgens de krant is de politie gestuit op omkoping en het lekken van uiterst gevoelige informatie naar de onderwereld. In deze zaak zou een 48-jarige ex-recherecheur zijn gearresteerd. De man heeft inmiddels bekend.
Hij heeft vermoedelijk meermalen functionarissen bij het KLPD, waaronder de Nationale Recherche valt,omgekocht.
www.rtvutrecht.nl
Ernstige corruptie bij rechercheurs KLPDdoor John van den Heuvel en Bert Huisjes
DRIEBERGEN - Justitie is een onderzoek begonnen naar een zeer ernstige corruptieaffaire binnen de Nationale Recherche. Met de arrestatie van ex-rechercheur Martin de B. (48) is de politie gestuit op omkoping en het lekken van uiterst gevoelige informatie naar de onderwereld. Ook liet deze ex-politieman door politiemensen hand-en spandiensten verrichten ten gunste van zeker één crimineel. De ex-rechercheur heeft inmiddels bekend. Hij werd vorige week maandagavond gearresteerd in Sneek. Hij mag geen enkel contact met de buitenwereld hebben, alleen met zijn advocate.
De B. heeft vermoedelijk meermalen functionarissen bij het KLPD, waar de Nationale Recherche onder valt, omgekocht. Bij de man werden verschillende vertrouwelijke politie- en justitiedocumenten aangetroffen.
Bij zijn arrestatie beschikte de ex-rechercheur over zes mobiele telefoons en vier computers, die nu worden onderzocht. Ook verricht justitie onderzoek naar een digitale agenda, en een adressenboekje. De corruptie kwam volgens justitie naar voren uit "een onderzoek naar een criminele organisatie" . Een verdachte liet daarin weten dat hij 10.000 euro had betaald aan De B. In ruil kreeg hij informatie uit lopend onderzoek.
Via De B. werd deze verdachte onder meer geïnformeerd dat zijn telefoonlijn werd afgeluisterd. Ook kreeg de man te horen dat hij door rechercheurs werd gevolgd.
Ex-rechercheur De B. wordt er ook van verdacht dat hij een crimineel liet verwijderen uit het internationaal opsporingsregister van de politie. Daardoor kon deze vrijelijk reizen. De oud-politieman liet dit doen door politiemensen te betalen die in dienst waren van het KLPD. Bij het KLPD loopt al geruime tijd diepgaand onderzoek naar lekken binnen de Nationale Recherche. Dat bleek nadat onlangs documenten waren opgedoken in de zaak tegen de beruchte drugsbaron Charles Zwolsman. Daarin werd gemeld dat, zonder medeweten van justitie, diens woning was voorzien van microfoons. Het korps liet daarop in 'een voorlopige conclusie' weten dat de verbalen " valselijk waren opgemaakt". De advocaat van Zwolsman, mr. Piet Doedens, liet gisteren weten dat hij Martin de B. ziet als een mogelijk belangrijke getuige. Doedens kreeg onlangs, voor het eerst in ons land, toestemming om ten behoeve van de verdediging een "anonieme bedreigde getuige" te horen, die alles zou weten van "geknoei" bij de politie. Of Martin de B. de anonieme bedreigde getuige is, kan hij niet zeggen.
Informatie over corrupte rechercheurs werd onlangs ook al aan de politie verstrekt door de in Marokko aangehouden Jesse R., die wacht op uitlevering wegens liquidaties.
www.telegraaf.nl