Het handhaven van de openbare orde is weldegelijk een "basis politie taak", en zeker niet iets wat men zomaar even mag en kan " opschorten", ongeacht wat jij persoonlijk vindt van voetbalwedstrijden en horecagelegenheden.
Tot nu toe hebben rechters veelal bepaalt dat agenten acties mogen voeren zolang er geen gevaar voor de openbare orde ontstaat.
Of dat bij de aangekondigde acties ook het geval is, zullen we zien.
Daarbij is het aankondigen van zulke acties natuurlijk al een mooi middel om de aandacht van de media voor de cao actueel te houden.
Wat mij opvalt is dat bij veel reacties in dit topic, de "goede" acties juist de acties zijn waar men zelf geen/weinig last van heeft.
Maar helaas, zo werkt actievoeren natuurlijk niet...
Handhaven is inderdaad een basis politie taak maar, het inzetten van grote en / of speciale teams om organisatoren van evenementen (voor mij is een voetbalwedstrijd namelijk niet meer of minder dan dat) of horeca ondernemers die hun verantwoording niet nemen in de zin van op tijd stoppen met tappen aan klanten die bezopen zijn is in mijn optiek iets anders.
Waarom zien we bijvoorbeeld bij schaatsen, tennis of korfbal en bij andere evenementen niet van dergelijke grote inzetten van politie of speciale teams die de hele dag / nacht aanwezig moeten zijn om de handel in goede banen te leiden.... In die zin zie ik die politie inzetten dus niet als aan basistaak.
Het niet in gevaar laten komen van de openbare orde is een BASIS taak van de ORGANISATOR en als die de openbare orde niet of onvoldoende kan garanderen dan moet je als organisator je verantwoordelijkheid nemen en je evenement afgelasten en niet je verantwoording afschuiven naar de politie en dus de maatschappij. Vanuit die insteek denk ik dat je als politie wel degelijk je medewerking opschorten kunt.
Wel kan ik je vinden in het verhaaltje dat het lijkt of goede acties inderdaad die acties zijn waar we zelf geen hinder ondervinden en ik denk ook dat dat je eerste uitgangspunt bij actievoeren behoord te zijn, de overlast leg je in eerste instantie bij je werkgever en niet bij het publiek, anderzijds denk ik ook dat we allemaal eerlijk moeten zijn door te erkennen dat, zoals eerder gezegd het lief zijn houd ook een keer op en dus zullen er vroeger of later acties komen die de burgers gaan voelen dus ook jij en ik en dat zullen we vast niet grappig vinden (hinder heet niet voor niets hinder
) maar ik kan wel begrip hebben voor de acties en daarmee dus ook van voor de eventuele overlast.