Logboek Aftellen naar P-Day – Nog 20 dagen
De actieteams van de politiebonden zijn begonnen aan een intensieve wervingscampagne voor een ongekende tweedaagse CAO-actie op Prinsjesdag en op de dag daarna, tijdens een van de politieke hoogtepunten van het jaar: de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.Het is een eeuwenoude traditie in Nederland: in de derde week van september gaat in Den Haag het nieuwe politieke jaar van start. Jaar in jaar uit gebeurt dat op dezelfde manier, drie dagen lang. De politiebonden willen dat ritueel dit jaar flink opschudden door de Nationale Politie urenlang plat te leggen (alleen op Prio 1-meldingen wordt nog gereageerd) en in Den Haag met duizenden politiemensen de toegang tot vier ministeries te gaan blokkeren.
Dinsdag 15 september: PrinsjesdagDe koning rijdt in de Gouden Koets naar het regeringscentrum in Den Haag – het Binnenhof. Daar leest hij in de Ridderzaal de Troonrede voor. Daarin vertelt hij over de toestand van het land en de kabinetsplannen voor het komende jaar. Daarna presenteert de minister van Financiën in de Tweede Kamer de Miljoenennota. Dat is de rijksbegroting: een overzicht van wat de ministeries van plan zijn en hoeveel geld daarvoor is uitgetrokken.
Woensdag 16 september: Hoe bevalt het kabinetsbeleid?De dag na Prinsjesdag beginnen in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen.
Het hele kabinet zit dan twee dagen lang tegenover alle 150 volksvertegenwoordigers. Een voor een komen de leiders van alle politieke partijen aan bod om hun visie op het kabinetsbeleid te geven en duidelijk te maken wat ze liever anders willen zien.
De minister-president (Mark Rutte) voert namens het kabinet het woord en moet dus laten zien het kabinetsbeleid goed in de vingers te hebben. De wensen vanuit de Tweede Kamer kunnen namelijk overal over gaan – vandaar de naam Algemene Politieke Beschouwingen. En het geheel wordt ook nog eens live uitgezonden door de publieke omroep! Kortom: een hoogtepunt op de politieke kalender, waarbij reputaties kunnen worden gemaakt en gebroken.
De vier Nederlandse politiebonden – de ACP, NPB, ANPV en VMHP – hadden besloten tijdens de opening van het politieke jaar zo opvallend mogelijk actie te voeren, het liefst door een massale demonstratie binnen de Haagse kaasstolp. Op Prinsjesdag zelf bleken de mogelijkheden op dat gebied vrij beperkt. In Den Haag vinden die dag namelijk ook volop festiviteiten plaats rondom het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. Daardoor is de publieke ruimte bijna overal bezet. Politieacties zouden dus ongetwijfeld door de burgemeester geblokkeerd worden – en anders wel door de rechter.
Gekozen is dan ook voor een tweedaagse actieklapper: op Prinsjesdag een urenlange landelijke werkonderbreking en de dag daarna een menselijke blokkade van vier ministeries tijdens de politiek belangrijke en veel media-aandacht oproepende Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, gevolgd door een manifestatie op het Spuiplein. Doel: zoveel mogelijk aandacht vestigen op het schrijnende gebrek aan politieke waardering voor het politiewerk.
Om dat doel te bereiken is massale deelname aan de acties op 15 en 16 september noodzakelijk. Kunnen we daarbij ook op jou rekenen? Ja toch zeker! Zet de data in je agenda en meld je aan als deelnemer bij het actieteam van de bonden in jouw eenheid of organisatie.
CAO-actie PRIO 3 Geen spoed, geen politieVandaag is de derde dag van de vierde week ‘Geen Spoed Geen Politie’. Deze week wordt de actie vier dagen gehouden. Ieder week komt er een actiedag bij. Spoedeisende meldingen worden afgehandeld, de zogenaamde Prio 3-meldingen niet.
Wat is jouw ervaring met Geen Spoed, Geen Politie? Hoe reageert de burger op de actie? Heb je goede praktijkvoorbeelden die je met ons wilt delen? Laat het ons weten! Op die manier krijgen we een goed beeld wat we met deze actie bereiken. Mail je reactie of verhaal naar info@politieacties.nl.
Door: Gezamenlijke bonden
26/08/2015 18:11
BRON:
http://www.acp.nl/actueel/middelen/nieuws/nieuwsbericht/archive/2015/08/article/logboek-aftellen-naar-p-day-nog-20-dagen-13613.html