Allereerst diep respect voor alle betrokken hulpverleners die enorm hun best hebben gedaan om de gevolgen te beperken.
Vluchtgedrag van mensen is een gedrag wat vaak onvoorspelbaar en niet logisch is. Er zijn genoeg voorbeelden van branden in gebouwen, tunnels en schepen waarbij mensen hun angst volgden. Rationeel nadenken is er dan niet meer bij. Deels komt dit door onwetenheid en het ontbreken van ervaring. Voorlichting en oefenen kunnen deels een oplossing zijn maar dan nog ontbreekt het vaak aan regie op de spannende momenten.
Persoonlijk geloof ik dat zelfredzaamheid van mensen overschat wordt. Zeker als we kijken naar de vergrijzende bevolking die steeds ouder wordt en ook langer thuis blijven wonen. De risico’s voor ongevallen en brand nemen dan enorm toe. Ook zijn deze mensen vaak al medisch en/of geestelijk belast waardoor hun mobiliteit en inzicht beperkt zijn. De overlevingskansen van dit soort mensen is misschien wel veel kleiner dan we nu denken. Wetenschap onderzoek over dit onderwerp ben ik nog niet tegengekomen. Dit zou wel wenselijk zijn om goed beleid te maken.
Een ander punt van grote zorg zijn de brandpreventieve maatregelen zoals compartimentering, detectie en vluchtwegen. De regelgeving en inzichten vanuit het verleden zijn nog steeds merkbaar bij heel veel gebouwen. Door de jarenlange crisis is de stedelijke vernieuwing op een laag pitje komen te staan. Brandveiligheid conform de huidige normen en nieuwe innovaties zoals home-sprinkler zullen in de praktijk maar minimaal merkbaar zijn.
Er zijn in Nederland nog heel veel vergelijkbare situaties zoals in Nijmegen. Zou het niet beter zijn dat we alle schakels in de keten van brandveiligheid sterk houden of juist versterken. Om er een paar te noemen;
- evaluatie en aanpassing huidige regelgeving (bijv. meer verplichte RWA in panden, sprinklers en home-sprinklers)
- RI&E verplichten (ook voor woongebouwen)
- meer aandacht voor bouwkundige maatregelen zoals compartimentering,
- eisen voor gecertificeerde brandmeldinstallaties / verantwoording ontwerper/eigenaar (model Duitsland?)
- jaarlijkse inspecties en rapportages
- meer voorlichting over brandveilig leven
- basishulpverlening (BHV) in bedrijven, instellingen en woongebouwen
- repressieve dienst brandweer
Overigens blijkt uit alles dat een snelle en daadkrachtige brandweer met veel mensen en materieel noodzakelijk blijft. Pak dit incident maar als voorbeeld. De brandweer heeft gelukkig veel mensen kunnen redden en de brand snel onder controle kunnen krijgen. Wat als………?