Zou dit nu echt werken?
http://www.bndestem.nl/roosendaal/article1581345.eceAutobrandje blussen met een deken
door Paula Pols
Donderdag 28 juni 2007 - ROOSENDAAL - Metershoge vlammen slaan uit de grijze Opel Corsa. Dikke, zwarte rook stijgt in golvende bewegingen op in de lucht. Op tien meter afstand is de intense hitte voelbaar; de stank van brandend rubber prikkelt de neusgaten.
http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/00506/78_Brand_506785b.jpgDe brandende Corsa staat, net als in een parkeergarage, tussen twee andere wagens in. Met vier brandweerlieden is de blusdeken in een mum van tijd over de auto getrokken. Daarna is het een kwestie van wachten tot de brand onder de deken is gesmoord. foto Ingrid Bertens/ het fotoburo
Maar niet voor lang. Zes brandweerlieden trekken een 'blusdeken' over de auto. Weg vlammen, weg rook, weg hitte en stank.
Op het achterterrein van een slooppand aan het eind van de Wouwseweg oefende de Roosendaalse brandweer gisteren met een Firetexx blusdeken, ontworpen door de gelijknamige firma.
"De deken is gemaakt van siliconen - zeg maar glas -, heeft een coating van vulkanische mineralen en kan een temperatuur aan van 1100 graden Celsius gedurende een maximale tijd van 85 minuten", vertelt Jan Scholten van Firetexx, die de brandweerlieden van tevoren op de kazerne een demonstratiefilm heeft laten zien.
De praktijk wijst uit dat hij gelijk heeft. Twintig minuten nadat de Corsa onder de zes bij negen meter grote deken is verdwenen, wordt die weer weggehaald. De inmiddels zwartgeblakerde auto rookt nog wat na, maar er is geen vlammetje meer te bekennen.
De brandweermannen en enige brandweervrouw zijn behoorlijk onder de indruk. Normaal gesproken gaan ze zo'n brand met de waterspuit te lijf. "Maar als er dan bijvoorbeeld olie lekt, verspreidt zich dat met het bluswater en wordt de brand alleen maar groter."
Vooral in parkeergarages zien de spuitgasten de voordelen van de blusdeken. "Dat zijn er tegenwoordig nogal wat, maar daar kunnen we met de brandweerwagen niet in, dus moeten we vanaf de ingang de slangen uitrollen. Een heel gedoe. Dan is zo'n deken perfect. Bovendien heb je daarmee weinig neveneffecten, zoals rook- of blusschade. Daar zullen de verzekeraars blij mee zijn", lachen ze.
Of de brandweer de blusdekens ook daadwerkelijk aanschaft, is nog de vraag. Per stuk kosten ze 1495 euro; om alle zes de brandweerwagens ervan te voorzien, wordt een dure grap.
"Daar zullen we intern eerst nog maar eens even over babbelen", vindt onderbrandmeester en bevelvoerder Henry Recht. +De brandende Corsa staat, net als in een parkeergarage, tussen twee andere wagens in. Met vier brandweerlieden is de blusdeken in een mum van tijd over de auto getrokken. Daarna is het een kwestie van wachten tot de brand onder de deken is gesmoord. foto Ingrid Bertens/het fotoburo