Ik wacht namelijk, samen met een hoop andere mensen hier, al 20 pagina's vol spanning op een antwoord op het B-vraagstuk. Als jij ook dat als een pietluttig detail beschouwt en het blijven hameren op een antwoord op deze vraag als bashing ervaart denk ik dat enige zelfinschatting/zelfreflectie door en bij jezelf hier op zijn plaats is, Achterkamp.
Het antwoord over hoe men de B wil beoordelen gaat er niet komen. Voor alle EHBO-ers zal ik in gewone woorden de B beoordelen. Hopelijk is daarna voor iedere leek of EHBO-er zonder medische achtergrond duidelijk dat het veel te hoog gegrepen is.
Dokter Delta geeft al aan dat de saturatiemeter van de Aldi niet gebruikt mag worden. Ook de dure professionele varianten mogen thuis blijven omdat ik het ding niet eens nodig heb. Saturatiemeter prehospitaal is ook waardeloos als het bijvoorbeeld erg koud is, bij insult of koolmonoxidevergiftiging.
De B beoordelen met oma.
Eerste stuk gereedschap: Mijn ogen.
Hoe zit, hangt, ligt of leunt de patient. Is hij vermoeid, zijn de neusvleugels ingetrokken, gebruik hulpademhalingsspieren.
De huidskleur, als de patient blauw is noemen we dat cyanose. Cynose is leuk en aardig maar ik wil weten of het perifere of centrale cyanose is. Het verschil is zichtbaar, als het perifeer is heb je vaak te maken met shock of perifere obstructie, bij centrale cyanose zit het probleem in hart/longen.
Beweging van borstkas als links en rechts niet gelijk is heb je een probleem, kan een spanningspneu zijn of een vreemd voorwerp in de linker of rechter hoofdaftakking van de luchtpijp. Een paradoxale (tegengestelde) beweging wijst op fladderthorax (gebroken ribben t/m losliggende sternumplaat (borstbeen).
Iets wat paramedics regelmatig overkomt is dat ze op de monitor kijken om te bepalen hoe vaak de patient ademhaalt per minuut. Deze waarde is vaak bagger. Men moet kijken naar de patient en horloge, de enige betrouwbare manier om aantal ademhalingen per minuut vast te stellen.
Ik kijk ook naar de hals van de patient of de aders in de hals uitgezet zijn, dat kan wijzen op harttamponade, spanningspneu of longembolie.
Tweede stuk gereedschap:
Mijn vingers.
Ik betast de hals waarbij ik wil weten of de luchtpijp recht zit of verschoven is.
Met de vingers kan je ook kloppen waarbij je het derde gereedschap (de oren) tevens nodig zijn. Door te kloppen kan je aan de toon horen of er aanwezigheid is van vocht of lucht in de borstkas.
Derde gereedschap:
Mijn oren.
De stethoscoop is het enige onmisbare instrument bij beoordelen van de B. In de kern ga je luisteren of ademgeruis aanwezig is en symmetrisch is. Je moet dus weten wat je normaal hoort om te kunnen weten of er rare geluiden zijn zoals gepiep en gekraak.
Tot zover de B beoordelen. Ik wil graag weten welke EHBO-er van mening is dat het simpel te leren is tijdens een aantal cursusavonden om te leren luisteren met stethoscoop, onderzoekstechnieken zoals dat kloppen en voelen uit te voeren en op juiste wijze te interpreteren.
Voorts heb ik een aantal levensbedreigende zaken genoemd in mijn bovenstaande uitleg zoals spanningspneu, harttamponade en longembolie. Zelfs als je als EHBO-er spanningspneu of harttamponade zou vast stellen ben je niet bevoegd om het te kunnen oplossen. In Nederland kan de ambulanceverpleegkundige spanningspneu ontlasten en de MMT-arts harttamponade.
In het ziekenhuis is een serieus probleem in de B geen klus voor de SEH arts maar voor medisch specialisten zoals de anesthesioloog, longarts, kno-arts en cardio-thoracaalchirurg.
In een laatste poging om deze discussie tot een einde te brengen ben ik benieuwd wie er als EHBO-er nog steeds denkt dat het allemaal haalbaar is voor een EHBO-er zonder enige verpleegkundige- of geneeskundige opleiding.