Nou,op het moment dat wij een pand betreden doen we dit alleen als daar politie bij is.Tenzij er brand is dan gaan we direct naar binnen,en daarna dragen wij zo snel mogelijk het pand over aan de politie met de vermelding hoe we het hebben aangetroffen.En hoe wij de toegang hebben geforceert.
En zoals je zelf al opmerkt wordt door een groot gedeelte van de brandweer die verslagen niet gebruikt,dus omdat te veranderen zul je naar Binnenlandse zaken moeten
Het gaat juist over het moment dat er een bijv. een binnenbrand is en de brandweer alvast naar binnen gaat zonder dat de bewoner aanwezig is. Conform de Brandweerwet en de Algemene wet binnentreden, is de burgemeester en zijn brandweerpersoneel hiertoe bevoegd. Daarna dient er dus echter wel een verslag van binnentreden opgemaakt te worden welke binnen 4 dagen bij de bewoner en de burgemeester moet zijn.(Zie algemene wet binnentreden). Contact opnemen met BiZa heeft dus weinig nut omdat het een wettelijke verplichting is. Het gebeurd niet vaak natuurlijk, maar toevallig hebben we afgelopen weekend deze casus gehad.
Het gaat in dit geval dan ook om een binnentreding , tegen de wil van de bewoner in. Op het moment dat jij naar binnen gaat heb je geen toestemming van de bewoner en een woning is nou eenmaal goed beschermd in de wet.
Het overdragen van de woning gebeurd inderdaad standaard, maar de politie is bij wet bevoegd als zaakwaarnemer en laat dan de nodige afdichtingen uitvoeren op kosten van de eigenaar. Tevens bewaken ze het pand totdat de Technische Recherche zijn of haar onderzoek heeft verricht. Dat is dus wat anders als het tegen de wil van de bewoner binnen treden.
Feitelijk is het zelfs zo dat als we binnentreden bij een woningbrand zonder bewoners maar met politie, dat je dan ook aan het verslag vast zit. De feitelijke binnentreders moeten nl. op het verslag staan. Zie ook weer Algemene wet binnentreden mbt de voorwaarden daarvan.
Groet Emiel