Pupilreactie

Auteur Topic: Pupilreactie  (gelezen 6934 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Job45

  • EHBO - VPK
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 367
Gepost op: 17 april 2015, 13:20:58
Hallo allemaal,

Ik ben mij aan het verdiepen in de ABCDE-methodiek en stuitte op het controleren van de pupillen in de D.

PHTLS beschrijft:
Citaat
Als een patient niet wakker is, niet georiënteerd en niet in staat om bevelen op te volgen, moet de preklinische hulpverlener snel de pupillen beoordelen. Zijn de pupillen beide eiven groot en rond en reageren ze op licht (PEARRL: Pupils Equal And Round, Reactive to Light.) Zijn de pupillen even groot? Is elke pupil rond en ziet hij er normaal uit? Reageert de pupil normaal op licht door samen te trekken of reageert hij niet en blijft hij groot. Een GCS-score van minder dan 14 in combinatie met een abnormale pupilgrootte kan duiden op de aanwezigheid van levensbedreigend hersenletsel (zie hoofdstuk 8).

Hoofdstuk 8:
Citaat
Een verschil van meer dan 1 mm in de pupilmaat wordt als abnormaal beschouwd. Een aanzienlijk percentage van de bevolking heeft anisocorie, ongelijkheid van de pupillen, die of aangeboren is of opgelopen als gevolg van oogtrauma.

Mijn vraag: wat veroorzaakt de afwezigheid van een pupilreflex? Gebeurd dit alleen door een ruimte-innemend proces (tumor, bloeding etc) of zijn er andere 'diagnoses' die dit veroorzaken?

Alvast bedankt.


Al mijn bijdragen op het forum zijn volledig op eigen titel.


Kanarie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 283
Reactie #1 Gepost op: 18 april 2015, 09:39:51
Elke verstoring van de reflexboog kan een afwezige of afwijkende pupilreflex geven (netvlies, afferente zenuw, hersenweefsel, efferente zenuw, spier, bloedtoevoer). Verdiep je even in het mechanisme achter de reflex en je komt zelf al een heel eind met het beantwoorden van je vraag.

De eerste 2 hits op "pupilreflex" in google geven al een hele hoop informatie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pupillary_light_reflex
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pupilreflex

Bij googlen op "afwezige pupilreflex" kwam ik bij bovenstaande theorie een illustratief plaatje tegen met diverse pupilreacties:
http://issuu.com/elmamultimedia/docs/nursing/15


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #2 Gepost op: 19 april 2015, 08:24:14
Een mooie instinker voor hulpverleners is het Syndroom van Adie. Dat wordt gekenmerkt door een sterk verminderde pupilreflex van één oog. Voorts is er sprake van een verminderde kniepeesreflex. Als je dat niet onderkent, dicht je de patiënt natuurlijk de meest vreselijke pathologie toe.

Ook cataract chirurgie kan leiden tot een pupilverschil. Iemand die vaker in ogen kijkt ter beoordeling van de pupilreflex, ziet dat meestal direct.


helm

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 19 april 2015, 08:32:09
valkuilen: atropine, oogprotese