prive tas

Auteur Topic: prive tas  (gelezen 28396 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #70 Gepost op: 24 juli 2006, 19:59:53
Iedereen kent de verhalen, en vele onder ons uit eigen ervaring, van hulpverleners die met kwalificaties gooiden, die ze vervolgens niet waar konden maken.
Als hulpverlener kun je daaraan wat doen door je zelf niet te overschatten en de moed hebben om hulp te zoeken als je er niet meer uitkomt.
daarnaast moet je niet reageren op wat men beweert te zijn, maar op wat ze laten zien.

namens de so hartelijke dank ....


Luke

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 160
  • 't Is dansen op de gulden middenweg (acda&demunik)
Reactie #71 Gepost op: 15 augustus 2006, 19:38:53
Zucht.....

Oke:
Ja hij mag dat prive gebruiken want hij is zelfstandig bevoegd..... en de kans dat je proff hulp moet verlenen bij een ongeval is meerdere malen groter dan dat je met een kogelwerend vest achter een crimineel aan moet (prive). En zolang je alleen maar doet waar je bevoegd en bekwaam voor bent is het geen probleem toch? maargoed deze discussie is al eens gevoerd en daar is deze topic niet voor..

Patries,
Volgens de regels van de Wet BIG en de Kwaliteitswet Zorginstellingen maak je een fout. ;)
Een (ambulance)verpleegkundige is niet zelfstandig bevoegd. Zelfstandig bevoegd zijn alleen artsen en, voor hun specifiek vakgebied, tandartsen en verloskundigen.
Een verpleegkundige is wel functioneel zelfstandig. Dit houdt in dat er geen tussenkomst geregeld dient te zijn van een zelfstandig bevoegde bij het uitvoeren van een voorbehouden handeling.
De opdrachtgever dient altijd zelfstandig bevoegd te zijn. De opdrachtnemer hoeft niet functioneel zelfstandig te zijn (dit mag dus bv ook een doktersassistent zijn) maar hierbij dient de mogelijkheid van tussenkomst (assistentie van de zelfstandig bevoegde) geregeld te zijn.
Een ambulanceverpleegkundige mag dus ook geen indicatie stellen (is voorbehouden aan zelfstandig bevoegden) maar doet dit in opdracht van de medisch leider via het de Landelijke Ambulanceprotocollen. Deze protocollen, indien goed nageleeft, zijn een vervanging van een directe vraag/opdracht tot het uitvoeren van een medische handeling.
Ik weet van Joffry Ambu-Vpk dat hij ambulanceverpleegkundige is en dat hij dit bij de lokale RK afdeling goed geregeld heeft.
Echter hoe dit zit als hij op straat als individu een infuus prikt?
Waarschijnlijk zal er dan sprake zijn van een noodsituatie en dient hij te handelen naar kennen en kunde. Maar dat heeft dus niets te maken met zelfstandig bevoegd.

Groet,

Luke

PS deze reactie is puur informatief bedoeld! :)

Stukje van de www.postbus51.nl
Citaat
Wat zijn voorbehouden handelingen in de Wet BIG?
Voorbehouden handelingen zijn geneeskundige handelingen die onverantwoorde risico's met zich mee brengen voor het leven of de gezondheid van de patiënt, als ze door niet-deskundigen, dus onbevoegden, worden uitgevoerd. Deze geneeskundige handelingen worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaars die de in Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) bevoegd zijn verklaard. Vandaar de term 'voorbehouden handelingen'.

In principe mag iedereen alle geneeskundige handelingen uitvoeren. Dit is de grondgedachte van de Wet BIG.. Alleen voor het uitvoeren van voorbehouden handelingen geldt de bevoegdheidsregeling uit de Wet BIG. 

Lijst met voorbehouden handelingen
In artikel 36 van de Wet Big staan de voorbehouden handelingen opgesomd. Dit zijn:

heelkundige behandelingen;
verloskundige behandelingen;
catheterisatie en endoscopieën;
puncties en injecties;
narcose;
gebruik van radio-actieve stoffen en ioniserende straling;
cardioversie;
defibrillatie;
elektroshock;
steenvergruizing;
kunstmatige fertilisatie.
Er is gekozen voor een beperkte lijst. De wetgever heeft gekeken of de handeling niet in een andere wet is geregeld. Ook is gekeken of een handeling duidelijk is te omschrijven en af te bakenen van andere handelingen. Om deze reden is er vanaf gezien om bijvoorbeeld psychotherapie op te nemen in de lijst.

Niet alle geneeskundige handelingen zijn voorbehouden handelingen
Niet alle geneeskundige handelingen zijn voorbehouden handelingen. Komt de handeling niet op de in de wet genoemde lijst van voorbehouden handelingen voor, dan is het geen voorbehouden handeling. Voorbeelden van niet voorbehouden handelingen zijn bijvoorbeeld:

het meten van de bloedddruk;
het verwijderen van hechtingen.
Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden handelingen
Het verwijderen van bepaalde drains en het bijstellen van een uitwendige pacemaker bijvoorbeeld zijn handelingen waaraan risico's zijn verbonden. Toch behoren ze niet tot de voorbehouden handelingen. Ook het separeren of isoleren van een patiënt kan risicovol zijn en toch geen voorbehouden handeling.

Als de handeling in de wet niet als voorbehouden is omschreven, wil dit dus niet zeggen dat de desbetreffende handeling zonder risico is en geen deskundige en zorgvuldige uitvoering nodig heeft. Beroepsbeoefenaren moeten steeds de nodige zorgvuldigheidseisen in acht nemen bij het uitvoeren van risicovolle handelingen.

Zelfstandig bevoegd en niet zelfstandig bevoegd
De voorbehouden handelingen moeten op een deskundige en zorgvuldige wijze worden uitgevoerd, omdat anders onverantwoorde risico's voor de gezondheid van de patiënt ontstaan. Daarom is in de wet slechts een beperkt aantal beroepsbeoefenaren genoemd die zelfstandig bevoegd zijn om voorbehouden handelingen te verrichten. Wie niet zelfstandig bevoegd is, mag alleen in opdracht en onder voorwaarden een voorbehouden handeling uitvoeren. Is aan deze voorwaarden voldaan, dan is ook degene die in opdracht een voorbehouden handeling uitvoert, bevoegd.

Bekwaamheid
De belangrijkste voorwaarde waaraan altijd voldaan moet worden, is de bekwaamheid van de uitvoerder. Onbekwaam maakt volgens de Wet BIG onbevoegd en dus strafbaar. Een onbevoegde die een voorbehouden handeling verricht is strafbaar.

Onbevoegden
Alle anderen die niet zelfstandig bevoegd zijn of niet door een opdracht bevoegd zijn geworden, is het verboden om voorbehouden handelingen uit te voeren, tenzij er sprake is van een noodsituatie.
HBO-verpleegkundige Anesthesieverpleegkundige Instructeur BLS-AED  Instructeur Eerste hulp Instructeur Eerste hulp bij Wateronge


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #72 Gepost op: 18 augustus 2006, 18:51:14
tenzij er sprake is van een noodsituatie.

 ::)

Sorry rechter, het was een noodgeval, hij had een wesp ingeslikt dus ik moest wel een tracheotomie verrichten met een pennendop...
Arts  www.alphalog.nl


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #73 Gepost op: 18 augustus 2006, 20:34:07
tenzij er sprake is van een noodsituatie.

 ::)

Sorry rechter, het was een noodgeval, hij had een wesp ingeslikt dus ik moest wel een tracheotomie verrichten met een pennendop...

Als je hem er van kunt overtuigen dat je bekwaam was om deze handeling volgens de regelen der kunst uit te voeren, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Als je hem kunt overtuigen dat het een wanhoopsdaad was omdat hij anders zeker het loodje zou leggen, dan zullen de meeste rechters erg begripvol zijn.

Het wordt lastig als je er een puinhoop van gemaakt hebt en geen goed verhaal er bij hebt.

Hoe het ook zij je moet er zelf mee verder leven.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #74 Gepost op: 20 augustus 2006, 15:41:00
quote van Luke: ''De opdrachtgever dient altijd zelfstandig bevoegd te zijn. De opdrachtnemer hoeft niet functioneel zelfstandig te zijn (dit mag dus bv ook een doktersassistent zijn) maar hierbij dient de mogelijkheid van tussenkomst (assistentie van de zelfstandig bevoegde) geregeld te zijn.
Een ambulanceverpleegkundige mag dus ook geen indicatie stellen (is voorbehouden aan zelfstandig bevoegden) maar doet dit in opdracht van de medisch leider via het de Landelijke Ambulanceprotocollen. Deze protocollen, indien goed nageleeft, zijn een vervanging van een directe vraag/opdracht tot het uitvoeren van een medische handeling.''

Het leuke is weer dat voor ambulancediensten geregeld is dat de formele opdrachtgever (medisch leider cq. medisch manager/adviseur) zelf niet zelfstandig bekwaam hoeft te zijn voor alle medische voorbehouden handelingen, een MMA die zelf nooit intubeert of uberhaupt kan intuberen, mag gerust de opdracht daarvoor formeel bij de bevoegde en dus ook bekwame ambulanceverpleekundigen neerleggen via het landelijk protocol en regionale machtiging voorbehouden handelingen.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #75 Gepost op: 20 augustus 2006, 20:19:29
Het leuke is weer dat voor ambulancediensten geregeld is dat de formele opdrachtgever (medisch leider cq. medisch manager/adviseur) zelf niet zelfstandig bekwaam hoeft te zijn voor alle medische voorbehouden handelingen, een MMA die zelf nooit intubeert of uberhaupt kan intuberen, mag gerust de opdracht daarvoor formeel bij de bevoegde en dus ook bekwame ambulanceverpleekundigen neerleggen via het landelijk protocol en regionale machtiging voorbehouden handelingen.

Ik denk dat dit ook voor het bedrijfsleven geldt. De directeur van een bedrijf hoeft ook niet alle voorkomende werkzaamheden kunnen uirvoeren.


Luke

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 160
  • 't Is dansen op de gulden middenweg (acda&demunik)
Reactie #76 Gepost op: 20 augustus 2006, 22:17:24
Klopt. Als hij maar bekwaam is om de indicatie te stellen.
HBO-verpleegkundige Anesthesieverpleegkundige Instructeur BLS-AED  Instructeur Eerste hulp Instructeur Eerste hulp bij Wateronge


security88

  • Hoofdbeveiliger, manager en centralist
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 177
  • EHBO-er, BHV-er, Hoofdbeveiliger en ex-NRK
Reactie #77 Gepost op: 20 augustus 2006, 23:02:13
Patries,
Volgens de regels van de Wet BIG en de Kwaliteitswet Zorginstellingen maak je een fout. ;)
Een (ambulance)verpleegkundige is niet zelfstandig bevoegd. Zelfstandig bevoegd zijn alleen artsen en, voor hun specifiek vakgebied, tandartsen en verloskundigen.
Een verpleegkundige is wel functioneel zelfstandig. Dit houdt in dat er geen tussenkomst geregeld dient te zijn van een zelfstandig bevoegde bij het uitvoeren van een voorbehouden handeling.
De opdrachtgever dient altijd zelfstandig bevoegd te zijn. De opdrachtnemer hoeft niet functioneel zelfstandig te zijn (dit mag dus bv ook een doktersassistent zijn) maar hierbij dient de mogelijkheid van tussenkomst (assistentie van de zelfstandig bevoegde) geregeld te zijn.
Een ambulanceverpleegkundige mag dus ook geen indicatie stellen (is voorbehouden aan zelfstandig bevoegden) maar doet dit in opdracht van de medisch leider via het de Landelijke Ambulanceprotocollen. Deze protocollen, indien goed nageleeft, zijn een vervanging van een directe vraag/opdracht tot het uitvoeren van een medische handeling.
Ik weet van Joffry Ambu-Vpk dat hij ambulanceverpleegkundige is en dat hij dit bij de lokale RK afdeling goed geregeld heeft.
Echter hoe dit zit als hij op straat als individu een infuus prikt?
Waarschijnlijk zal er dan sprake zijn van een noodsituatie en dient hij te handelen naar kennen en kunde. Maar dat heeft dus niets te maken met zelfstandig bevoegd.

Groet,

Luke

PS deze reactie is puur informatief bedoeld! :)

Stukje van de www.postbus51.nl

als de defibrilatie een voorbehouden handeling is hoe zit het dan met een AED??
Leef in het hier en nu, alles kan zomaar anders zijn!


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #78 Gepost op: 20 augustus 2006, 23:19:55
Die AED voert de defibrillatie uit volgens een protocol dat door artsen is vastgesteld: daar kan een EHBO-er niks aan veranderen. Het plakken van defi-pads op zich is geen voorbehouden handeling (heb ik vaak zat gedaan ;D), het klappen gebeurt door het apparaat en daarmee indirect door een arts :P
Arts  www.alphalog.nl


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #79 Gepost op: 21 augustus 2006, 00:37:05
Die AED voert de defibrillatie uit volgens een protocol dat door artsen is vastgesteld: daar kan een EHBO-er niks aan veranderen. Het plakken van defi-pads op zich is geen voorbehouden handeling (heb ik vaak zat gedaan ;D), het klappen gebeurt door het apparaat en daarmee indirect door een arts :P

Delta,

Als de AED ingezet wordt, dan is de BIG wet, want daar draait deze discussie om, niet van kracht omdat er een dringende noodzaak bestaat en de komst van de bevoegde hulp niet afgewacht kan worden. nog afgezien dat de meeste AED hulpverleningen gebeuren door mensen die het niet beroepsmatig doen.
Blijft de vraag of iemand bekwaam is om de handeling uit te voeren. Ook dat is geen probleem, want de AED kent nauwelijks risico's en de bediening is eenvoudig.