Conclusie: Het is niet de bedoeling dat zij meegaan in een rijtje van politie, brandweer en ambulance naar een ongeval of hulpverlening. Hiervoor zijn de leden niet opgeleid. En ook al hebben ze een opleiding, hoe wil je dan (buiten openingstijden) de leden met uitrusting op de plek krijgen, dat ze daar verantwoordelijk kunnen duiken. Spullen liggen vaak in een berging van een zwembad, of in een garage.
Deze opmerking getuigd helaas niet van inhoudelijke kennis van zaken. Overigens zie ik de reddingsbrigade niet gaan duiken zoals de brandweer dat doet. Dat is inderdaad een aantal bruggen te ver en een taak waar de organisatie niet op is ingericht.
Waar ik wel een toegevoegde waarde zie is het bieden van ondersteuning in de oppervlakte reddingen, dat is iets waar m.i. de brandweer behoorlijke steken laat vallen, uitzonderingen daargelaten. Dit heb ik al vaker uiteengezet op het forum. Het onderwerp oppervlakteredding komt gelukkig wel steeds meer in de aandacht. Iets wat men bij de brandweer meer moet realiseren is dat waterhulpverlening meer is dan een drenkeling in de gracht of een auto in een prutslootje. Daar heeft een RB eenheid geen toegevoegde waarde. Mocht er écht eens wat aan de hand zijn staat er meestal wel een stoffig bootje in een hoek, maar daar houdt het ook verder mee op wat betreft de brandweer.
De potentiële rol van de reddingsbrigade ligt m.i. dan ook in specialistische ondersteuning bij waterhulpverlening en (vooralsnog) niet op het gebied van duiken. In feite gebeurd dit al regelmatig, maar is afhankelijk van lokale afspraken en elkaar weten te vinden. De TS van de brandweer maakt de eerste slag als het gaat om "zwemmende" oppervlakte redding, de reddingsbrigade komt erachteraan voor het leveren van ondersteuning met vaartuigen, speciale technieken etc.
Voor zoiets regionaal of landelijk kan worden geïmplementeerd moeten er uiteraard wel een aantal randvoorwaarden worden geschept. Denk aan beschikbaarheid, materiaal, opleiding en aansturing. Dit houdt ook in dat de mensen die normaal aan reddend zwemmen doen (lees: recreatieve opleidingen of sport, dus niet in hetzelfde werkveld als waterhulpverlening) niet ineens in een sterk pak komen te staan. Voor wat betreft opleidingen is al een grote slag geslagen, maar daar is met het oog op de toekomst nog meer werk nodig.
Als we het hebben over specifiek materiaal is de burg daarnaartoe niet bijster ver. De organisatie heeft overal in het land modern uitgeruste vaartuigen staan voor rampenbestrijding. Het is al een tijd de bedoeling dat deze NRV-eenheden breder worden ingezet. Wat zowel voor de huidige (lokale en landelijke) taken als eventuele inzet zoals hier beoogd is een trekkend voertuig een gemis. De huidige reddingsbrigade voertuigen hebben vaak een andere taakstelling, voornamelijk kusthulpverlening, vaak wel al 24/7 beschikbaar middels alarmploegen. Je zal deze inzetbaarheid en voertuigenvloot dus landelijk c.q. regionaal moeten uitbouwen, maar de 'bouwtekening' daarvoor ligt er al als je kijkt naar de kust.
Voeg aan een reddingseenheid een voertuig toe met middelen voor brede inzet bij waterincidenten, zorg voor beschikbaarheid van manschappen en je hebt een stevige basis voor de ondersteuning van o.a. de brandweer. Je kan deze eenheden dan los van elkaar inzetten, mocht er opschaling nodig zijn kan dat volgens de (al bestaande) structuur met reddingsgroepen en reddingscompagnieën.