Maar ik ben wel benieuwd, en vind de argumenten van Highfield ook wel steekhoudend.
Als jongeren van dezelfde leeftijd naar oorlogsgebieden of rampgebieden gestuurd worden, waarom zouden ze in Nederland die taken dan niet aan kunnen?
Wel zou je denk ik een goede medisch-psychologische keuring moeten doen.
Overigens: de reddingsbrigade is er toch voor reddingen in (,op en om) het water? Dan past dit in het straatje... (alhoewel... er was iets met recreatie, ik weet het...)
in Duitsland kwam ik bijvoorbeeld deze tegen van het DRK: http://www.wasserwacht-neu-ulm.de/wasserrettung/seg.php
En hier het eisenpakket: http://www.wasserwacht-neu-ulm.de/ausbildung/taucher.php
Opvallend vind ik dat het lijkt alsof de rode kant het liever zelf doet (begrijpelijk, duiken is al jaren een brandweer taak) of liever heeft dat niemand (anders) het doet... Maar dat zal vast niet de bedoeling zijn.
Misschien is het tijd om dit topic af te splitsen?
Ik vraag me af of je alle andere reacties ook hebt gelezen.
Om in eerste instantie terug te komen op de opmerking van Highfield, tuurlijk
werken er bij de marine ook tieners en twintigers, dat is bekend, maar ook dat is pas na een gedegen keuring. Zij worden ook voor, tijdens en na missies voorbereid op de zaken waar ze tegenaan kunnen lopen. Voor zover ik weet kent de reddingsbrigade deze keuring ook niet, ik ben daar niet van op de hoogte in ieder geval.
Ik heb het over tieners en twintigers welke nog op school zitten of studeren en de reddingsbrigade erbij doen als hobby. Zij zijn in veel gevallen niet 24/7 beschikbaar om mensen te redden. De reddingsbrigade zit veelal op het strand of aan een meer na schooltijden, in vakanties en in het weekend. Op enkele uitzonderingen daar gelaten. Zij zijn dus niet beschikbaar om te pas en te onpas overal oppervlakte reddingen uit te voeren. De brandweer zit veelal onder een pager en is dus wel 24/7 beschikbaar en voert ook oppervlakte reddingen uit en waar haalbaar duikt men ook.
Haalbaar, want dit wordt voor de brandweer steeds lastiger, want men heeft geen duikers meer beschikbaar, er worden andere financiële keuzes gemaakt en het is voor sommige korpsen niet meer haalbaar om aan de hoge eisen te voldoen. Kwestie van keuzes maken.
Keuzes die gevolgen hebben en daar is dit topic volgens mij om begonnen. Recent was het dus in Anna Pauwlona niet haalbaar vanwege gemaakte keuzes.
Om dit nu zo maar even door iemand anders te laten doen, is ook een vraag die eigenlijk op hetzelfde neer komt, want ieder ander die het doet moet aan dezelfde eisen voldoen.
Dat de brandweer het liever zelf doet weet ik niet eens, gezien de verzwaring van dit specialisme wordt het ook steeds lastiger om geschikte mensen voor het duiken te vinden. De keuringen en eisen worden steeds zwaarder (terecht overigens, want er haken er veel tijdens of versnelt af als men eenmaal bij de brandweer binnen is).
Of dan iemand anders het gaat doen als de brandweer dat niet doet is op zich ook niet aan de orde, de veiligheidsregio bepaalt en de gemeente betaald, dus daar heb je dan degene die hier iets van mogen vinden. Er wordt hier in dit topic regelmatig geroepen dat die keuzes consequenties hebben en dat deze ook duidelijk moeten worden geventileerd. Zoals eerder gezegd, de kans is aanwezig dat als je koppie onder verdwijnt in een water in Nederland dat je het niet overleefd en die kans wordt groter als er minder hulpverleners beschikbaar zijn, om welke reden dan ook.
Dat het stukje bergen officieel bij de politie ligt is mogelijk, maar uit eigen ervaring weet ik dat zij ook niet altijd hun duikers tot hun beschikking hebben, sterker nog ze hebben er soms niet eens zin in en tijd voor (eigen ervaring). Waarom zou een particulier bedrijf geen bergingen mogen doen, dat is toch ook een optie?
Ik weet niet precies hoe het duiken geregeld is bij de politie, zou ik wel eens willen weten, dat is misschien wel een onderwerp wat afgesplitst zou kunnen worden, want verder kan ik geen reden vinden waarom je dit topic zou moeten afsplitsen.