Jan,
Je krijgt van mij gelijk. de wetgever heeft het over tenminste.
Ik heb hier onder artikel 2.18 en beleidsregel 2.21 weergegeven. Dat is de belangrijkste motivatie voor mijn stelling dat de gemelde criteria het absolute minimum is. Wat mij betreft mag je daar anders tegenaan kijken.
Ik bekritiseer niet de BHV'ers maar de opleidingsinstituten die roepen dat ze in 2,5 dagen BHV'ers kunnen opleiden en dat ze daarna de vaardigheden bezitten die de ARBO wet van hun eist.
Uiteindelijk komt het juiste antwoord als het een keer misgegaan is en uit het onderzoek van de arbeidsinspectie blijkt of de arbeidsinspectie er hetzelfde overdenkt.
De BHV'er krijgt geen diploma, maar een aanstellingsbrief waarin zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn vastgelegd.
Hij weet dus wat er van hem verwacht werd en dat hij er op kan worden aangesproken.
Voor de liefhebbers heb ik de diverse teksen in een word documentsamen gebracht.
Wie me een mail stuurt krijg deze teksten, zodat je zelf een oordeel kunt vormen over de zin of onzin van mijn opstelling.
Maarten
Artikel 2.18 Operationaliteit, bereikbaarheid, beschikbaarheid en aanwezigheid
1) De bedrijfshulpverlening wordt zodanig georganiseerd dat binnen enkele minuten na het plaatsvinden van een ongeval of brand, de bedrijfshulpverleningstaken op adequate wijze kunnen worden vervuld.
2) Zodanige organisatorische maatregelen worden genomen dat bij een ongeval of brand na aankomst van hulpverleningsorganisaties deze op adequate wijze kunnen worden bijgestaan.
3) Onder alle omstandigheden en met inachtneming van artikel 2.19 zijn bedrijfshulpverleners bereikbaar en beschikbaar om bij een ongeval of brand de bedrijfshulpverleningstaken te vervullen.
4) Indien de veiligheid of de gezondheid van andere werknemers in de nabije omgeving kunnen worden bedreigd, worden door de betrokken werkgevers op het gebied van de bedrijfshulpverlening zodanige organisatorische maatregelen genomen dat de betrokken bedrijfshulpverleners bij een ongeval of brand over en weer bijstand kunnen verlenen.
Beleidsregel 2.21 Opleidingsprofiel bedrijfshulpverlener
Grondslag: Arbobesluit artikel 2.21, eerste lid en artikel 2.22.
1) Aan artikel 2.21, eerste lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit wordt voldaan als met goed gevolg ten minste een opleiding is afgerond die gebaseerd is op het in het Brandbeveiligingsconcept Bedrijfshulpverlening gepubliceerde opleidingsprofiel.
2) Om de twee jaar worden per aangewezen werknemer ten minste 8 uur besteed aan herhalingscursussen en oefeningen of andere activiteiten als bedoeld in artikel 2.22 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Hiervan wordt een registratie bijgehouden.
3) Als uit de risico-inventarisatie en -evaluatie, bedoeld in artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet, blijkt dat bijzondere risico's aanwezig zijn, dan worden door één of meer bedrijfshulpverleners aanvullende opleidingen gevolgd. Dat zal met name het geval zijn voor de specialisaties eerste hulp en brandbestrijding.
4) Op basis van de uitkomst van de risico-inventarisatie en -evaluatie, bedoeld in artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet, kan van het gestelde onder 1 worden afgeweken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij arbeid, die alleen of zonder vaste werkplek wordt verricht buiten het verband van een ploeg of buiten een bedrijf of inrichting. In dat geval kan worden volstaan met een (eenvoudige) schriftelijke instructie.