Lastige vraag, wanneer iemand door te sturen.
Als aanvulling op wat al geschreven is:
Mijn ervaring splits zich op in twee deelgebieden:de professional en de amateur.
Bij professionals spelen vaak grote geldbedragen een rol. Deze sporter zal daarom geneigd zijn om (te lang) door te gaan (ook een organisatie kan dat eisen.) Van mij mag hij dat doen, het is zijn eigen verantwoording. Als het echt niet meer gaat komt hij vanzelf wel weer terug. En dan is het over het algemeen hospitalisatie.
Een amateur moet je wat meer in bescherming nemen. Hier spelen geen financiële factoren een rol. Meer de gedrevenheid of prestatiedrang. Het gevoel niet af te mogen gaan tegenover vrienden. Hoewel moeilijk zal je als EHBO-er een beslissing moeten nemen, laat dan de gezondheid prefereren.
Wanneer moet iemand worden doorgestuurd? Iemand zei iets over “op gevoel”. Is niet echt verkeerd, vaak is het gevoel wel bij het juiste eind. Een functietest? Pas op dat je niet je grenzen van je kunnen overschrijdt. Iedereen kan wat aan en ellebooggewricht duwen en trekken. Maar hoe interpreteer je de symptomen?
Ga vooral af op het verhaal van het slachtoffer en de geuite klachten. Bij twijfel (jawel, dus toch): insturen. Wanneer twijfel je niet? Dat hangt van je ervaring af. Overigens heeft een functietest in de acute fase op het veld niet zoveel zin.
Pijn is pijn, als iemand uit eigen wil zijn gewricht/ ledemaat niet kan bewegen dan moet je dat ook niet passief willen doen. Het heeft geen meerwaarde.
Bij klachten aan pols, elleboog en enkel kan je iemand rustig naar huis sturen met koel advies en dokters advies. Wanneer stuur je iemand naar huis? In overleg met het slachtoffer. Mocht je iemand naar huis sturen met een breuk, dan is er inderdaad niets aan de hand. Overigens zal dit meer een barst dan en breuk zijn, “echte” breuken zijn over het algemeen duidelijk (zwelling, afwijkende stand, functieverlies) .Op basis van de pijnklacht zal de persoon vanzelf wel weer contact met een arts opnemen.
Het advies: “bij toename klachten/ aanhoudende klachten arts raadplegen” altijd meegeven. Sommige slachtoffers consulteren geen arts omdat ze eenvoudig dit advies niet hebben gekregen.
Bij kinderen zou ik wat voorzichtiger zijn. Een breuk is niet altijd duidelijk. En als de breuk door de groeischijf loopt, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het desbetreffende lidmaat (groeiachterstand, functieverlies).
Wanneer je iemand wel al dan niet moet insturen is niet goed binnen een protocol te vatten. Dat is de moeilijkheid bij een EHBO-er op het sportveld. Maar luister maar eens goed naar een ervaren collega.