Opleiding qua tijden

Auteur Topic: Opleiding qua tijden  (gelezen 5940 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ColinC

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 379
  • Hoi =)
    • Website
Gepost op: 15 mei 2015, 19:52:10
Hoi! Om direct naar the point te gaan: Hoe ziet een opleiding tot manschap A eruit qua tijdsindeling? Is dit alleen 's avonds of soms ook overdags? En hoe lang duurt zo'n opleiding gemiddeld?

Waarom vraag ik dit? Enige tijd geleden heeft de Veiligheidsregio een grote wervingsactie voor vrijwilligers gehouden, ik heb mij hier direct voor aangemeld ben op de info-avond geweest etc.
Vandaag had ik een sollicitatiegesprek, ik moet nog zo'n 1,5 tot max. 2 jaar mijn MBO doen overdags. Tijdens de informatie avond heb ik gevraagd of dit te combineren was en dit was mogelijk omdat de opleiding vaak 's avonds is en af en toe overdags. (Nou dat heb ik er wel voor over)
In dit sollicitatiegesprek werd er nogmaals naar gevraagd ik heb het toen opnieuw uitgelegd alleen ik kreeg te horen dat ze het gingen afwijzen omdat zij vinden dat het niet te combineren is met een brandweer opleiding omdat ik ook overdags beschikbaar moet zijn.
Ik kon het volgend jaar wel weer proberen dan, maar ja.. Dat is pas volgend jaar..




Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #1 Gepost op: 15 mei 2015, 20:36:07
Citaat van: ColinC link=msg=1350551 date=1431712330
Hoi! Om direct naar the point te gaan: Hoe ziet een opleiding tot manschap A eruit qua tijdsindeling? Is dit alleen 's avonds of soms ook overdags? En hoe lang duurt zo'n opleiding gemiddeld?


De opleiding is, tenzij versneld, grotendeels in de avond met daarbij een aantal praktijkdagen (reken er een stuk of 5 voor brandbestrijding en een stuk of 3 voor THV). Dat verdeeld over 2 jaar valt reuze mee, maar waar het probleem waarschijnlijk in zit is dat je overdag beschikbaar dient te zijn voor de post. Bijvoorbeeld om binnen je leerwerktraject mee uit te rukken en ervaring op te doen. Ik heb geen idee hoe dat in jouw woonplaats geregeld is, maar het volgen van de brandweeropleiding in combinatie met een studie mag geen probleem zijn. Ik heb het zelf ook gedaan.....

Overigens zijn er in het hele land posten die nog heel hard op zoek naar vrijwilligers zijn. Je kan altijd nog verhuizen ;D
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


honderd

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,836
    • honderd
Reactie #2 Gepost op: 15 mei 2015, 20:39:49
Hallo Colin,

Opleidingen zijn vaak één avond per week voor ongeveer 1,5 tot 2 jaar. De eerste weken van je opleiding doe je LPLHB (landelijk protocol levensredden handelen door de brandweer), vervolgens krijg je het blok Brandbestrijding, het blok Technische Hulpverlening, het blok Ongeval Gevaarlijke Stoffen en het blok Waterongevallen. Hier en daar een cursusdag 's middags, maar zoals je zelf al aangeeft heb je dat er wel voor over. Betreft het overdag niet beschikbaar zijn voor je post om mee uit te rukken; ik vind het vreemd dat de veiligheidsregio je daarom zou afkeuren. Er zijn veel vrijwilligers die in de dagdienst niet beschikbaar zijn vanwege het niet weg kunnen op hun werk.

Net toen ik op 'verzenden' wou drukken zag ik dat Danny al gereageerd had. Ik heb dit bericht toch maar geplaatst.
Mighty fine only gets you somewhere half the time.


ColinC

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 379
  • Hoi =)
    • Website
Reactie #3 Gepost op: 16 mei 2015, 10:12:00
Dank jullie wel voor de antwoorden. Baal er nog steeds heel erg van, want wie zegt dat er volgend jaar weer een nieuwe wervingsactie is? (Aangezien er heel veel animo was voor deze)
Ik weet wel dat ze juist wat moeite hebben met de dagbezetting hebben bij uitrukken en daarop juist kiezen, maar na mijn MBO ben ik gewoon volledig beschikbaar.. (En dat zou dan na de brandweeropleiding zijn) Ook overdags, dat heb ik ook aangegeven.

Citaat van: Danny722 link=msg=1350556 date=1431714967
maar waar het probleem waarschijnlijk in zit is dat je overdag beschikbaar dient te zijn voor de post. Bijvoorbeeld om binnen je leerwerktraject mee uit te rukken en ervaring op te doen.

Denk dat dat het is, maar kom op.. Alleen daarom?  :-\  :(

Citaat van: Danny722 link=msg=1350556 date=1431714967
Overigens zijn er in het hele land posten die nog heel hard op zoek naar vrijwilligers zijn. Je kan altijd nog verhuizen ;D

Haha ik ben hier net een jaar geleden naar toe gekomen (ben nog thuiswonend, maar wel om de hoek van de kazerne  ::) ) En hoe zit het met beroeps dan? Of is dat al helemaal dicht gegooid vanwege de bezuinigingen? Je mag toch wel ergens anders wonen van de standplaats bij beroeps toch? Alhoewel de dichtstbijzijnde beroepskazerne 40/50 KM verderop is geloof ik.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #4 Gepost op: 16 mei 2015, 10:25:01
Vroeger, was de opleiding alleen maar in de avonduren en deed je de praktijk ook in die uren. Nu zijn de opleidingen veranderd, en doe je een groot deel van de praktijkopleiding ook bij je eigen korps. Doordat je in beginsel boven de sterkte mee uitrukt, maar al snel ook zelf ingezet zal gaan worden. Om dit vlot te laten verlopen is het wel belangrijk dat je zoveel mogelijk uitrukken mee krijgt. Daarnaast is er ook sprake van veel zelfstudie, wat dus bovenop je eigen studie komt. De beroepsdienst zit heel anders in elkaar, dan heb je 24uur dienst op een post, en is het niet zo'n probleem als je ergens anders woont. De ervaring leert wel dat op vacatures binnen de 24uurs erg veel wordt geschreven. Ik heb al eens gehoord dat er in bv een stad als Utrecht rustig 200 tot 300 aanmeldingen komen voor een vacature bij de 24uurs. En eigenlijk worden er vaak mensen geselecteerd die al volledig opgeleid zijn. Simpelweg omdat als je die vandaag aanneemt  zij morgen bij wijze van spreken op dienst kunnen draaien. Zij hoeven niet nog eens opgeleid te worden.
En dan zou je beroeps worden. Dan kun je tegenwoordig maar 20 jaar actieve dienst doen, daarna zal je of een andere baan moeten zoeken of zal een regio een andere functie voor je moeten zoeken. Vaak zal men toch zelf een andere baan moeten zoeken.

Mijn advies is gewoon even de situatie te nemen zoals deze nu is, hoe erg je er ook van baalt. En je normale opleiding af te ronden, en dan eventueel alsnog weer te aan te melden bij de brandweer.


ColinC

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 379
  • Hoi =)
    • Website
Reactie #5 Gepost op: 16 mei 2015, 17:48:28
20 jaar maar? Wow.

Zal het met tegenzin nemen zoals het is. Ben gelukkig nog redelijk betrokken bij dit korps (in de zin van dat ik soms gevraagd wordt beeld voor ze te maken etc.) en dat doe ik natuurlijk al met plezier.
Volgend jaar nog maar een poging doen dan.

Bedankt voor je antwoord!


Rojasi

  • Operationeel Specialist A
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 226
Reactie #6 Gepost op: 17 mei 2015, 16:00:18
Ik ben in november 2013 begonnen met de opleiding tot manschap A via de BOGO bij brandweer Twente. De tijdsindeling zoals hierboven geschetst klopt. Per week had ik 1 x oefenavond op het korps, 1 voorbereidingsavond (huiswerk) en 1 opleidingsavond. Uiteraard komen daar ook de uitrukken bij en extra avonden voor leerwerkplekopdrachten. Kerntaak 1 bestond uit 3 praktijkdagen en 1 praktijkweek Zweden, daar komt dan nog een dag praktijkexamen bij. Kerntaak  2 THV bestaat uit 3 praktijkdagen en 1 dag praktijkexamen. Ik ben nu bijna klaar met THV, begin juni praktijkexamen! Voor kerntaak 3 en 4 weet ik het niet precies, maar zal zoals hierboven geschetst zijn. Als het goed is ben ik in december 2015 klaar, dus de opleiding duurt ongeveer 2 jaar. Het klopt dat het zwaartepunt van de opleiding in het begin ligt, later wordt dit minder. Ik ben begonnen na mijn HBO opleiding en dat is mij goed bevallen! Voor jezelf moet je goed de afweging maken of je het kunt combineren, ook met eventuele andere hobby's en sport.
Politiekunde, integrale veiligheidskunde, manschap A (niet meer actief)