Politievrijwilligers willen stroomstootwapen
Geplaatst door de Redactie van Blik op 112 op zaterdag 13 juni 2009 13:29
Amsterdam - Belgische politievrijwilligers willen een wapen om zich beter te kunnen verdedigen. Daarbij wordt gedacht aan een stroomstootwapen. De agenten mogen, net als politievrijwilligers in Nederland, geen vuurwapen dragen.
Omdat een crimineel géén verschil ziet tussen een hulpagent en een beroepsagent, pleit de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) nu voor een alternatief. Een taser of ander stroomstootwapen staat bovenaan het lijstje. Maar dan moet de wapenwet worden aangepast.
Reactie Landelijke Organisatie Politie Vrijwilligers
In Nederland blijkt uit navraag bij de Landelijke Organisatie Politie Vrijwilligers op dit moment nog geen behoefte te zijn voor extra bewapening van politievrijwilligers. “De vrijwilliger is nu goed uitgerust voor de taakstelling op dit moment”, aldus secretaris Bert Hilde Boukema. Wel pleit de zegsvrouw voor een dienstwapen wanneer politiesurveillanten naar agenten promoveren. De plannen hiervoor zijn in de maak, al moet het nog komen tot een besluitvorming.
Op dit moment beschikt in Nederland alleen arrestatieteams over een taserwapen. De vrijwilligerpolitie is standaard uitgerust met paperspray, handboeien en een wapenstok.
http://www.blikop112.nl/bericht/6562/politievrijwilligers_willen_stroomstootwapen.html
Hier worden wel veel termen door elkaar gehaald.
Er bestaat in België geen 'vrijwillige politie'. Je bent ofwel ambtenaar, ofwel niet. Politievrijwilligers is dus, in de Belgische context, onzin.
Een hulpagent van politie is 'n verouderde term. Deze term is sinds de politiehervorming vervangen door 'agent van politie'. Agenten van politie bezitten geen volledige opsporingsbevoegdheid, zijn enkel gewapend met pepperspray en handboeien, mogen geen arrestaties maken etc. Zij schrijven voornamelijk bonnen en rapporteren 'kleine overlast'. Soms worden ze ook wel ingezet als een soort van statische bewaking, om het onveiligheidsgevoel te counteren en om het verkeer te regelen.
Hulpagenten zijn evengoed beroepsagenten.
De standaard 'agent' zoals de mensen die zien, heeft in België de rang van inspecteur. Vandaar deze verwarring.