En die moet je niet inzetten voor klote klusjes waar je beter gewoon een betaalde kracht op kan zetten.
Veel Nederlanders ergeren zich zwaar aan criminaliteit en ander wangedrag. Het lijkt me voor vrijwilligers juist aantrekkelijk, dat ze dit werk een paar uur per week kunnen doen vanuit hun woonhuis. Ze kunnen daarbij zelf elke week via internet op de voor hun geschikte tijden intekenen.
Stel dat één onbetaalde vrijwilliger vanuit zijn woonhuis 20 bewakingscamera's tegelijk kan uitkijken, van winkelcentra, horeca-gebieden en treinstations. Hij ziet dan op zijn beeldscherm bijvoorbeeld telkens automatisch het beeld van de tien bewakingscamera's, waar het laatst beweging of hard geluid is gedetecteerd.
Stel dat de politie met een wervingscampagne voorlopig tweehonderd geschikte Nederlanders zou kunnen overtuigen, om twee uur per week vanuit het eigen woonhuis bewakingsbeelden te bekijken.
Dan wordt er per week indirect dus vierhonderd uur gekeken naar twintig bewakingscamera's. Gedeeld door 24 uur, zijn er dan permanent 16 vrijwilligers actief, die elk twintig camera's controleren. Zo kunnen er dus dus permanent 320 extra bewakingscamera's in de gaten worden gehouden.
Ik vermoed dat de criminaliteit in Nederland daardoor een klein beetje zal dalen, hoewel er ook een verplaatsingseffect van criminaliteit zou kunnen optreden.
Bij dit systeem zijn er mogelijk wel kosten voor aanschaf van apparatuur en kabels, afschrijving, reparaties, onderhoud, werving, selectie, training, begeleiding, management, secretariaat, administratie, communicatie, enzovoort. Een pc met internet-toegang hebben de meeste deelnemers vermoedelijk al in bezit, in enige vorm.