DOORSTROOMOPLEIDING POLITIEVRIJWILLIGERS MIDDEN-NEDERLAND DREIGT TE VERZANDEN
donderdag 10 juli 2014
Om de positie van de politievrijwilligers te versterken spraken de minister, de politie en de vakbonden in het onderhandelaarsakkoord politie 2012-2014 ( CAO ) af, dat er opleidingen voor hogere niveaus zouden worden ontwikkeld en aangeboden. Op die manier werden politievrijwilligers eindelijk in de gelegenheid gesteld en gestimuleerd om zich te verbreden en verdiepen in het politievak. Namens de korpschef is er landelijk beleid m.b.t. doorstroming vastgesteld om deze duidelijke afspraak uit te voeren. Nog voor het jaar 2014 waren er 162 opleidingsplaatsen ingekocht voor de doorstroomopleiding politievrijwilligers van niveau 2 naar 3.
De eenheid Midden-Nederland laat nu echter vooralsnog geen politievrijwilligers toe op deze doorstroomopleiding. Onduidelijk is nu hoe de eenheid Midden-Nederland invulling geeft aan de afspraken uit het onderhandelaarsakkoord. De LOPV is zeer verbaasd over het feit dat de eenheid, die bijna een derde van alle opleidingsplekken opeiste, nu geen mensen naar de politieacademie stuurt. Bij monde van voorzitter Michael Sijbom heeft de LOPV om toelichting gevraagd bij de landelijke portefeuillehouder vrijwillige politie.
Politievrijwilligers krijgen een beperkte vergoeding voor hun inzet. Netto houden ze zelfs minder over dan bijvoorbeeld een trainer op een sportclub, die een vrijwilligersvergoeding krijgt. Hun motivatie om bij nacht en ontij aan te treden en zich bloot te stellen aan alle gevaren van het politiewerk halen ze deels uit het politiewerk zelf. Voor een belangrijk deel halen ze dat ook uit waardering.
Voorzitter Michael Sijbom: "Op deze doorstroomopleiding is door sommige politievrijwilligers wel twintig jaar gewacht. Als je dan een belofte doet, dan moet je zeker weten dat je die na kunt komen. Anders stel je de mensen teleur en drijf je ze van je af. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is van de eenheidsleiding in Midden-Nederland. Zo wil je toch niet omgaan met deze zeer loyale en waardevolle vrijwillige politieprofessionals. "
En nu verder...
Uit de contacten met de politie is gebleken dat men hard bezig is te zoeken naar een oplossing voor de impasse waarin men zich nu bevindt. Het bestuur van de LOPV verwacht dat de situatie in goed overleg kan worden opgelost en dat iedereen die daarvoor was geselecteerd alsnog de schoolbanken in kan. Volgens onze inschatting is er geen sprake van een principekwestie, maar van een opeenstapeling van onduidelijkheden en van onduidelijke besluitvorming binnen deze betreffende eenheid.
"Als de wil er is, dan moet dit binnen een paar dagen opgelost kunnen worden. We hebben begrepen dat de Politie Midden Nederland op korte termijn met een oplossing zal komen. Wij zullen die dan beoordelen. We hebben begrip voor de emotie die de situatie met zich meeneemt. Het groeiende aantal politievrijwilligers vraagt om constante aandacht. De LOPV zet zich daarom nu en in de toekomst in voor goed vrijwilligersmanagement", aldus voorzitter Sijbom.
Registratie van betrokken leden
De LOPV maakt zich als belangenvereniging voor politievrijwilligers sterk voor haar leden. Het bestuur roept daarom de betrokken leden op om zich bij ons te melden. Op deze manier kunnen we beter een vinger aan de pols houden en ook directer met jullie communiceren. Bent u dus politievrijwilliger, in de eenheid Midden-Nederland of elders, en wordt u direct geraakt door de beslissing om de doorstroom uit te stellen, meld u zich dan bij ons aan. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de voortgang. Mocht u overigens nog geen lid zijn, maar dit wel willen worden, klik dan hier.