Politie Vrijwilligers

Auteur Topic: Politie Vrijwilligers  (gelezen 247789 keer)

0 gebruikers (en 8 gasten bekijken dit topic.

Maxell01

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 345
Reactie #880 Gepost op: 17 september 2015, 10:47:45
Citaat van: ronaldod link=msg=1373129 date=1442440686
Ik denk zelf dat de manier van opleiden op de schop moet. Ik heb zelf de eerst vp n2- opleiding mogen doen. De manier van opleiden past niet bij de groep die de opleiding ontvangt.
Het verschil in cursisten is te groot. De ene vaart wel bij de toen huidige manier van opleiden en de ander vraagt zich of hij niet gewoon blind de toetsen mag gaan doen.
Het verschil is MBO1 tot WO. En daarnaast de leeftijd verschillen van 19  jaar tot 56 jaar. Dus naast educatie ook verschil in levenservaring.
Persoonlijk ben ik een voorstander van thuisstudie met een inloop spreek uur voor uitleg en verdieping. Met daarnaast de mogelijkheid versneld de modules te doen.
Het enige probleem zijn de stage uren. Maar daar moet ook wel een aanpassing aangedaan moeten worden.
Eigenlijk een soort studie punten systeem maken. Minimaal aantal studie punten halen per termijn om verder te mogen. En kan je het sneller dan maak je de toetsen ook vaker. Of meerdere toetsmomenten aanbieden per jaar waarop verschillende klassen/cursisten hun toets kunnen doen. Een meer flexible systeem dan een star van te voren gepland rooster waar je elke week van de avond iets moet aanhoren wat je eigenlijk al kent maar waar je alleen verduidelijking wilt op bepaalde punten.

Mijn idee is dat iemand met 10 dagen vrij en goede coach, de gehele theoretische gedeelte kan doen. (Ik heb mede leerlingen gezien die het misschien in de helft van de tijd het konden als ze ooit thuis zouden gaan leren).
 
De delen als AZ, PPOI en oefeningen in communicatie technieken niet meegenomen aangezien dit meer praktijk onderdelen zijn en verre van versneld moeten worden aangeleerd. Dit zijn onderdelen waar je veel van je mede cursisten leert en ook van je eigen fouten. En je mag en kan op deze onderdelen niet bezuinigen. Deze kunnen anders fataal voor de burger of voor je zelf zijn. En gelukkig staan voor die onderdelen ook examens.

Dit is bekeken vanuit mijn ervaringen uit die tijd.

Ik heb begrepen dat er nu het huidige systeem veel e-learning is maar ik ben niet bekend mee of je het ook kan versnellen.

Zouden ze in deze richting gaan is wel een zware praktijk coaching noodzakelijk anders heb je kans op papieren specialisten die ik helaas in de IT zo vaak voor bij zie komen. Op papier (of te wel in een lab omgeving) alles weten tot in de perfectie. Maar zodra zij in de praktijk tegen iets aparts oplopen geen idee hebben wat ze moeten doen en het verdoezelen omdat ze bang zijn ontmaskerd te worden als een papieren specialist.

Ik laat mij weer even gaan maar dit is mijn opinie. Daarnaast ben ik een voorstander van voortschrijdend inzicht. Met daarnaast een kanttekening. Heb je voor iets gekozen voer het dan ook geheel uit. En niet steeds op onderzoeken wachten of je mogelijk iets fout heb gedaan. Ga er vanuit er gaat iets fout maar maak het af. En bij de volgende ronde haal je die fout er uit en ga je verder. En ik denk zelf dat dit nu het probleem is waar ze nu in zitten. Ooit keuze gemaakt om VP 2.0 (N2-) op te starten. Maar het niet af hebben gemaakt van problemen gekoppeld aan PA ? studie aanbod.  (Dit laatste is een gok). Daarnaast worden dingen bedacht als N3-.
Wel agent maar eigenlijk alleen extra gewelds middelen. Geef mij toch weer het gevoel iets af te raffelen. En blijkt in de praktijk toch niet mogelijk helemaal te werken.
Probleem is dat er dan weer gelijk 180 de andere kant op willen gaan. Een 5 jarige opleiding. Waarbij je al een volle N2 diploma moet bezitten. Dus totaal 8 jaar in de banken. Ik wil niet demotiverend doen. Een HBO studie doen de meeste in 4 jaar naast hun baan.  

Dus terug naar wat ik boven al aangaf. Maak die opleiding flexibel. De ene Cursist doet er 4-5 jaar over. De andere kan het in 1 1/2 jaar.


Zo moest het even van me afschrijven. Niks is frustrerend dan bijna 2  jaar te wachten op een vervolgopleiding naar een volledig N2 maar waarvan je het gevoel hebt dat je de praktijk al gedaan hebt.

Ik ben van mening dat het allemaal veel simpeler kan, deze discussie is er al eens eerder geweest
Waarvoor zet je een politievrijwilliger in. Hoeveel tijd besteed een politievrijwilliger wekelijks aan politie werk. Het moet voor een vrijwilliger te overzien zijn, aantrekkelijk zijn en zich kunnen specialiseren.  
Geef de politievrijwilliger een gedegen basisopleiding intensief en efficiënt  om in de praktijk zelfstandig uit de voeten te kunnen.  Het voorstel wat er nu ligt werkt alleen maar demotiverend, welke vrijwilliger wil naast zijn sociale leven en een baan nog 12.5 uur per week in de schoolbanken zitten en dat 4.5 / 5 jaar lang. En dan nog de uren er bijgerekend dat je daadwerkelijk ingezet wordt per week. Dit is niet normaal.
Stop de opleiding VP 2.0, niv 2 en niv 3 en geef de politievrijwilliger een gedegen opleiding tot b.v  surveillant 2 + (mix niv.2 en niv3) . Daarnaast moet er een mogelijkheid blijven bestaan tot het volgen van extra modules alleen op verzoek van de eenheid naar behoefte. Voor de tijd dat een politievrijwilliger wekelijks in dienst is zijn de volgende modules genoeg om te acteren in de praktijk en geeft het ook de ruimte om zich hierin goed te ontwikkelen. Dit vergt namelijk ook veel tijd in de praktijk. Maak voor de politievrijwilligers een taakfunctieomschrijving waarin ze binnen de kaders hun werkzaamheden zelfstandig kunnen doen.   Afhankelijk van de eenheden en het werkgebied kunnen beroepscollegae aangeven waar de prioriteiten van de politievrijwilligers kunnen liggen en waarin ze maximale ondersteuning kunnen bieden aan de beroepscollegae. Taken en werkzaamheden aan de hand van b.v onderstaande modules. Ik weet dat het veel overeenkomt met de huidige opleidingen maar probeer een mix te maken van niv 2 en niv 3 met als doel dat je goed opgeleide politievrijwilligers krijgt . Deze opleiding mag zoals gezegd intensief zijn maar je moet het wel aantrekkelijk houden om in te stappen als vrijwilliger en te blijven werken als vrijwilliger. Met het huidige voorstel van de korpsleiding hangen veel politievrijwilligers de pet aan de kapstok. Over de modules kun je nog discussiëren. Wil je meer? dan moet je gaan solliciteren naar een functie als hoofdagent (beroeps)

Een voorbeeld hiervan zijn b.v. de modules (combinaties mogelijk);

2500529.001 Toezicht houden in publiek domein
2500537.001 Toezicht houden bij evenementen en horeca
2500531.001 Toezicht houden op verkeersveiligheid
2500538.001 Assisteren bij complexe verkeerscontroles
2500532001 Optreden bij verkeersongevallen
2500533.001 Optreden bij misdrijven
2500534.001 Assisteren bij forensisch onderzoek op de standaard PD
2500535.001 Publieksservice
2500536.001 Arrestantenzorg
Basis Vuurwapenopleiding (RTGP-II)
Basis rijopleiding


schuimer

  • Surveillant van politie
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #881 Gepost op: 17 september 2015, 14:16:50
Hoewel in de brief van de korpsleiding gesproken wordt over de eventuele start van een initiële niveau 3 opleiding, als wijze van proef (ná een volledige niveau 2 opleiding) betwijfel ik of dit de juiste info betreft.

Waarom zou je de verworven kennis uit 9 kernopgaven herhalen binnen een niveau 3 opleiding?
Waarom zou je idd, nog eens 4,5 of 5 jaar extra! naar de PA moeten voor een niveau 3 opleiding?

Als de korpsleiding puur gezien een upgrade (met ontbrekende modules) van niveau 2 naar niveau 3 zou aanbieden, dan zou ik dat persoonlijk een stuk logischer vinden.

Bovendien en ook zeker niet onbelangrijk, zou een en ander (mijns inziens) in ongeveer 1 á 1,5 jaar afgerond moeten kunnen worden.

Tenslotte is een vorm van opleiden, waar Maxell01 op doelt, waarbij iedereen een soort niveau 2+/ niveau 3 op initiële basis volgt, minder tijdrovend en aansturend op volledige bevoegdheid en inzet waar binnen de eenheid behoefte aan is/nodig is.
Al mijn bijdragen op dit forum zijn volledig op eigen titel.


koenb

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 643
  • Surveillant Vrijpol
Reactie #882 Gepost op: 17 september 2015, 16:26:57
Citaat van: schuimer link=msg=1373240 date=1442492210
Hoewel in de brief van de korpsleiding gesproken wordt over de eventuele start van een initiële niveau 3 opleiding, als wijze van proef (ná een volledige niveau 2 opleiding) betwijfel ik of dit de juiste info betreft.

Ik moest ook even twee keer lezen voor ik het echt begreep. Dacht eerst dat men met een niveau 3 opleiding kwam voor beginnende vrijwilligers, dan klinkt het redelijk logisch. 3 jaar voor de niveau 2 kernopgaven en dan 1,5 tot 2 voor de aanvullende niveau 3.


schuimer

  • Surveillant van politie
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #883 Gepost op: 17 september 2015, 18:23:15
Bij de beroeps willen ze niveau 2 uitfaseren. Als ze dan ook meteen alle geschikte executieve vrijwilligers upgraden naar niveau 3 en nieuwe lichtingen opleiden tot niveau 3 is het probleem opgelost. Iedereen weer meer gemotiveerd en uitzicht op interessante taken.
Al mijn bijdragen op dit forum zijn volledig op eigen titel.


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #884 Gepost op: 17 september 2015, 19:07:47
Ook met de doorstroom modules worden de VP collega's mijn inziens geen niveau 3. Daarvoor missen nog wat vakken en vaardigheden.

Niveau 3 wordt ook helemaal uitgefaseerd. Het is niet voor niets al compleet van de wervingsites gehaald. Als je ze gelijkwaardig wil houden aan beroepscollega's zou je ze een flinke extra opleiding moeten geven.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


ronaldod

  • VP Midden-Nederland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 107
Reactie #885 Gepost op: 17 september 2015, 19:59:03
Citaat van: DiNozzo link=msg=1373293 date=1442509667
Ook met de doorstroom modules worden de VP collega's mijn inziens geen niveau 3. Daarvoor missen nog wat vakken en vaardigheden.

Niveau 3 wordt ook helemaal uitgefaseerd. Het is niet voor niets al compleet van de wervingsites gehaald. Als je ze gelijkwaardig wil houden aan beroepscollega's zou je ze een flinke extra opleiding moeten geven.

Dus gewoon de VP opleiding koppelen aan de beroeps opleiding (Niet de tijden maar de inhoud er van). En niet steeds als een seperate opleiding beschouwen.


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #886 Gepost op: 17 september 2015, 20:18:40
Absoluut en ik ben er van overtuigd dat nagenoeg alle VPers dat kunnen. Ik heb graag een collega naast mij die super gemotiveerd is en ook nog eens overal bevoegd en bekwaam voor is. Dat is al vanaf een volledig opgeleide N2 VPer. Ik heb helaas niet hele denderende ervaringen met de VPers die de verkorte modules hebben, en dat ligt niet aan wat ze willen en kunnen.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Maxell01

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 345
Reactie #887 Gepost op: 18 september 2015, 09:17:55
Citaat van: ronaldod link=msg=1373324 date=1442512743
Dus gewoon de VP opleiding koppelen aan de beroeps opleiding (Niet de tijden maar de inhoud er van). En niet steeds als een seperate opleiding beschouwen.
Het is voor iedereen duidelijk dat een VP een gedegen en goede opleiding moet volgen om de beroeps maximaal te kunnen ondersteunen in bepaalde taken, echter heb ik mijn bedenkingen wie er tegenwoordig nog zoveel tijd in een opleiding wil steken als vrijwilliger ( totaal 4.5 / 5 jaar??). Je moet het wel aantrekkelijk houden en kijk eens kritisch hoe vaak en met welke taken een vrijwilliger wekelijks bezig zijn / haar taken bezig is. Dit vergt al veel tijd, kennis en ervaring. Voordat je dan de gehele opleiding ( welke gekoppeld moet worden aan die van een beroeps) ben je lang onderweg en is de vraag is of je dat nog moet willen. De opleiding VP 2.0 is een aanfluiting en dat daar iets anders voor moest komen is wel duidelijk. Maar om als vrijwilliger nog zolang traject te willen volgen, kun je beter als beroeps aan de slag gaan. Volgens mij was dat ook niet de insteek , maar met de VP 2.0 heeft men de plank helemaal misgeslagen. Nogmaals ik denk dat je binnen twee jaar klaar kunt zijn met een mix van niv. 2 en niv.3 maar dat je dan wel even goed aan de bak moet en dat het allemaal niet vrijblijvend moet zijn. :-\


schuimer

  • Surveillant van politie
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #888 Gepost op: 18 september 2015, 13:22:21
Ook met een initiële niv 3 opleiding,  zal noodhulp achterwege blijven en dus voor vp geen onderdeel zijn. Ik ben wel voorstander van zoveel mogelijk modules/ kernopgaven. Ook al heb je die kennis en ervaring na de opleiding misschien sporadisch nodig, je koppelt op die manier wel een bepaald niveau aan een opleiding.  Bovendien komen de beroepscollegae na hun opleiding óók niet voortdurend in aanraking met alle aspecten uit hun opleiding.
Al mijn bijdragen op dit forum zijn volledig op eigen titel.


Maxell01

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 345
Reactie #889 Gepost op: 18 september 2015, 14:04:03
Citaat van: schuimer link=msg=1373548 date=1442575341
Ook met een initiële niv 3 opleiding,  zal noodhulp achterwege blijven en dus voor vp geen onderdeel zijn. Ik ben wel voorstander van zoveel mogelijk modules/ kernopgaven. Ook al heb je die kennis en ervaring na de opleiding misschien sporadisch nodig, je koppelt op die manier wel een bepaald niveau aan een opleiding.  Bovendien komen de beroepscollegae na hun opleiding óók niet voortdurend in aanraking met alle aspecten uit hun opleiding.
Klopt wat je zegt echter is een beroeps dagelijks aanwezig en daardoor wel meer met aspecten in aanraking komt in tegenstelling tot een vrijwilliger die maar een paar uren per week aanwezig is.
Je kunt een paar aspecten ook weglaten zodat een vrijwilliger zijn / haar kennis en ervaring kan gebruiken voor de taken en werkzaamheden waarvoor ze daadwerkelijk ingezet worden. Komen hierdoor sneller op niveau ter voorkoming dat je steeds met vragen zit "hoe zat het ook alweer" als bepaalde zaken toch sporadisch langskomen. Ik ben er wel een voorstander van dat een vrijwilliger breed ingezet kan worden. Maar vraagt nog al wat van een vrijwilliger omdat allemaal in zijn / haar vrije tijd te doen + inzet wekelijks inzet (totaal 4.5 tot 5 jaar volgens de nieuwe plannen??). Hoog niveau prima...maar zet dat in een stevige opleiding weg waar je  2 tot 2.5 jaar stevig aan de bak moet. Puzzeltje  ;) dan blijft het voor nieuw instromers ook nog aantrekkelijk.