Dag Expert
Vraag 1: Ik ben sinds kort bij deze organisatie. Dus ik ben dit aan het uitzoeken. We hebben wel een arts in dienst (ik weet nog niet vanuit welk specialisme). Dus daar kan ik nog geen eenduidig antwoord op geven
Ik weet dat er afspraken met de organisatie zijn gemaakt, over de te volgen procedures. Alleen mijn vraag komt enerzijds uit de vraag mbt verantwoordelijkheid (is deze anders als ehbo-er bij een evenement dan als arts / verpleegkundige?)
Vraag 2: Zoals ik het begreep de organisatie van het evenement en de eigenaar van het evenementen hulpverlening bureau
Vraag 3: Zou ik omschrijven als elk letsel en / of pijnsensatie. Die de pijnprikkel veroorzaakt door bijv. CWK letsel over stijgt. Waardoor deze pijnprikkel mogelijk niet bewust wordt ervaren
Vraag 4: Omdat ik het leuk vindt en ook om ervaring op te doen.
Senseihomer,
Eigenlijk hangen de eerste en de tweede vraag samen. Kan de eigenaar van het evenementen bureau deze afspraak wel maken en binnen welk juridisch kader valt de medische eindverantwoordelijkheid dan eigenlijk? Die vraag valt niet zo makkelijk te beantwoorden en daarmee is het probleem wat je schetst heel relevant voor een discussie.
Ik neem aan dat de arts en de verpleegkundige worden ingehuurd door de eigenaar van het evenementen hulpverleningsbureau. Deze eigenaar is hoogst waarschijnlijk een niet zelfstandig bevoegde. Als medisch eindverantwoordelijke moet de ingehuurde arts zich dus aan die afspraak conformeren. Dat geldt ook voor de verpleegkundige, wiens medisch handelen door de ingehuurde arts wordt afgedekt.
De arts is het er dus mee eens dat iemand met een Hoog Energetisch Trauma geen "Trauma Work Up" behoeft, omdat een baancommissaris volgens afspraak even moet vragen of het gaat. Nogmaals, een afspraak die hoogstwaarschijnlijk is gemaakt door een niet zelfstandig bevoegde persoon.
Dit is geheel tegen alle medische richtlijnen in. En daar gaat het mis. Ik zou hier als verzekeraar direct mijn handen vanaf trekken. Bovendien zal de eventuele aansprakelijkheidsstelling niet door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden gedekt. Ik heb dit voor zekerheid even voorgelegd aan een aansprakelijkheid jurist die het geheel onderschrijft.
Dat is ook precies de reden waarom ik mij nooit zou lenen voor dit soort evenementen, nog los van het feit dat ik niet zit te wachten op één of andere stront eigenwijze "risk taking macho" coureur. Bovendien zie ik ze automatisch als ze echt in hoofdgroepen uit elkaar liggen. Daar komt ook mijn vraag vandaan vanuit welke motivatie hulpverleners dit doen. Je realiseert namelijk onvoldoende in welke beroepsmatige nachtmerrie je juridisch kunt eindigen.