de ABCDE Methode voor TNCC, ATLS en PHTLS wijken op diverse punten van elkaar af.
Het hangt er sterk af wanneer je in welke toestand je het slachtoffer aantreft en in welke rol je zit..
Het is ook lang niet altijd gewenst om altijd in de zelfde volgorde de juiste zaken uittevoeren.
Voor een eerste hulpverlener, First Responder of ambulanceverpleegkundige ziet dat er dus anders uit dan een Verpleegkundige op de SEH, of de Trauma arts.
Daar je de vraag steld in het EHBO forum, heb ik in die context geantwoord.
het verschilt dus of je in de eerste beoordeling of in tweede beoordeling fase zit wanneer je wat doet.
In het model wat ik heb weer gegeven is er bewust een onderscheid in de C gemaakt tussen C en Shock. terwijl als je het op de keper beschouwd onder C valt., maar om didactische redenen uit elkaar is gehaald.
In de tweede beoordeling is het afhankelijk welke beoordeling je doet. Ziektebeoordeling of een Verwondingen beoordeling.
Als je in je Situatiebeoordeling een hoog energitsch letsel ziet word de D= meestal anders uitgevoerd dan bij een ander type letsel.
Bij de een hoog energetish letsel word vaak MSCx4 als quikscan tussen gevoegd. MSC= Motoriek+Sense+Circulation in alle 4 de extremiteiten.
Of te wel Motoriek + Gevoel en circulatie in armen en benen.
Dus ABCDE is deels eenduidig, maar eigenlijk veel meer afhankelijk van de situatie, , jouw rol en de wijze waarop je geschoold bent.
Dus er is geen een waarheid , tussen de PHTLS zegt dit, en de TNCC zegt wat anders, En de BTLS (Battle Trauma Life Support) zegt wat anders.. Over de ABC zijn ze het allemaal eens, maar DE(FGH) kunnen nog wel eens verschillend zijn.
En ja er zijn veel overeenkomsten..
Voor eerste hulpverleners, en First responders die niet ambulanceverpleegkundige, of trauma arts geschoold zijn ziet zo iets er dus anders uit..
Een EMV of een RTS score kan iedereen doen, alleen je moet je afvragen of het op jouw hulpverlening of communicatie invloed heeft om te doen.
Voor een ambulanceverpleegkundige is dit natuurlijk zinvoller, dan een eerste hulpverlener.