Mijns insziens ook EEN oorzaak van het toenemend aantal ambulanceritten: huisartsenposten die moeilijker (minder snel) bereikbaar zijn.
Mensen weten A, niet wanneer ze wel of niet de HAP moeten bellen.
B, ze moeten naar hun mening te lang wachten en bellen 112. Vervolgens C, door triagesystemen (ProQa, NTS) wordt een ambulance gehonoreerd.
http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html
In het eigen verslag van de huisartsen staat ook:
Huisartsenposten dragen het merendeel van de U0/U1 meldingen over aan de ambulancedienst. D
Ik denk dat het vooral komt door het totale gebrek aan leiderschap/regie in Den Haag. Regering en parlement donderen al hun verantwoordelijkheden naar lagere overheden, zelfstandige bestuursorganen of ze vertrouwen op zelfregulering door de sector.
Inmiddels kan je de conclusie trekken dat de huisartsen (marktwerking) hun spoedritten over de schutting donderen bij de ambulancedienst (marktwerking), de ambulancedienst volgt het voorbeeld door de brandweer (overheid) bij A1 ambulancemeldingen (reanimatie en andere levensbedreigende medische noodsituaties) te geven.
De gemeenschappelijke deler is dat huisartsen, ambulancediensten en de brandweer allemaal problemen hebben en de schuld bij de ouder wordende burgers die minder zelfredzaam zijn leggen en geen van deze diensten aan enige zelfreflectie wenst te doen door eens te bekijken of je in een veranderend Nederland als dienst mee moet veranderen of dat je als dienst gewoon kan blijven werken zoals je in 1980 deed.
Iedereen wist al heel lang dat Nederland snel gaat vergrijzen en we weten ook al jaren dat steeds meer ouderen langer thuis moeten blijven, we weten ook al jaren dat de psychiatrische zorg compleet is afgebroken. Er is veel protest geweest tegen de bezuinigingen op psychiatrie, ik heb de ambulancediensten en huisartsen nooit horen protesteren. Beide partijen wisten al jaren dat zij de acute psychiatrie op hun bordje zouden krijgen als de regering haar afbraakplannen zou gaan doorvoeren.