Iemand die onbevoegd alleen maar een politie uniform draagt, ook zonder ook maar iets te doen, is al strafbaar. Iemand die alleen maar een ambulance uniform draagt, zonder iets te doen, niet.
Inderdaad nu nog niet.
Na de invoering van de nieuwe kleding dus wel. De nieuwe ambulance kleding is beschermd en mag gelijk als politiekleding niet gedragen worden als je geen ambulance hulpverlenert ben. Dat probeer ik je nu al in enkele post duidelijk te maken, maar komt moeizaam bij je binnen. Het IFV (lees de staat) ziet toe op de handhaving. Misbruik van kleding, maar ook van sovam striping of het onrechtmatige gebruik van blauwe zwaailampen kan worden gemeld via het e-mail adres: handhaving@ifv.nl
Er is een contract/convenant tussen brandweer, politie en AZN (Ambulancezorg Nederland) en de Minister van VWS waarin al deze merken en kenmerken via het IFV als overheidsinstituut voor de veiligheid wordt beschermd.
In de praktijk is men geregeld geconfronteerd met voertuigen die onterecht eruit zagen als een hulpverleningsvoertuig of onrechtmatige blauwe lampen voerde en die zijn succesvol op de vingers getikt. Dat zal nu ook met ambulancekleding gaan gebeuren. De landsadvocaat heeft aangegeven dat bij het niet opvolgen van een aanwijzing van het IFV men een gerechtelijke procedure zal gaan starten. Deze afspraken zijn recent opnieuw bekrachtigt.
De ambulancezorg is een vrije markt. Derhalve kunnen uniformen van de ambulancezorg niet dezelfde wettelijke status verkrijgen als die van bijv. de Politie en staan dus alleen civielrechtelijke procedures open, en in principe geen strafrechtelijke.
Ambulancezorg is een door de staat strak gereguleerd orgaan en geen vrije markt. Ik merk dat je weinig kennis hebt van dit onderwerp.
Artikel 4 lid 3 van de tijdelijke wet ambulancezorg:
Het is anderen dan de Regionale Ambulancevoorziening verboden ambulancezorg te verrichten.
4 Het is verboden ambulancezorg te verlenen zonder opdracht van een meldkamer.
Ambulancezorg is dus geen vrije markt. De overheid moet jou toestemming geven om ambulancezorg te verrichten. Zodra je die toestemming hebt mag je de nieuwe ambulancekleding dragen.
Ik kan je verzekeren dat een EHBO/medisch clubje geen toestemming zal krijgen van het ministerie om ambulancezorg te gaan verrichten. Derhalve is de nieuwe ambulancekleding dus verboden om te dragen.
Het Merkenrecht blijft onverminderd staan. Aanschrijven en aanmanen over gemeend schenden van het Merkenrecht kan altijd, maar als er niet juridisch wordt doorgepakt ben je nergens meer.
Individueel civielrechtelijk aanpakken van ELKE gemeende vorm van schenden van het Merkenrecht is bovendien financieel uitputtend en een zeer tijdrovende uitdaging voor organisaties.
Er wordt door het IFV wel juridisch doorgepakt. Daar is men heel succesvol mee geweest in het verleden. Dat is o.a. ook de reden waarom er geen dierenambulance met blauwe zwaailampen meer is te vinden in Nederland.
Die hadden vroeger ook de neiging om met toeters en bellen te gaan rijden. Dat het het IFV (lees de staat) ze afgeleerd.
Financieel uitputtend is het niet. De staat betaald. De landsadvocaat voert uit.
De vraag is hebben de kledingontwerper, AZN, RAV's en IFV deze grote inspanning er voor over, in de wetenschap dat niet elke gemeende vorm van schenden van het merkenrecht door de rechter gegrond zal worden verklaard.
De nieuwe kledingstijl is zo dichtgetimmerd. Het IFV heeft hier een speciale afdeling voor. Hoeven de ontwerpers en de RAV en niet te doen. Dat wordt door de staat uitgevoerd. Die hebben er namelijk ook belang bij te weten wie de echte ambulance hulpverlener is en wie niet.
Veel succes kledingontwerper, AZN en RAV's !
En ... IFV !
Hierop wil ik alleen nog maar zeggen:
Veel succes clubje hulpverleners die het in zijn hoofd haalt om om ambulancekleding gelijkende of gelijke kleding aan te trekken.
Bestuurlijke boetes zijn niet mals.