Mol opgepakt binnen de Politie

Auteur Topic: Mol opgepakt binnen de Politie  (gelezen 12812 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Reactie #20 Gepost op: 25 oktober 2015, 21:24:51
KLPD nam op alle takken altijd alleen niveau 3 aan, die na opleiding direct HAP werden. Reden daarvoor was dat men modules als jeugdzorg en wijkzorg onnodig vond op het spoor/water/wegennet.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


0501

  • Dienst Infra | Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 523
Reactie #21 Gepost op: 25 oktober 2015, 21:29:42
Citaat van: DiNozzo link=msg=1380341 date=1445804691
KLPD nam op alle takken altijd alleen niveau 3 aan, die na opleiding direct HAP werden. Reden daarvoor was dat men modules als jeugdzorg en wijkzorg onnodig vond op het spoor/water/wegennet.

Is dat zo? Ik ben volgens mij ook wel eens een klasje niv 4 tegengekomen. Die dus enorme moeite hadden met GVZ :P
Maar dat is een andere discussie die verder niet hier thuis hoort. Ik snap in ieder geval je opmerking nu ;)
Al mijn bijdragen op dit forum zijn volledig op eigen titel.


koenb

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 643
  • Surveillant Vrijpol
Reactie #22 Gepost op: 30 oktober 2015, 11:17:51
Tientallen agenten aan de slag zonder screening

Tientallen mensen zijn bij de politie aan de slag gegaan op een vertrouwensfunctie, zonder dat ze waren gescreend door de AIVD. Ze zijn na verloop van tijd alsnog gescreend, en een flink aantal kwam er toen niet door. Deze mensen zijn toen hun vertrouwensfunctie kwijtgeraakt, melden bronnen aan de NOS. NRC Handelsblad meldt dat om zo'n zestig man gaat.

Rond 2009 waren er ernstige tekorten bij de recherche. De screening van de AIVD is een intensieve procedure, met onder meer een thuisbezoek. De mensen die zonder screening aan de slag gingen, waren zij-instromers. "Natuurlijk waren deze mensen niet allemaal mollen, maar het is wel een ernstige fout van de leiding destijds", zegt NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs.

Doorverkocht

Na de arrestatie van politiemol Mark M. werd een intern onderzoek gestart. Hij was al aan de slag gegaan voordat de screening was afgerond. Uit de screening die de AIVD later uitvoerde, bleek dat hij niet aan de eisen voldeed. Zijn vrouw komt uit Oekraïne en er waren geen mogelijkheden om informatie in te winnen over haar. Dat is wel een vast onderdeel van de screening voor de functie die hij had gekregen. M. werd daarop van zijn vertrouwenspositie gehaald, maar zijn inlog-autorisatie werd niet geblokkeerd.

M. wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorverkocht. Hij werkte zes jaar bij de politie. Meerdere keren hadden agenten die betrokken waren bij zijn opleiding gevraagd M. weg te sturen.

Het ministerie van Justitie laat weten nu niet te willen reageren. Later vandaag gaat er een brief naar de Tweede Kamer.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #23 Gepost op: 30 oktober 2015, 22:08:10
Politie erkent fouten in corruptiezaak

Laatste update: 30-10-2015 | 16:00

Woordvoering: Landelijke woordvoering nationale politie

Nederland - Het lekken van politiegegevens door een inmiddels gearresteerde medewerker van de Landelijke Eenheid was mogelijk doordat ten onrechte autorisaties niet tijdig waren ingetrokken. Korpschef Bouman spreekt van een dreun voor alle politiemensen en een dure, maar uiterst leerzame les. Het korps neemt per direct maatregelen die moeten leiden tot een betrouwbare wijze van autoriseren.

De 28-jarige ex-collega die wordt verdacht van het verkopen van politiegegevens, was daartoe in de gelegenheid vanwege zijn voortijdige aanstelling op een vertrouwensfunctie, hoewel hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hierdoor kwam hij in het bezit van autorisaties waarmee hij in een later stadium vermoedelijk op grote schaal politie-informatie over criminaliteit kon inzien.

Missers
‘Deze persoon is ronduit een smet op ons blazoen’, reageert korpschef Gerard Bouman. ‘Integriteit is een absolute voorwaarde om politiewerk te kunnen en mogen verrichten. Daarom accepteren wij geen gedrag dat niet aan die hoge eis voldoet. Dat dit kon gebeuren door missers van politiemensen trek ik mij bijzonder aan.’

Verbeteringen
Binnen het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie 2013-2017 werkt het korps aan de realisatie van een landelijk autorisatiesysteem. Dat maakt automatische koppeling mogelijk tussen de toegekende autorisaties en de functie. Naar aanleiding van deze zaak voert de politie dit landelijke autorisatiesysteem met extra prioriteit in. Per direct is het toekennen van autorisaties boven een nader vast te stellen niveau alleen mogelijk als twee bevoegde functionarissen hiervoor toestemming hebben gegeven, het zogenoemde vierogenprincipe.

Strikte naleving
Het korps gaat toezien op strikte naleving van de regel dat medewerkers pas op een functie geplaatst worden als zij over de bijbehorende screening beschikken. Naar aanleiding van deze zaak laat de korpschef controleren of bij alle functies die een Veiligheidsonderzoek A vereisen deze verklaring ook daadwerkelijk aanwezig is.

Langdurige screeningsperiode
Bouman geeft aan dat er verklaringen zijn voor de gemaakte inschattingsfouten: ‘De hoge werkdruk door het voortdurende personeelstekort bij de recherche maakt het in combinatie met de langdurige screeningsprocedure verleidelijk om een collega alvast aan het werk te zetten, op grond van iemands positieve Betrouwbaarheids- en Geschiktheidsonderzoek. Deze zaak maakt op pijnlijke manier duidelijk waarom dit desondanks nooit had mogen gebeuren.’

Dure les
‘Rotte appels komen in elke organisatie voor, de politie helaas niet uitgezonderd’, stelt Bouman. ‘De rotste appel sinds tijden hebben wij nu gepakt. Ik houd vertrouwen in ons zelfreinigend vermogen, maar deze zaak wrijft ons wel stevig onder de neus dat wij nog veel doortastender moeten ingrijpen en ons in de meest strikte zin aan de geldende screeningsvoorschriften dienen te houden. Dat is een dreun voor alle politiemensen en een dure, maar uiterst leerzame les.’

Feiten
Tijdens een rechercheonderzoek naar een autohandelaar bleek dat politiebestanden in onbevoegde handen terecht waren gekomen en dat het lekken van deze informatie te herleiden viel tot de verdachte. Daarop startte de Rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek dat resulteerde in de aanhouding van de verdachte. Hoewel de omvang pas na afronding van het onderzoek door de Rijksrecherche vast te stellen valt, lijkt de hoeveelheid verkregen informatie groot te zijn.

Overgeplaatst
De verdachte startte in 2009 met een opleiding aan de Politieacademie. Daarvoor is een positief advies afgegeven op basis van het Betrouwbaarheids- en Geschiktheidsonderzoek (BGO). Bij zijn overplaatsing naar een vertrouwensfunctie bij de Dienst Nationale Recherche gaf de AIVD na een uitgebreider Veiligheidsonderzoek A geen Verklaring van Geen Bezwaar af. Daarop is de verdachte overgeplaatst naar de Dienst Infra. Voor die functie was geen Veiligheidsonderzoek A noodzakelijk. Verzuimd werd echter de autorisatie voor de vertrouwensfunctie in te trekken. Daardoor kon de verdachte van 29 augustus 2011 tot en met 27 september 2015 informatie inzien waarvoor hij niet geautoriseerd was.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #24 Gepost op: 3 november 2015, 22:58:24
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #25 Gepost op: 10 november 2015, 18:35:07
Politiemol overgeplaatst naar militaire gevangenis

VANDAAG, 17:41BINNENLAND

Politiemol Mark M. is overgeplaatst van een gewone gevangenis naar het militaire detentiecentrum in Stroe. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd. De reden voor de overplaatsing vanuit het huis van bewaring in Sittard, gisteren, zou de veiligheid van M. zijn.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wil niets zeggen over de overplaatsing van M. en verwijst door naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerder van het ministerie zegt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2068284-politiemol-overgeplaatst-naar-militaire-gevangenis.html

Politiemol kon vier jaar zijn gang gaan

VR 30 OKTOBER, 17:19 BINNENLAND

De Nationale Politie erkent dat politiemol Mark M. uit Weert ten onrechte toegang had tot allerlei politiesystemen. Die situatie heeft ruim vier jaar geduurd. Korpschef Gerard Bouman spreekt in een verklaring van "een dure, maar uiterst leerzame les".

Mark M. begon in 2009 als zij-instromer bij de Politieacademie. Uit een eerste betrouwbaarheidsonderzoek kwamen geen bezwaren naar voren, dus hij kon bij de politie aan de slag. In 2010 kreeg hij een vertrouwensfunctie bij de Nationale Recherche, waarvoor een AIVD-screening nodig is. Het duurde negen maanden voordat de screening kon beginnen, omdat M. toen pas de benodigde formulieren had ingevuld.

Blueview
Terwijl de screening nog liep, kreeg M. in augustus 2011 toegang tot het Blueview-systeem van de recherche, dat onder meer informatie van strafrechtelijke onderzoeken bevat. Dit had volgens Bouman nooit mogen gebeuren.

Anderhalve maand later bleek dat de AIVD de vereiste Verklaring van Geen Bezwaar weigerde. Daarom werd M. in oktober 2011 overgeplaatst naar een minder gevoelige afdeling, de Verkeerspolitie, maar de leidinggevenden verzuimden zijn autorisatie voor Blueview in te trekken.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2066070-politiemol-kon-vier-jaar-zijn-gang-gaan.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #26 Gepost op: 11 november 2015, 14:10:49
Derde verdachte aangehouden in zaak rond politiemol

Gepubliceerd: 11 november 2015 12:27
Laatste update: 11 november 2015 13:24
  
De politie heeft een 37-jarige man uit Veldhoven aangehouden die in verband wordt gebracht met de zaak rond de 'lekkende' 28-jarige politiemedewerker uit Weert.
Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De man uit Veldhoven wordt verdacht van actieve omkoping. Hij kwam naar boven in het onderzoek naar de vermeende politiemol, die sinds eind september vastzit.

Het OM denkt dat de verdachte vertrouwelijke politie-informatie heeft afgenomen. Om wat voor informatie dat gaat wordt nog onderzocht.

De politie heeft twee woningen in Veldhoven en Geldrop doorzocht en beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en mobiele telefoons.

Gevlucht
Volgens een journalist van NRC wilde de politie nog verdachte arresteren in Geldrop, maar die zou zijn gevlucht. Het OM doet daar geen uitspraken over.

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/4162750/derde-verdachte-aangehouden-in-zaak-rond-politiemol.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #27 Gepost op: 14 november 2015, 23:01:00
'Onderzoek naar Oekraïense activiteiten politiemol'

VANDAAG, 04:56

De politie onderzoekt mogelijke criminele activiteiten van politiemol Mark M. in Oekraïne. Volgens NRC Handelsblad heeft het Openbaar Ministerie een verzoek tot rechtshulp ingediend bij Oekraïne.  

Mark M. werd in september opgepakt op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. M. had toegang tot gevoelige informatie bij de politie. Hij kon ook nog bij die informatie nadat hij niet door een screening van de AIVD was gekomen. Dat kwam doordat de politie was vergeten zijn inlog-autorisatie te blokkeren.

Het is niet duidelijk welke informatie de politiemol verkocht. In de zaak werd deze week een man aangehouden op verdenking van omkoping. Hij zou informatie van Mark M. gekocht hebben.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2069007-onderzoek-naar-oekraiense-activiteiten-politiemol.html
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #28 Gepost op: 23 november 2015, 18:24:30
Agent in opleiding van corruptie verdacht

TV  | VR 09 OKT 2015 VERSLAG MAAIKE KEMPES  REDACTIE JOSEFIN HOENDERS  REDACTIE LOES BOMERS

De politie heeft eind september een agent gearresteerd die jarenlang op grote schaal geheime informatie te hebben verkocht aan de onderwereld. De man, werkzaam bij de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, zou stelselmatig gevoelige inlichtingen doorspelen aan criminele bendes en motorclubs voornamelijk in het zuiden van het land.

Lees verder en kijk video op: http://justitie.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/62467/agent_in_opleiding_van_corruptie_verdacht
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen