Nederlands Forensisch Instituut (NFI) / forensische opsporing

Auteur Topic: Nederlands Forensisch Instituut (NFI) / forensische opsporing  (gelezen 3526 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
DNA Today, 25 jaar DNA in de forensische opsporing
Published on Jun 21, 2012 by rijksoverheid
De ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek zijn stormachtig. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is continu bezig met de innovatie van producten voor de forensische opsporing. In deze film worden de ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek in beeld gebracht. Uit steeds kleinere sporen DNA kan steeds meer informatie worden verkregen. In de nabij toekomst wordt het mogelijk om kenmerken als oog- en haarkleur en postuur af te leiden uit DNA. Waar brengen deze ontwikkelingen ons? In deze film van het NFI wordt de ontwikkeling van forensisch DNA-onderzoek in de afgelopen 25 jaar getoond.

Meer weten over het werk van het NFI? Bekijk de andere beeldproducties op http://www.forensischinstituut.nl/nfi/nfi_in_beeld_en_geluid


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 4 maart 2014, 16:18:26
NFI gaat Brabant helpen met opruimen drugsafval

NFI gaat Brabant helpen met opruimen drugsafval
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 4 mrt. 2014
Citaat
Het Nederlands Forensisch Instituut gaat Brabantse gemeenten en de provincie helpen bij het opruimen van drugsafval. Het NFI kan Brabant helpen met het in kaart brengen van de risico's bij dumpingen van drugsafval.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 18 maart 2014, 17:29:42
Citaat van: Live link=msg=1251855 date=1395159931
‘Waterlijken’ biedt uniek kijkje in werk patholoog

http://www.forensischinstituut.nl/over_het_nfi/nieuws/2014/waterlijken-biedt-uniek-kijkje-in-werk-patholoog.aspx?cp=34&cs=578
Nieuwsbericht | 17-03-2014

Een uniek kijkje in het werk van een patholoog. Filmmaker Nelleke Koop volgde voor haar documentaire Waterlijken onder meer forensisch patholoog en twee sectieassistenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vast. 2doc: Waterlijken wordt dinsdag 18 maart om 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2.

Jaarlijks worden uit de grote rivieren die vanuit Duitsland ons land binnenstromen circa tweehonderd waterlijken geborgen. Koop volgt de mensen die het verhaal achter het lijk proberen te ontwaren. Van de waterpolitie die het lichaam bergt tot aan de obductie-assistenten die het lichaam verzorgen als alle onderzoeken zijn verricht.

Pathologie
In de documentaire komt ook het werk van het NFI aan bod. Forensisch patholoog Bela Kubat en sectieassistenten Dirk Ton en Kees Krijgsman proberen via een sectie vast te stellen wat de doodsoorzaak van een overledene is en proberen de identiteit vast te stellen. Koop brengt in beeld hoe zij, samen met anderen, langzaam het verhaal reconstrueren en hoe zij de waardigheid en identiteit aan de overledene teruggeven.Een sectie bij het NFI

Marine
Koop (1977) is freelance documentairemaakster. In 2010 voer zij enkele maanden mee op het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Voor de kust van Somalië legde zij in een documentaire het leven en werken bij de marine vast. In 2011 ontving zij de IDFA-mediafonds prijs.



http://www.forensischinstituut.nl/forensisch_onderzoek/onderzoeksgebieden_a-z/forensische_pathologie.aspx

Citaat van: Live link=msg=1251856 date=1395159993
Sectie op uit water geborgen lichamen

http://www.forensischinstituut.nl/forensisch_onderzoek/onderzoeksgebieden_a-z/sectie-op-uit-water-geborgen-lichamen.aspx

Forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichten soms sectie op een lichaam dat in water is aangetroffen. Lichamen die uit water (of een andere vloeistof) worden geborgen, worden binnen de pathologie ‘waterlijken’ genoemd. Een lichaam heeft dan in zee, meer, sloot of rivier gelegen. Of in een zwembad, badkuip of tuinvijver.

Kenmerken
Er is weinig verschil tussen een reguliere sectie en een sectie op een waterlijk. Als een lichaam kort in water gelegen heeft, zie je er weinig bijzonders aan. Wanneer een lichaam langer in water heeft gelegen, zijn er bepaalde kenmerken. De voornaamste:

een wasvrouwenhuid aan handen en voeten (een bepaalde soort rimpeling van de huid, vergelijkbaar met de rimpels die ontstaan als iemand lang in bad zit)
loslating van de opperhuid
afwezigheid van lijkvlekontwikkeling
Zomers fenomeen
Doordat men zich vooral in de zomer op of nabij open water begeeft, raken er in dat jaargetijde meer mensen te water en is er een grotere kans op verdrinking. Verder is het zo dat lichamen bij warm weer eerder komen bovendrijven: door gasontwikkeling en gasvorming in het lichaam.

Het kan gebeuren dat een te water geraakt lichaam verminkt raakt. Bijvoorbeeld doordat het aangevreten wordt door waterdieren, of doordat het in botsing komt met mechanische onderdelen van bijvoorbeeld een sluis of schip.

Voor de sectiebevindingen is er feitelijk geen substantieel verschil tussen een lichaam dat in zoet of in zout water gevonden wordt. Het verschil zit vooral in de verschillende flora en fauna die in zoet of zout water voorkomen.

Sectierapport
Vaststellen dat er sprake is van verdrinking kan eigenlijk alleen door het uitsluiten van alle andere doodsoorzaken. Een aantal bevindingen maken verdrinking aannemelijk, maar er zijn geen sluitende bewijzen voor verdrinking. Als de patholoog verdrinking vermoedt, zou in een sectierapport komen te staan: "Er was bij sectie geen anatomische of toxicologische doodsoorzaak vast te stellen, de bevindingen waren niet specifiek maar zouden (goed, zeer goed etcetera) kunnen passen bij verdrinking als oorzaak van het intreden van de dood, een andere doodsoorzaak was niet aanwijsbaar."

zie verder: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=82801.0
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 19 juni 2014, 17:00:47
Marcel van Raaij ‏@MarcelvanRaaij
Teams van @rivm en @NedForInst geven demo van CBRN incident aan internationale delegatie.



09:29 - 19 jun. 2014

Opnames op schietbaan #NFI voor tv- programma waarin @Politie uitleg geeft over werking kogelvrij vest.



13:40 - 19 jun. 2014
Samen sterk in de hulpverlening!


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #4 Gepost op: 21 januari 2015, 14:32:01
Pissebedden en mieren blijken menselijke resten te eten

Wetenschappers hebben ontdekt dat pissebedden, mieren en krekels zich soms voeden met menselijke resten die in de natuur zijn beland.  
Tot nu toe werden deze insecten nog niet gerekend onder de aaseters die afkomen op menselijke overblijfselen.

Best interessant voor de FO en andere spoorzoekers.  :)

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/3976762/pissebedden-en-mieren-blijken-menselijke-resten-eten.html


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #5 Gepost op: 14 oktober 2015, 11:17:03

Het gemiddeld aantal digitale sporen dat onderzoekers in strafzaken aantreffen, verdubbelt elke vijftien maanden. Om deze groeiende hoeveelheden data snel en makkelijk doorzoekbaar te blijven maken, ontwikkelde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de forensische zoekmachine Hansken. Op 13 oktober start de landelijke uitrol van Hansken bij de Nationale Politie.

Vanmiddag verrichten Dick Heerschop, Chief Information Officer van de Nationale Politie en Kees Möhring, directeur Externe Relaties van het NFI de officiële aftrap van de uitrol van de forensische software.

Snel en efficiënt

Met behulp van Hansken kan de politie digitaal forensisch onderzoek snel en efficiënt blijven uitvoeren. Het maakt niet uit of rechercheurs een aantal laptops of een heel serverpark moeten doorspitten. Alle in beslag genomen gegevens worden in Hansken gekopieerd. Vervolgens identificeert de software zoveel mogelijk sporen.

Door zijn opbouw is Hansken net als een zoekmachine in staat een enorme hoeveelheid data te herkennen en doorzoekbaar te maken. Dat is nodig want de gemiddelde hoeveelheid data die bijvoorbeeld in kinderpornozaken wordt aangetroffen, is gelijk aan een file van vijf kilometer vrachtwagens, volgeladen met dubbelzijdig bedrukt papier.

Rechercheurs kunnen de aangetroffen sporen vanachter hun eigen computer 24 uur per dag analyseren. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle tactisch en digitaal rechercheurs Hansken kunnen inzetten voor het doorzoeken van de verzamelde data.

Meer bij de bron, inclusief een video uitleg over dit systeem
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten