Over het kleine aantal MMT's in Nederland in het geval van een ramp maak ik me eerlijk gezegd geen zorgen. De meeste T1 slachtoffers zullen met weinig delay worden afgevoerd. Waar het systeem misschien harder gaat knellen is op de SEH's. Er worden nog steeds SEH's gesloten in het land, zonder dat de grote SEH's die overblijven evenredig meegroeien in capaciteit. Je merkt nu al een paar keer per jaar dat SEH's tijdelijk dicht gaan wegens capaciteitsproblemen. En dat door drukte onder normale omstandigheden! Na de SEH's komen nog de opname-capaciteitsproblemen: mensen worden dagelijks naar een ziekenhuis buiten de eigen regio overgeplaatst omdat er geen vrije bedden zijn voor een bepaald specialisme. Bij een ramp zal er op volle toeren gewerkt moeten worden aan opnamecapaciteit, en zullen er een hoop mensen, per ambulance, interklinisch overgeplaatst moeten worden.
Ik maak me wel zorgen over het kleine aantal MMT's in Nederland in geval van rampen of terreuraanslagen (mass casualty attack).
Ik maak mij al zorgen als ik je tweede regel lees omdat je het al tot een vaststaand feit maakt dat het prima is om T1 slachtoffers met weinig delay te gaan vervoeren. De regel moet zijn T1 vervoeren ZONDER delay.
Je hebt inderdaad voldoende SEH's nodig en voldoende traumacentra. Het is ook belangrijk om verschil te maken tussen grootschalige ongevallen/rampen en terreuraanslagen (mass casualty incident vs. mass casualty attack).
Bij een mass casualty attack komt alles aan op grote slagkracht in de hot zone binnen enkele minuten. De ziekenhuizen moeten surge capacity hebben, bij terreuraanslagen krijg je ineens een groot aantal patienten binnen in zeer korte tijd.