Stelling: De lokale journalistiek verdwijnt

Auteur Topic: Stelling: De lokale journalistiek verdwijnt  (gelezen 2204 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Gepost op: 7 november 2015, 14:15:04
Na het opstappen voor Hans Laroes bij de Raad voor Journalistiek vanwege een knetterend conflict met het AD over het al dan niet verdwijnen van de lokale journalistiek was ik benieuwd naar de ervaringen van de gebruikers op dit forum.

Krijg jij je foto's en artikelen lokaal nog verkocht, en is er tijd en ruimte in het huis-aan-huis blad voor diepgaand onderzoek?

Het verhaal van Hans Laroes is hier te vinden. Staat achter een premium deurtje, maar een kort citaat:
Citaat
Journalisten moeten de macht controleren, misstanden aan het licht brengen. Van de zeshonderd journalisten die het platform voor onderzoeksjournalistiek Yournalism enquêteerde vindt 96 procent dat de journalistiek onmisbaar is in een democratie. Maar volgens 60 procent van diezelfde journalisten zijn ze die rol de laatste jaren slechter gaan vervullen. Ze hebben minder tijd om aan een verhaal te werken, er is minder tijd voor onderzoek. Een data-analyse van kranten bevestigt dat beeld: journalisten zijn de voorbije zeven jaar de helft meer stukken gaan schrijven.

Op lokaal niveau zijn bovendien steeds minder journalisten werkzaam. Zo werden alleen in 2014 al 620 banen bij krantenuitgevers zoals het voormalige Wegener, de Noordelijke Dagblad Combinatie en de Telegraaf Media Groep geschrapt. En niet alleen journalisten merken daarvan de gevolgen. Van de 500 raadsleden die reageerden op de enquête, zegt slechts 24 procent dat de lokale journalistiek ze afstraft op fouten. En slechts 37 procent vindt dat de lokale journalistiek aandacht besteedt aan alle belangrijke onderwerpen die in de gemeente spelen. Is de lokale journalistiek nog wel relevant?


"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


112fotograaf

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 454
Reactie #1 Gepost op: 7 november 2015, 21:02:28
Citaat van: DiNozzo link=msg=1382631 date=1446902104
Krijg jij je foto's en artikelen lokaal nog verkocht, en is er tijd en ruimte in het huis-aan-huis blad voor diepgaand onderzoek?
Het verhaal van Hans Laroes is hier te vinden. Staat achter een premium deurtje, maar een kort citaat:

Lokale verkoop wordt steeds lastiger. Neem bijvoorbeeld Dichtbij (Landelijk lokaal zeg ik altijd  ;) ). Wil voor steeds minder geld dezelfde items krijgen, ooit houdt het ergens op! De lokale krant (waarvan ik qua incidenten veelvuldig aan hun verkoop) heeft steeds minder tijd voor echt onderzoek. Stukken die ik instuur worden vaak gewoon overgenomen en worden er een paar woordjes weg gehaald of veranderd, soms niet eens zelfs! Niet dat ik expres onwaarheden publiceer, maar ook bij mij schiet er wel eens een foutje in. Vaak worden stukjes (foutieve) info van de grotere regionale/landelijke kranten maar gezien als de definitieve waarheid. Klein voorbeeldje: Brand bij autosloperij Penders in Vlaardingen van gister. Om een puur stukje P2000 journalistiek te doen kan ik enkel 3 branden vinden ipv. 4 (voertuigbrand 02-08-15, gebouwbrand (NB: grote brand) 17-08-15 & gebouwbrand (NB: zeer grote brand + GRIP 2 06-11-15). Ook worden die 4 branden voor de rest niet benoemd, wat mij toch wel nodig lijkt aangezien je ze als redacteur wel vermeldt.


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
Reactie #2 Gepost op: 7 november 2015, 22:41:50
Ik denk dat de lokale journalistiek eigenlijk heel belangrijk is. Pakt kleine zaken aan die lokaal erg belangrijk zijn.
Ik heb niet het gevoel dat de lokale journalistiek verdwijnd. In elk geval merk ik het hier niet. Bij de lokale krant wordt nog wel degelijk grondig onderzoek gedaan naar belangrijke zaken en dossiers. Ook de verkoop van foto's loopt eigenlijk nog altijd onveranderd voor de lokale krant.

Waarmee ik niet bestrijd dat er landelijk dingen veranderen. Misschien is dat namelijk wel zo, maar in mijn omgeving is het nog zeker niet het geval gelukkig.

Ik zie meer de regionale provinciale omroepen achteruit gaan. Verkoopbeleid is veel strenger geworden. Er worden veel minder artikelen geplaatst en onderzoek gedaan. Maar dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat zij veel subsidie gehad hebben.
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


Ko van Leeuwen

  • Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
  • IJmuiden
    • Foto Ko van Leeuwen
Reactie #3 Gepost op: 8 november 2015, 19:41:40
In mijn eigen werkgebied hebben we nog steeds lokale redacties. En alhoewel minder dan in het verleden is er toch nog tijd voor onderzoek. Ook is er een journalist die gespecialiseerd is in het gemeenteraad-gebeuren. Voor een gemeente met +/- 67.000 inwoners mogen we dan ook niet klagen. Bovendien ben ik blij mee, want er komt toch nog altijd het een en ander boven water (o.a. onderhoudsachterstand Velsertunnel). Wat mij echter net zo veel zorgen baart is dat de gemeenteraad steeds minder te vertellen heeft. Kijk naar de hulpdiensten: Alles is regionaal georganiseerd en een veiligheidsregio waar het gemiddelde raadslid geen greep op heeft. Idem met openbaar vervoer en ten dele ook met de asielzoekersproblematiek. Om dat goed in beeld te krijgen heb je lokale journalisten nodig.

Echter, er zijn gemeenteraden waar nooit een journalist zit. En dat is zorgelijk. De onafhankelijke controle ontbreekt. Niet alleen door de media, maar dus ook door de lezers/kijkers van die media. Extra effect is dat de prikkel ontbreekt voor raadsleden om hun eigen handelen nog een kritisch te bekijken.

Er is duidelijk een afname van inkomsten voor foto/videografen. Maar dat heeft in mijn geval niet zo zeer te maken met het verdwijnen van de lokale media, maar wel met gebrek aan lokale kennis en de financiële situatie. Kijk naar de IJmuider Courant. Deze valt in twee delen uiteen: De lokale redactie en de internetredactie. Bij de lokale redactie werkt nog maar een enkeling die in het werkgebied woont c.q. er binding mee heeft. Gelukkig zijn het nog wel echte journalisten en komen ze meestal wel tot de kern. En binnen de beperkte papieren ruimte zie ik niet meteen een terugval in publicaties van mijn materiaal. Bij de internetredactie echter gaat het grotendeels om mensen die nog nooit in IJmuiden/Velsen zijn geweest en dus lokaal onbekend zijn. Vooral bij deze afdeling gaat het om geld. Niet geheel onlogisch, want de website kan alleen maar bestaan dankzij advertenties. Maar de beslissingen om wel of niet iets af te nemen hebben naar mijn idee soms te weinig met journalistiek te maken.

Bij de regionale televisie is het huilen met de pet op. De vergoeding is gehalveerd, maar dat leid niet tot meer publicaties. En de regionale omroep is ook gek op gratis foto's van o.a. wijkagenten. Kijkend naar foto's van het ANP die door de landelijke/regionale/lokale media worden gebruikt dan zie ik dat men het klakkeloos overneemt. Zo wordt een reddingboot van de KNRM in het bijschrijft toegewezen aan de reddingsbrigade ;-)

Daarnaast speelt er ook het effect van verzadiging. Na een aantal jaren waarin qua advertentieinkomsten de bomen tot de hemel groeiden is men nu drastisch zuiniger geworden. Wel zijn er nog twee vreemde zaken aan de hand: Ten eerste was er vroeger geen scheiding tussen freelancers en redactie. We gingen samen voor het nieuws. Nu zie je dat de freelancers door sommige redactieleden worden gezien als een tweederangs journalist/fotograaf die alleen maar van belang is om hun inkomen veilig te stellen. Bij bezuinigingen op de redactie volgt protest, bij bezuinigingen op de freelancers doen sommige redacteuren vrolijk mee. Een tweede punt is social media. Er wordt op Facebook veel geschreven en gesuggereerd. Vaak uit onbekendheid van de materie. Daar kan je als media best wat aan doen door de onderwerpen in perspectief te plaatsen danwel als boodschapper de vraag op te pakken. En dat wordt bijna niet gedaan. Jammer, omdat je dan met je krant aansluit met hetgeen in de maatschappij speelt. Wat dan weer wel wordt gedaan is dat onzinnieuws als een vraagteken op een omleidingsbord tot provinciaal nieuws wordt verheven.

Ergo, in mijn werkgebied is de lokale media beslist nog actief, maar mijn inkomsten lopen wel terug, niet op prijs, maar op afname. En dat vertaald zich ook bij mij in minder tijd die ik kan besteden aan achtergrondinformatie.


Ko van Leeuwen

  • Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
  • IJmuiden
    • Foto Ko van Leeuwen
Reactie #4 Gepost op: 8 november 2015, 19:43:40
En nog even over het conflict tussen Hans Laroes en het AD: Media worden de waakhond van de democratie genoemd. Ze moeten dus kritisch zijn. Alleen kritiek op hun eigen functioneren kunnen ze helaas slecht tegen.


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,288
Reactie #5 Gepost op: 9 november 2015, 10:19:51
Wij zien ook een afname van de afname 098uo

Anders gezegd: een hoop van onze afnemers beknibbelen op beelden. Dan heb je het over de lokale krantjes, maar ook de wat grotere zoals het AD. Die publiceren vaak tekst over nieuwsfeiten die wij publiceren, maar nemen er dan geen foto bij.

M.i. zijn (met name de papieren) media verwikkeld in een neerwaartse spiraal. 'Men' wil beeld zien. Door de teruglopende advertentie inkomsten hebben kranten daar geen geld meer voor; dus nog minder foto's in de krant, daardoor nog minder abonnees enzovoort.

Laten we eerlijk zijn: nieuws van een dag oud, op papier gedrukt, is een businessmodel waar ik op dit moment niet meer in zou investeren.

Wij als regio15 zijn daarom een andere richting op gegaan. Wij verkopen nadrukkelijk zelf ook advertenties. Ja; daardoor zijn we een concurrent van onze afnemers geworden. Maar het betekent ook dat we daarmee inkomsten 'uit andere bronnen' aanboren.

En daar zijn we best succesvol mee, moet ik zeggen. Ik ga ervan uit dat met een aantal jaren een aantal 'tradionele' media failliet zijn gegaan. Wij zijn dus nu al bezig om die dan op te volgen.
Redacteur van


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Reactie #6 Gepost op: 9 november 2015, 12:05:00
Hier zie ik juist een tegenovergestelde kracht op dit moment. Na het faillissement van twee lokale kranten (die overigens weinig inhoudelijke waarde hadden) bleef er maar 1 huis-aan-huis blad over welke vooral gemeenteberichten plaatste. Echt inhoudelijke stukken waren er niet meer en zelfs voor incidenten was nauwelijks ruimte tussen alle advertenties.

Inmiddels is er een nieuwe site opgericht, die 1 keer per maand ook huis-aan-huis een leuke editie brengt. Dat blad zit juist wel bij de gemeenteraden en is terecht kritisch naar het bedrijfsleven en de gemeente toe. Inhoudelijk draait alles nog op 1 redactielid die tegelijk ook de foto's maakt maar ik heb wel het idee dat er groei in zit.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,288
Reactie #7 Gepost op: 9 november 2015, 13:09:17
Citaat van: DiNozzo link=msg=1382922 date=1447067100
bleef er maar 1 huis-aan-huis blad over welke vooral gemeenteberichten plaatste. Echt inhoudelijke stukken waren er niet meer en zelfs voor incidenten was nauwelijks ruimte tussen alle advertenties.
Overigens scheen dat voor een hoop huis-aan-huis bladen 'gouden business' geweest te zijn in het verleden: die gemeenteberichten.

Maar goed: ik denk dat een hoop gemeentes er inmiddels toe overgaan om die berichten alleen nog op hun website te publiceren. Dus dan valt die inkomstenbron ook weg voor de lokaaltjes.

Maar soms wil men de gemeenteberichten weer terug op papier 'voor de ouderen'. Tja.

Peen
Redacteur van