Terrorist Jason W. mag met bewaking op verlof
DEN HAAG -
Jason W., die werd veroordeeld omdat hij lid was van de Hofstadgroep, mag op korte termijn onder bewaking op verlof. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven woensdag desgevraagd tegen het ANP gezegd. Eerder weigerde Teeven het verlof nog.
Maar volgens de zegsman zijn er sindsdien enkele zaken veranderd. Zo zien politie en justitie hem niet langer als een vluchtgevaarlijke gedetineerde. „Tevens komt W. op korte termijn vrij. Het is verstandiger hem eerst - onder bewaking - op verlof te laten gaan dan hem na ruim 8 jaar gevangenisstraf op straat te zetten.” De bewaking houdt in dat iemand tijdens het verlof constant bij hem is.
W. werd in december 2010 in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar cel. Hij gooide op 10 november 2004 in Den Haag een handgranaat naar leden van een arrestatieteam, dat hem en zijn handlanger Ismaël A. wilde arresteren. W. was destijds 19 jaar. De Hoge Raad bevestigde de straf nog in juli, maar trok er 3 maanden af omdat de procedures te lang hebben geduurd.
Advocaat Bart Nooitgedagt spreekt van goed nieuws. „Het is logisch dat hij op verlof mag”, zei hij. Maar hij noemde het „zielig” dat dit verlof onder bewaking moet plaatsvinden. „Hij heeft afstand genomen van zijn gedachtegoed en publiekelijk en bij herhaling excuses aangeboden”, zei de raadsman. „Hij is niet gek. Als hij niet terugkomt of zich niet gedraagt, dan brengt hij zijn vrijlating in gevaar.”
Nooitgedagt wil nog met W. bespreken of ze bezwaar maken tegen de bewaking.
Omdat hij zijn straf bijna heeft uitgezeten, vroeg W. of hij op verlof mocht. Naar verwachting komt hij in de loop van dit jaar op vrije voeten. Teeven wees het verzoek zoals gezegd eerder af. Maar de beroepscommissie van de RSJ oordeelde dat het gedrag van W. in de gevangenis positief is. En zijn belang om zijn terugkeer in de maatschappij voor te bereiden, gaat steeds zwaarder wegen dan de risico's die een verlof met zich meebrengt. De commissie heeft niet de indruk gekregen dat W. tijdens een eventueel verlof wil vluchten.
Teeven heeft daarom „dan ook besloten het oordeel van de RSJ op te volgen en W. op korte termijn onder begeleiding verlof toe te kennen”.