http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=657951/sc=6a8b84 KNMI geeft weeralarm voor zware sneeuw
Gepubliceerd op vrijdag 25 november 2005
De storm die in de nacht van donderdag op vrijdag ontstond na de harde wind van eind donderdagmiddag, bezorgt de scheep- en luchtvaart en het (trein)verkeer veel problemen.
Fraaie foto gemaakt van de storm en de overlast? Mail je foto naar planetnieuws@planet.nl.
Bekijk de ingezonden foto's
Bekijk ook de fotoreportage.
Weeralarm
Het KNMI heeft vrijdagmiddag een weeralarm voor zware sneeuw gegeven. Vooral in het zuidoosten en oosten van het land kan op veel plaatsen meer dan drie centimeter sneeuw per uur vallen, liet een woordvoerder weten. Lokaal kan de sneeuwlaag 10 centimeter dik worden. Volgens de zegsman gaat het vrijdag begin van de avond ook in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg sneeuwen.
Ook waarschuwt het weerbureau voor plaatselijke gladheid door sneeuw en bevriezing. Tevens komen in het zuidwestelijk kustgebied zware tot zeer zware windstoten voor. Het KNMI gaf donderdag een weeralarm voor harde windstoten.
Wegverkeer
Het wegverkeer heeft vooral last van de harde windstoten en regen-, hagel- en sneeuwbuien. In het oosten en zuiden van het land blijft de sneeuw liggen met files tot 30 kilometer tot gevolg. Op het hoogtepunt om 09.00 uur stond er 350 kilometer file, verdeeld over 65 plaatsen. Normaal is vrijdag op de weg de rustigste dag van de week.
Op de Veluwe zijn vrijdagmiddag wegens hevige sneeuwval enkele wegen afgesloten, waaronder de N310 Otterlo-Stroe en de N304 Otterlo-Apeldoorn. Veel automobilisten gebruiken deze laatste weg als sluiproute om de A50 te omzeilen. Dat geeft nu extra problemen omdat de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem al de hele vrijdag aan beide kanten vast staat.
Vooral tussen Arnhem en Apeldoorn en tussen Deventer en Apeldoorn staan lange files van meer dan 20 kilometer. De langste file bedraagt 31 kilometer en staat om de A1 Hengelo - Amersfoort tussen Bathmen en Kootwijk.
Vrijdagochtend was het het drukst rond Eindhoven. In de Randstad nam de drukte snel af.
Drukte voor wegenwacht
De Wegenwacht van de ANWB beleeft een dag met ‘ouderwetse’ drukte door het winterse weer, liet een woordvoerder vrijdag in het begin van de middag weten. Het is twee keer zo druk als normaal. Vooral in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort en Utrecht hebben veel mensen problemen met hun voertuig. Veel auto's hebben storingen aan de ruitenwissers of startproblemen.
Omdat de Wegenwacht de problemen zag aankomen, heeft de organisatie zowel aan de telefoon als op de weg extra mensen ingezet. Een probleem voor de Wegenwacht zijn pechgevallen op de A50, waar het verkeer tussen Apeldoorn en Arnhem aan beide kanten vast staat. De hulpverlener kan ze niet of nauwelijks bereiken.
Ook Route Mobiel heeft het drukker dan op een normale vrijdag, deze hulpverlener krijgt 30 procent meer meldingen. Volgens een woordvoerder is het ook extra druk "omdat meer mensen door het slechte weer voor de auto kiezen".
Tot 10.00 uur had de Verzekaarshulpdienst (VHD) melding gekregen van 280 ongevallen: twee keer zoveel als tijdens een normale ochtendspits vrijdag.
Bussen stilgezet
Vervoersbedrijven Syntus en Connexxion hebben vrijdagochtend al hun bussen in de Achterhoek en Twente uit de dienst gehaald. Ook het stadsvervoer in Deventer ligt plat. Het is te gevaarlijk op de weg door de rukwinden en sneeuwval.
Busmaatschappij BBA ondervindt in Noord-Brabant geen problemen, maar in Apeldoorn, waar ze ook rijdt, hebben reizigers te maken met grote vertragingen. "We rijden nog wel, maar er ligt vier centimeter sneeuw en er is ijzel", zei een woordvoerster.
Treinverkeer
Door de sneeuwval en de harde wind rijden er vrijdagmiddag in de Achterhoek nu ook geen treinen meer. Het winterweer leidt tot gladde wegen en wisselstoringen. Ook liggen op diverse plekken bomen op het spoor. Monteurs die de ongemakken moeten verhelpen, staan vaak in eindeloze files, liet ProRail weten.
De problemen in het treinverkeer concentreerden zich rond 15.30 uur vooral in de Randstad en het oosten van het land. Door een aanrijding tussen twee goederentreinen bij Lunetten ligt het treinverkeer ten zuiden van Utrecht zo goed als stil. Tussen Utrecht en Amsterdam rijden de treinen zeer beperkt wegens een blikseminslag. Op veel plekken is volgens een woordvoerder van ProRail de stroom uitgevallen en ook hier kunnen de monteurs moeilijk ter plaatse komen.
Op het traject Amersfoort - Apeldoorn rijden eveneens geen treinen. Eerder op de dag ontstond daar al hinder en nu staat er een vrachtwagen vast op een overweg.
Van de overkapping van het station Schiedam-Centraal vloog in de vroege ochtend een aantal platen, waardoor het te gevaarlijk was om treinen te laten rijden. Het treinverkeer werd rond 10.30 uur hervat. Tussen 04.00 en 06.10 uur lag het treinverkeer van en naar Schiedam-Centrum helemaal stil, aldus spoorbeheerder ProRail. Reizigers op het traject Hoek van Holland-Rotterdam en tussen Rotterdam en Den Haag HS liepen vertraging op.
Schiphol
Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt vrijdagochtend ernstige hinder van de storm. Volgens de Lucht Verkeersleiding Nederland (LVNL) kon de luchthaven gedurende enige tijd maar een van de drie banen gebruiken voor opstijgende en landende vliegtuigen. Rond 10.30 ging de tweede baan open, waardoor in plaats van twintig vliegtuigen per uur er dertig kunnen landen. Normaal is er capaciteit voor ongeveer zeventig toestellen.
Drie binnenkomende KLM-vluchten zijn uitgeweken naar Brussel en een naar Düsseldorf. Dertig vluchten die zouden vertrekken naar Europese bestemmingen zijn geannuleerd. Reizigers die een intercontinentale vlucht hebben geboekt, kunnen rekenen op vertragingen tot 1,5 uur.
Een woordvoerster van Rotterdam Airport zei vrijdagochtend dat de luchthaven geen hinder ondervindt van de storm. Vliegtuigen kunnen gewoon landen en vertrekken.
Noordzee
Op de Noordzee kwamen schepen in nood door de storm, vooral omdat de wind uit een ongelukkige hoek kwam. Drie bemanningsleden van de veerboot Maersk Flanders raakten gewond, toen ze na vertrek uit Scheveningen op het dek door een golf werden getroffen.
Reddingboten van de KNRM pikten vier bemanningsleden van een jacht op, dat 60 kilometer ten noorden van Texel in problemen was geraakt. De lege tanker Sichemfenol dreigde op de pier bij Hoek van Holland te slaan en werd door een sleepboot in veiligheid gebracht. Andere schepen hadden moeite tegen de harde wind in te varen of raakten stuurloos