Gezamelijk optreden hulpdiensten bij terreuraanslagen/spree-shooting

Auteur Topic: Gezamelijk optreden hulpdiensten bij terreuraanslagen/spree-shooting  (gelezen 41386 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

jelte

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 426
Reactie #80 Gepost op: 13 december 2015, 01:24:57
Wij hebben ook genoeg geld alleen hier worden voor ons andere keuzes gemaakt.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #81 Gepost op: 13 december 2015, 08:41:45
Citaat van: Azijnzeikerd link=msg=1391539 date=1449964436
Je blijft maar spammen over hoe goed het in Qatar geregeld is. Het land is heel erg veel rijker (en kleiner) dan Nederland. Dan is het niet zo moeilijk om als land heel veel geld te investeren in topzorg en veiligheid.

Ik heb jou al vaker gevraagd of je een keer de moeite zou willen nemen om op het forum duidelijk te maken wat je functie precies is. Er zijn hier mensen die denken dat je een MMA of OvD-G bent omdat je hier geschreven hebt dat je zijdelings bij de ambulancezorg/hulpverlening bent betrokken.

Als je de moeite had genomen om de gehele discussie door te lezen had je al kunnen ontdekken dat het helemaal niet over Qatar gaat, Londen en Parijs liggen tot op heden niet in Qatar. De lange lijst links met mediaberichten verwijst naar Amerikaanse ambulancediensten.

Ik zal je een keer een klein plezier doen door het verschil tussen Qatar en Nederland uit te leggen. De ambulancezorg is hier goed op orde gekomen en zal de komende jaren nog explosief verder groeien. Het heeft niets te maken met de grote rijkdom maar vooral met visie van de regering en het effectief besteden van geld:

Citaat
aantal A1-inzetten in 2012 500.835

aantal A2-inzetten in 2012 273.692

aantal B-inzetten in 2012 325.892

Bron: Ambulances in zicht 2012 - AZN

Citaat
De kosten van besteld vervoer zijn in 2015: 296,24 euro basistarief + 3,81 euro per km
De kosten A1/A2 spoedvervoer zijn in 2015: 667,74 euro basistarief + 3,81 euro per km

Bron: http://www.ravgooi.nl/patienten/kosten-ambulancerit/

500.835 A1 ritten x  667,74 euro basistarief = 334.427.562,90 euro
273.692 A2 ritten x  667,74 euro basistarief = 182.755.096,04 euro
325.892 B ritten x 296,24 euro basistarief = 96.542.246,08 euro

Totaal: 613.724.905,02 euro (basistarief)

Bovenstaande zegt al dat er meer dan een half miljard euro aan basistarief rond gaat in de ambulancezorg, voorts harken ze per gereden kilometer gereden kilometer 3,91 euro binnen. Als een gemiddeld ritje 10 km is komt het op jaarbasis neer op ruim 11 miljoen euro bovenop het al ontvangen basistarief.

Het zegt dat de RAV-en schatrijk zijn, als ze het niet zijn zegt het dat ze de centen niet effectief besteden aan de zorg maar aan kantoorpanden, managers, adviseurs, etc.

Nederland is net als Qatar een rijk en piepklein land. In Qatar heeft de regering bedacht dat 1 nationale, publieke ambulancedienst voldoende was. Nederland is ongeveer drie keer groter, je zou dan uitkomen op 3 RAV-en. In Nederland heeft men 25 RAV-en.

In Qatar kopen we de standaard-ambulances in per order van 144 stuks (momenteel per 165). Mijn baas doet dat omdat hij op die manier de stuksprijs bij een leverancier van het voertuig en de ambulancebouwer fors omlaag kan krijgen. Het gaat je niet lukken als RAV Flevoland om 1 Mercedes-Benz Sprinter ambulance aan te schaffen voor dezelfde inkoopprijs als wij hebben.

Wij gebruiken LifePak 1000, LifePak 15 en Lucas II (allemaal Physio Control producten). Wij vinden het belangrijk dat alle ambulances beschikken over gelijke apparatuur waardoor het ook uitwisselbaar is en personeel vertrouwd kan raken met de apparatuur. In Nederland maakt iedere RAV zelf uit welk merk en type ze gebruiken. Het zegt weer dat Qatar forse kortingen krijgt omdat er sprake is van 1 leverancier.

Verbandmaterialen, medicijnen en andere verbruiksmaterialen worden niet door de ambulancedienst ingekocht omdat we onderdeel zijn van het publieke tweedelijns zorgsysteem (8 ziekenhuizen, 5 pediatric emergency centers en een verpleegtehuis). Het zegt wederom dat een endotracheale tube in onze ambulance bijna niets kost omdat de inkoper het groot inkoopt voor alle ziekenhuizen, de PECs en de ambulancedienst.

De drie nieuwste helikopters maakten deel uit van een verzamelorder (Augusta Westland AW139 voor defensie, kustwacht, grensbewaking en ambulancedienst). Het ging om ruim 40 helikopters waardoor er weer sprake is van een forse prijsreductie. Defensie doet het onderhoud van de eigen helikopters, het is voor defensie geen probleem om het ook te verzorgen voor de drie helikopters van de ambulancedienst. Piloten huren wij als ambulancedienst niet in omdat piloten van de luchtmacht vlieguren moeten maken, in plaats van oefenvluchtjes te maken boven de woestijn met een defensiehelikopter vliegen ze op de ambulancehelikopters.

De Golfstaten hebben een paar jaar geleden in GCC-verband afgesproken dat ze het voorbeeld van Nieuw Zeeland deels gingen volgen. De zes steenrijke landen hebben de farmaceutische industrie laten weten dat de prijzen tot 70% omlaag zouden gaan in 3 fasen. Alle medicatie die men in Nederland gebruikt is nog steeds beschikbaar in de Golfstaten, het verschil is dat de Golfstaten relatief weinig betalen en Nederland de hoofdprijs mag aftikken.

Gebouwen en managers zijn een andere grote kostenpost. Het regeringsbeleid is hier zo min mogelijk managers. Onze ambulancedienst heeft 3 directeuren (inclusief medical director) en een aantal medewerkers. Deze mannen hebben geen eigen ambulancepaleis, ze zitten in een kantoorafdeling van het grootste ziekenhuis. De ambulancedienst heeft geen eigen juristen, personeelsafdeling, persvoorlichters, enz. Uiteraard hebben wij als ambulancedienst deze ondersteuning ook nodig echter werkt personeelszaken voor de 8 publieke ziekenhuizen, 5 pediatric emergency centers, het verzorgingstehuis en de ambulancedienst; idem voor persvoorlichting etc.

De ambulancedienst wil hoge kwaliteit leveren, in Nederland doet men het door bedrijfsartsen, SOA-artsen en artsen maatschappij en gezondheid het medische beleid te laten bepalen voor de ambulancezorg. In Qatar heeft men gekozen om specialisten in dienst van de publieke ziekenhuizen een nevenfunctie te geven. Ik ben in dienst van het nationale (publieke) traumacentrum als cardio-thoracaal/traumachirurg en van de ambulancedienst als (chief) clinical officer (uitrukdienst). Er zijn ook radiologen, anesthesiologen, neurochirurgen, gynaecologen, intensivisten van de ziekenhuizen die tijdelijk of permanent een deeltijd functie bekleden binnen de ambulancedienst. Het hoofd NICU transport bij de ambulancedienst is tevens het hoofd van de afdeling neon-intensive care in de kliniek.

Alle medisch specialisten zijn in loondienst. Medisch specialisten met taken bij de ambulancedienst krijgen geen extra toeslag voor deze werkzaamheden.

Ik ben het met je eens dat Qatar steenrijk is, het is daarom best bijzonder voor mij om te zien dat men in Nederland kiest voor een "het maakt niet uit wat het kost".


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #82 Gepost op: 13 december 2015, 09:29:35
Goh nooit geweten dat e.e.a. zo verschillend is geregeld.
Er zal dan toch ooit ook wel een reorganisatie komen?

Zoiets als de nationale politie?
Zal met de ambuvoorziening trouwens vast niet zo'n gedoe geven als bij ons maar goed...

Er valt dus nog heel veel te halen met huidige beleid.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #83 Gepost op: 13 december 2015, 09:51:13
Citaat van: CopVR3 link=msg=1391595 date=1449995375
Goh nooit geweten dat e.e.a. zo verschillend is geregeld.
Er zal dan toch ooit ook wel een reorganisatie komen?

Zoiets als de nationale politie?
Zal met de ambuvoorziening trouwens vast niet zo'n gedoe geven als bij ons maar goed...

Er valt dus nog heel veel te halen met huidige beleid.

Op moment is de wet ambulancezorg nog in behandeling in het parlement. De huidige wet is een tijdelijke wet. De zorgverzekeraars en de RAV-en willen het huidige systeem houden, de minister zit op hetzelfde standpunt.

Een publieke ambulancedienst in Nederland was een optie; zoals de vlag er nu bij hangt is het eigenlijk al een afgeserveerde optie.

Een aantal zaken die ik beschreef hebben te maken met een keuze; minister Schippers is nog nooit bereid geweest om leveranciers van medicijnen te vertellen dat ze normale prijzen moeten gaan hanteren. De minister bedenkt het niet zelf in een democratie, dankzij het Nederlandse volk zit zij op haar stoel.

Het zegt dus dat het Nederlandse volk belangrijker vindt dat de farmaceutische industrie exorbitante prijzen mag hanteren (goed voor de groei van het (meestal buitenlandse) bedrijf en de principes van de vrije markt) en het volk niets kan schelen dat ze daarom maar wat extra knaken moeten betalen voor de zorg.

De hoogleraar legt uit: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/waarom-zijn-kankermedicijnen-nederland-duurder-dan-andere-landen

Ik kan me goed vinden in de stelling van Jelte dat wij in Nederland meer dan genoeg geld hebben om bijv. de hulpverlening te verbeteren en te komen tot samenwerkende hulpverleningsdiensten tijdens terreuraanslagen (aanschaf materialen, beschermde kleding, meer zwaardere politieteams, meer tijd voor training, opleiding en oefening, etc) als men eens echt aan de slag gaat om geld effectief te besteden.

Citaat van: jelte link=msg=1391543 date=1449966297
Wij hebben ook genoeg geld alleen hier worden voor ons andere keuzes gemaakt.


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #84 Gepost op: 13 december 2015, 10:02:11
Schandalig (stuk van die hoogleraar) tot 58 % meer betalen voor hetzelfde.

Nog meer bezuinigen op de zorg de oplossing? Dan maar dwingen?


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #85 Gepost op: 13 december 2015, 10:09:58


Nog meer bezuinigen op de zorg de oplossing? Dan maar dwingen?
Bij nader inzien zal de patient daar vast de dupe van zijn ipv ..... vul maar in.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #86 Gepost op: 13 december 2015, 10:22:28
Citaat van: CopVR3 link=msg=1391601 date=1449997331
Schandalig (stuk van die hoogleraar) tot 58 % meer betalen voor hetzelfde.

Nog meer bezuinigen op de zorg de oplossing? Dan maar dwingen?

De hoogleraar zegt alleen dat het een feit is dat wij in Nederland tot 58% meer betalen voor medicijnen vergeleken met een aantal andere landen in Europa.

Ik zei dat je het eigenlijk niet een minister of regering kan kwalijk nemen omdat we in een democratie leven. Als wij het belangrijker vinden dat fabrikanten van medicijnen grote winsten kunnen maken is het gevolg dat we ook meer moeten betalen als we medicijnen nodig hebben.

De Golfstaten hebben goed gekeken naar het Kiwi-model in Nieuw Zeeland. Zij hebben de fabrikanten eerst verzocht om zelf te zorgen voor lagere prijzen. Geen enkele fabrikant heeft gehoor gegeven aan het verzoek. Het gevolg is geweest dat de zes Golfstaten samen een lijst hebben gemaakt met medicijnen en gezegd hebben wat het medicijn voortaan moet gaan kosten. De overheid is hier begonnen met een eerste fase; de meest gebruikte medicijnen omdat het zorgt voor veel blije burgers (burgers die niet vallen onder de gratis zorgverzekering dus zelf medicatie moeten betalen). In het onderstaande artikel is te lezen dat het piepkleine landje voordeel heeft door een groot land (Saudi Arabie). Je kan ook lezen dat ze nogal duidelijk zijn richting apothekers en de industrie. De overheid weigert een compensatie uit te keren, ze zeggen de markt dat ze het lang genoeg hebben geweten en zij het verlies zelf moeten gaan dragen.

Ik kan als Nederlander slecht begrijpen dat mijn landgenoten niet deze voordelen kunnen krijgen omdat de EU druk is met het maximale vermogen van stofzuigers te bepalen maar niet in staat is om een vuist te maken tegen de grote machtige pillenboeren. Nederland kan net als Qatar voordeel hebben door een aantal grote landen (Frankrijk en Duitsland).

Citaat
Prices of about 4,500 registered medicines in Qatar will be reduced by the end of next year


http://thepeninsulaqatar.com/news/qatar/301294/all-drug-prices-to-fall-next-year


helm

  • Gast
Reactie #87 Gepost op: 13 december 2015, 10:44:05
Je zou juist van zo'n rijk land verwachten dat ze met geld smijten en het niks uitmaakt wat het kost. Maar niets is minder waar.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #88 Gepost op: 13 december 2015, 11:06:07
Citaat van: René van der Helm link=msg=1391613 date=1449999845
Je zou juist van zo'n rijk land verwachten dat ze met geld smijten en het niks uitmaakt wat het kost. Maar niets is minder waar.

Dat doen ze in de echte markt, vliegtuigen en investeringsmaatschappijen (staatsbedrijven) die bedrijven in o.a. Europa opkopen, leningen aan Westerse landen verstrekken omdat ze hier de zorg niet als een markt beschouwen maar als een basisvoorziening. QIA en andere staatsbedrijven die actief zijn in het opkopen van beroemde voetballers, hotelketens, warenhuizen moeten gaan zorgen dat het land haar rijkdom kan behouden zonder de opbrengsten van gas en olie. Hier beseffen ze in tegenstelling tot Nederland dat gas ooit een keer op raakt.

Het bovenstaande moet voor 2030 geregeld zijn. Hier is het normaal dat leidinggevenden bij staatsbedrijven en publieke diensten moeten presteren. In het visieplan 2030 staat de deadlines. Je hebt hier als hoge functionaris te zorgen dat je iedere deadline haalt, als je faalt weet je dat je ontslag krijgt en de garantie dat je nooit meer een topbaantje krijgt bij de volgende overheidsdienst of staatsbedrijf. In Nederland kan je vandaag falen als bestuurder in een ziekenhuis met garantie dat je over een half jaar weer voorzitter van Raad van Bestuur kan worden van een andere zorginstelling.

Het World Economic Forum in Zwitserland heeft vermoedelijk niet maar zo de regering van Qatar tot de meest effectieve regering ter wereld verklaard. Ik zou graag zien dat Nederland ook eens komt meer visie en effectief besteden van geld.

Om terug on-topic te gaan; het argument om niet te komen tot effectieve en beter gezamelijk optreden tijdens terreuraanslagen/spree-shooting kan niet zijn dat andere landen veel rijker zijn.

De UK of Frankrijk zijn geen steenrijke landen. De ambulancedienst van Londen beschikt ook niet over een enorm budget, toch hebben ze HART teams en special operations. HART is een wettelijke verplichting, in London voldoen ze net niet aan de wettelijke normen. Onlangs is de ambulancedienst van London door de toezichthouder onder curatele gesteld (de toezichthouder en overheid gaat de managers een handje helpen om te zorgen dat de ambulancedienst gaat presteren conform alle wettelijke normen en eisen). In Nederland weten we dat RAV-en niet voldoen aan alle vigerende normen, echter is het nog niet voorgekomen dat er ingrepen is door toezichthouders of ministerie op deze wijze.

De brandweer van London heeft ook geen riant budget, zij zijn er ook in geslaagd om zorg te dragen voor kogelwerende vesten en beschermende kleding voor de brandweermensen die de CASEVAC taken uitvoeren in de warm zone samen met ambulancedienst en politie.


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #89 Gepost op: 13 december 2015, 13:00:26
Citaat van: Oma link=msg=1391622 date=1450001167
Dat doen ze in de echte markt, vliegtuigen en investeringsmaatschappijen (staatsbedrijven) die bedrijven in o.a. Europa opkopen, leningen aan Westerse landen verstrekken omdat ze hier de zorg niet als een markt beschouwen maar als een basisvoorziening. QIA en andere staatsbedrijven die actief zijn in het opkopen van beroemde voetballers, hotelketens, warenhuizen moeten gaan zorgen dat het land haar rijkdom kan behouden zonder de opbrengsten van gas en olie. Hier beseffen ze in tegenstelling tot Nederland dat gas ooit een keer op raakt.

Het bovenstaande moet voor 2030 geregeld zijn. Hier is het normaal dat leidinggevenden bij staatsbedrijven en publieke diensten moeten presteren. In het visieplan 2030 staat de deadlines. Je hebt hier als hoge functionaris te zorgen dat je iedere deadline haalt, als je faalt weet je dat je ontslag krijgt en de garantie dat je nooit meer een topbaantje krijgt bij de volgende overheidsdienst of staatsbedrijf. In Nederland kan je vandaag falen als bestuurder in een ziekenhuis met garantie dat je over een half jaar weer voorzitter van Raad van Bestuur kan worden van een andere zorginstelling.

Het World Economic Forum in Zwitserland heeft vermoedelijk niet maar zo de regering van Qatar tot de meest effectieve regering ter wereld verklaard. Ik zou graag zien dat Nederland ook eens komt meer visie en effectief besteden van geld.

Om terug on-topic te gaan; het argument om niet te komen tot effectieve en beter gezamelijk optreden tijdens terreuraanslagen/spree-shooting kan niet zijn dat andere landen veel rijker zijn.

De UK of Frankrijk zijn geen steenrijke landen. De ambulancedienst van Londen beschikt ook niet over een enorm budget, toch hebben ze HART teams en special operations. HART is een wettelijke verplichting, in London voldoen ze net niet aan de wettelijke normen. Onlangs is de ambulancedienst van London door de toezichthouder onder curatele gesteld (de toezichthouder en overheid gaat de managers een handje helpen om te zorgen dat de ambulancedienst gaat presteren conform alle wettelijke normen en eisen). In Nederland weten we dat RAV-en niet voldoen aan alle vigerende normen, echter is het nog niet voorgekomen dat er ingrepen is door toezichthouders of ministerie op deze wijze.

De brandweer van London heeft ook geen riant budget, zij zijn er ook in geslaagd om zorg te dragen voor kogelwerende vesten en beschermende kleding voor de brandweermensen die de CASEVAC taken uitvoeren in de warm zone samen met ambulancedienst en politie.

Zolang de Nederlandse politiek grotendeels wordt beheerst door figuren in afwachting van een vette baan na hun politieke carrière kun je het schudden m.b.t
het opruimen van falende topfunctionarissen etc.