Is Nederland voorbereid op (terroristische) aanslagen?

Auteur Topic: Is Nederland voorbereid op (terroristische) aanslagen?  (gelezen 83474 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #230 Gepost op: 31 maart 2016, 07:32:36
Vanaf 24:30 min ooggetuige handelen ambulancedienst in Alphen aan de Rijn: http://www.npo.nl/pauw/30-03-2016/VARA_101377285


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #231 Gepost op: 31 maart 2016, 07:56:01
Citaat van: oma link=msg=1395297 date=1451463471
2014: Brandweer Nederland - Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen door de brandweer Meerjarenvisie; Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen: eenvoudig en efficiënt

Citaat
Bij een scenario waar sprake is van een afwijkend incident moet gedacht worden aan een terroristische aanslag of een kernongeval. Aangezien we bij een dergelijk scenario ‘alleen onze uiterste best’ kunnen doen, wordt dit hier niet meegenomen.


medic112

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #232 Gepost op: 31 maart 2016, 16:41:31
Zijn hier mensen die suggesties hebben van verdelers in België voor tactisch medisch materiaal? Ik heb mijn routine leveranciers, maar ik denk dat er wel firma's specifiek in dit materieel gespecialiseerd zijn. Specifiek Belgische leveranciers omdat dit makkelijker is voor bestellingen.

Ik heb mijn lijstje opgesteld van het materiaal dat ik ga voorzien in de ziekenwagens & autopompen. Indien interesse, privé bericht.


helm

  • Gast
Reactie #233 Gepost op: 31 maart 2016, 20:42:21
Citaat van: medic112 link=msg=1416718 date=1459435291
Zijn hier mensen die suggesties hebben van verdelers in België voor tactisch medisch materiaal? Ik heb mijn routine leveranciers, maar ik denk dat er wel firma's specifiek in dit materieel gespecialiseerd zijn. Specifiek Belgische leveranciers omdat dit makkelijker is voor bestellingen.

Ik heb mijn lijstje opgesteld van het materiaal dat ik ga voorzien in de ziekenwagens & autopompen. Indien interesse, privé bericht.

Het maakt tegenwoordig toch niet meer uit waar je de bestelling binnen Europa doet voor een intracommunautaire levering.


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #234 Gepost op: 31 maart 2016, 23:49:58
Citaat van: René van der Helm link=msg=1416506 date=1459351331
Graphic Video: Afghan Soldier Steps On IED

ZEER SCHOKKENDE BEELDEN
https://www.funker530.com/graphic-video-afghan-soldier-steps-on-ied/

Met een praktijk voorbeeld van het gebruik van de, inmiddels veel besproken, tourniquet.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #235 Gepost op: 15 april 2016, 21:47:19
Wat te doen bij een bomaanslag? 15 tips
De recente aanslagen in Parijs en Brussel maken het onderwerp ‘letsels door explosieven’, ook wel ‘blastletsel’ genoemd, ook voor Nederland actueel. Er is weinig ervaring in Nederland met terroristische aanslagen. Hierdoor hebben medische zorgverleners mogelijk onvoldoende kennis van blastletsel. Na uitleg over het mechanisme van explosies en de uitwerking op het menselijk lichaam geven wij 15 tips met belangrijke behandelprincipes. Deze tips kunnen hulpverleners helpen bij de opvang van deze complexe slachtoffers.

U loopt Utrecht CS binnen en zwaait uw ov-kaart langs in het incheckpaaltje. Een half uurtje eerder luisterde u nog naar een boeiend betoog over een nieuwe ontwikkeling in uw vakgebied. Plotseling ziet u even verderop een felle lichtflits en hoort u een harde explosie. Rook, gegil en rennende mensen; 10 seconden later volgt een nieuwe explosie. Zelf kunt u alles nog bewegen en bedenkt u wat te doen.

Eerste opvang op de rampplek
Tip 1: Ken uw prioriteit
Tip 2: ‘Treat first what kills first’
Tip 3: Weet om te gaan met een tourniquet
Tip 4: Zonder leiderschap werkt het niet
Tip 5: Verzamel de gewonden
Tip 6: Zorg voor patiëntenregistratie

Tweede opvang op de SEH of huisartsenpost
Tip 7: Kijk in het oor
Tip 8: Denk altijd aan pulmonaal barotrauma
Tip 9: Schat de betekenis van brandwonden goed in
Tip 10: Beperk de inzet van radiodiagnostiek op de SEH
Tip 11: Overweeg traumatisch hartletsel
Tip 12: Sluit intra-abdominaal letsel uit
Tip 13: Verwacht het onverwachte

Organisatie en scholing
Tip 14, voor alle artsen: ken de triageprincipes
Tip 15, voor specialisten: train vaardigheden, ken het rampenplan

Conclusie
Er is weinig ervaring in Nederland met terroristische aanslagen. Hierdoor is de kennis van blastletsel mogelijk onvoldoende. Wij gaven een overzicht van enkele belangrijke behandelprincipes die hulpverleners kunnen helpen bij de opvang van deze complexe slachtoffers.

lees verder


PBees

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #236 Gepost op: 29 april 2016, 20:15:02
http://www.omroepbrabant.nl/?news/248370812/Terrorist+richt+bloedbad+aan+in+Schouwburg+Tilburg+Politie+oefent+met+extreem+geweld.aspx

Citaat
Terrorist richt bloedbad aan in Schouwburg Tilburg: Politie oefent met extreem geweld

TILBURG - Het Tilburgse politieteam heeft vrijdag geoefend met extreem geweld. In de schouwburg van Tilburg werd een situatie nagebootst van een terrorist die een bloedbad aanricht. Het is de bedoeling dat de agenten, die normaal surveilleren in de stad, voorbereid zijn op extreem geweld.

....


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #237 Gepost op: 11 mei 2016, 18:41:52
Citaat van: GWB Foxtrot link=msg=1416378 date=1459326512

Ik ben het helemaal met je eens dat de ambulancevoorziening zich anders moet inrichten/voorbereiden op dit soort calamiteiten. En uiteraard zijn zij primair verantwoordelijk voor de medische zorg.

Maar we kunnen denk ik wel vaststellen (zonder te veroordelen) dat zij waarschijnlijk niet als eerste ter plaatse zullen zijn, en dat het dan nog maar zeer de vraag is of ze de hot/warm zone wel in gaan bij een terreur incident.

Eigenlijk zou iedere hulpverlenende organisatie hier enigszins op voorbereid moeten zijn. Politie/Brandweer/Ghor, ieder zijn eigen voorbereiding op dit soort incidenten. Want je kunt niet meer zo stellig zeggen; "Sorry dat je arm er af ligt, maar ik ben er niet van. Hij daar, in dat gele pak, is er van.".

Om dat te realiseren heb je wel een verandering van mindset nodig. En dat word misschien nog wel het moeilijkst. (En ik bedoel zeker niet de mindset van de man/vrouw op straat).

Als ik iets heb geleerd van dit forum en van de evaluaties van het afgelopen jaar is dat "Snelheid is geboden!".  Het uitgangspunt is voor een ieder; Levens redden. En daar kun je je op voorbereiden.

London Ambulance Service - Joint Response Units - Dedicated Paramedic units working in collaboration with the Met Police.

Joint Response Units
@LAS_JRU
White team undertaking a Physical Competency Assessment which involves treating casualties whist #Huffing&Puffing pic.twitter.com/mhQ5KnaTS0





RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #238 Gepost op: 19 mei 2016, 15:08:09
Evaluatie Nederlandse contraterrorisme-strategie
Nieuwsbericht | 19-05-2016

De combinatie van preventieve en repressieve maatregelen biedt in potentie een goede basis om krachtig te op te treden tegen terroristische dreigingen. Wel is het daarbij van belang om kennis en capaciteiten op het juiste peil te houden. Dat is de kern van een evaluatie van het Nederlandse contraterrorisme-beleid 2011-2015. De evaluatie is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister Van der Steur heeft de rapportage vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd.

De contraterrorisme-strategie voor 2011-2015 biedt een overzicht van alle CT-maatregelen en beoogt een integrale aanpak te borgen. Een grote groep van partners binnen en buiten de overheid is immers betrokken bij de uitvoering van de strategie. Uitgangspunt daarbij is een brede benadering van terrorisme, die wordt gekenmerkt door een combinatie van preventie en repressie en door nauwe samenwerking tussen de verschillende lokale en landelijke partners. Deze brede benadering is in potentie krachtig. Zo kan bijvoorbeeld de dreiging van radicaliserende personen worden beperkt door veiligheidsmaatregelen, terwijl betrokkenen vanuit sociaalgerichte interventies ook alternatieven aangeboden krijgen.


In tijden van een minder zichtbare dreiging en minder politieke aandacht, zoals tot eind 2012 het geval was, zijn de benodigde capaciteit, contacten en kennis echter weggelekt. De veiligheids- en sociaalgerichte partners die samen moeten werken, dreigden dan uit elkaar te drijven. Toen de dreiging weer zichtbaar werd, bleken de nationale en lokale partners in staat weer een persoonsgerichte maatwerkaanpak op te bouwen, maar dat heeft tijd gevraagd. Voor de toekomstige strategie adviseert de universiteit dan ook de benodigde aandacht, capaciteit en kennis te borgen, ook wanneer de dreiging weer afneemt.

Opzet evaluatie
De beleidsmatige effecten van contraterrorisme-beleid zijn niet rechtstreeks te evalueren. Terrorisme is een complex fenomeen, met weinig eenduidige inzichten over de oorzaken. De effecten van beleid dat zich richt op het voorkomen en tegengaan van terrorisme laten zich maar moeilijk (wetenschappelijk) vaststellen.
De onderzoekers hebben door middel van een proces- en planevaluatie inzichtelijk gemaakt welke bijdrage de strategie 2011-2015 heeft geleverd aan de drie doelstellingen van de strategie: het verminderen van het risico op aanslagen, het verminderen van de vrees voor aanslagen en het beperken van mogelijke schade na aanslagen. Concreet beoordeelt de evaluatie het gezamenlijke interventievermogen van de betrokken overheidspartners.
De aandachtspunten uit de evaluatie worden meegenomen in de contraterrorisme-strategie 2016-2020. Deze wordt deze zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het volledige rapport, inclusief een managementsamenvatting komt publiekelijk beschikbaar via het WODC.

De kamerbrief van minister Van der Steur vindt u inclusief het rapport via de website van de Tweede Kamer.


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #239 Gepost op: 19 mei 2016, 20:39:13
Citaat van: oma link=msg=1416606 date=1459399850
Helemaal mee eens. Het is cruciaal voor alle hulpverleningsdiensten om te oefenen met BHV-ers/bedrijven. Bedrijven moeten met grote regelmaat een totale ontruimingsoefening houden. Als ze dit soort oefeningen houden moet je het combineren met oefeningen van de hulpdiensten.

Samen oefenen is zeer waardevol.
Het is alleen niet te realiseren. Bijvoorbeeld in mijn gemeente zijn meer dan 100 bedrijven. Onze brandweervrijwlligers zitten overdag gewoon bij hun werkgever en kunnen dus niet zo even overdag gezamenlijk oefenen bij een ontruimingsoefening. We zijn al blij dat we 1 of 2 keer s-avonds bij een bedrijf terecht kunnen voor een gezamenlijke oefening met hun BHV.
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation