Bij een politieman achter het stuur gaat seponering makkelijker. De vrijstelling voor RVV is namelijk niet gebonden aan een bepaald voertuig.
Niet juist, dan zou geen enkele agent een boete kunnen krijgen voor het rijden door roodlicht omdat hij hem mist bij een familie uitje.
Ook voor een agent telt dat het aantoonbaar moet zijn, net als in dit geval.
Ik zeg niet dat ik het persoonlijk eens ben met de beslissing van het CVOM, maar strikt juridisch gezien is de beslissing juist. De strafuitsluitingsgronden uit het Wetboek van Strafrecht (waaronder overmacht) zijn niet van toepassing op Mulderfeiten. De beslissing is ook in lijn met de jurisprudentie van het Hof Leeuwarden (de hoogste rechter op dit terrein) die heeft overwogen:De boete is derhalve strikt juridisch gezien terecht opgelegd. Kort door de bocht, het CVOM heeft juridisch gezien geen enkel argument om de boete te kunnen vernietigen.
Als beroep wordt ingesteld bij de kantonrechter tegen deze boete, dan heeft de kantonrechter ook geen juridische argumenten om de boete te vernietigen, maar - anders dan het OM - kan hij de boete matigen, bijvoorbeeld tot nihil.
Ik meen mij iets te herinneren over de wetgeving dat ook zegt dat het naar werkbaarheid moet worden gevolgd. In dit geval kon de patient niet via ambulance worden vervoerd en is er gekozen voor een chauffeur die het soort voertuig en rit beter onder controle heeft.
Wetten zijn gemaakt om dingen uit te sluiten, en specifiek te bestraffen binnen het mogelijke. In dit geval gaat de brief van OvJ puur uit van de letter van de wet, maar vergeet de werkbaarheid van de wet. Het mogelijke is in dit geval niet de werkbaarheid.
Overigens is deze brief een automatisch ( wel gelezen maar alleen getoetst aan wetgeving letterlijk ) gegenereerd antwoord. Net als:
- Wij geloven in deze de verbalisant ( maakt niet uit hoeveel bewijs je mee stuurt )
- Wij geloven beeldmaterieel door ons vergaard ( maakt niet uit hoeveel bewijs je mee stuurt )
- Wij geloven het onderzoek van onze ambtenaren ( moet ik het herhalen?
)
In hoeverre kun je in dit geval echter spreken van eigen inzicht?
Hoezeer ik je deze ook zou willen gelijk geven kan ik dat niet, de vader heeft ingestemd met het gebruik van.....
Voor mulderfeiten blijf ik als werkgever ook verantwoordelijk voor, ook al heb ik de feiten niet bewust gemaakt of toegestaan.