Firebrary : gegevensboek brandweer

Auteur Topic: Firebrary : gegevensboek brandweer  (gelezen 2632 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 9 december 2015, 16:09:05

www.firebrary.com

! No longer available
Gepubliceerd op 8 dec. 2015
Zie ook http://www.brandweernederland.nl/inowit

Over middelbrand en uitruktijd

4 september 2015
 
Niet alleen praten, maar vooral ook doen  kenmerkte de ‘firebrary bootcamp'

Afgelopen maanden is een groep experts aan de slag gegaan om het gegevensboek brandweer te vullen. Het gegevensboek maakt het mogelijk om op een uniforme en eenduidige wijze definities van ons vakgebied geautomatiseerd bij te houden en te gebruiken.

Veel data
De wereld verandert snel, ontzettend snel. Automatisering vindt een weg in veel bedrijfsprocessen, ook bij de brandweer. Een iPad in de tankautospuit is allang geen uitzondering meer en nagenoeg alle registraties die plaats vinden in ons werk proces worden op enig moment elektronisch verwerkt. Denk alleen maar aan alle gegevens die in het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) worden bijgehouden op de meldkamer. Hiermee genereren we als branche een enorme hoeveelheid data. Maar ook buiten de brandweer wordt meer en meer data gegenereerd. De snelheid waarmee dit gaat is bijna niet te bevatten. In het geweld van deze grote hoeveelheden data wordt het steeds belangrijker om scherp te maken wat deze data nu exact representeert. Op die manier kunnen we immers data onderling relateren en er informatie van maken voor ons of een ander vakgebied.

Gegevensboek
Dit is een van de redenen waarom een aantal enthousiaste collega's van verschillende regio's is begonnen met het vullen van een gegevensboek voor de brandweer. Want veel definities in ons vakgebied zijn al op een of andere wijze beschikbaar in documenten. Met een gegevensboek worden niet alleen de definities in ons vakgebied eenduidiger beschikbaar gesteld, maar omdat ze op een "slimme" manier worden vastgelegd is het voor software ook mogelijk om deze definities te gebruiken. Hiermee wordt een randvoorwaarde ingevuld om professioneel om te kunnen gaan met het uitwisselen van informatie. Hier kunnen we als vakgebied de vruchten van plukken in de aanschaf van software maar ook in het verder vormgeven van informatie gestuurde brandweer en Business Intelligence.
Dat klinkt misschien wat stoffig, maar het gaat over de echte inhoud van het vak. Veel definities zijn helder en relatief makkelijk op te nemen in het gegevensboek. Toch kom je, wanneer je de tijd neemt om een aantal lijntjes eens echt uit te lopen tot interessante inzichten. Zo is op verschillende plaatsen in landelijke documenten beschreven wat ongeveer een middelbrand is, maar is de exacte definitie een stuk lastiger te vinden. De term lijkt zo ingeburgerd te zijn dat een vastgestelde actuele definitie er van lastig te vinden is. De discussies gingen dan ook niet over technologieën die gebruikt worden om de definities vast te leggen (dit is overigens het Linked Data principe en SPARQL als endpoint waarmee web queries kunnen worden uitgevoerd op de definitie database), maar veel meer over wat is nu precies een middelbrand en hoe is de uitruktijd nu exact gespecificeerd.

Bootcamp
Met de ‘bootcamp' die deze zomer plaatsvond, zijn de eerste stappen gezet naar een eenduidig gegevenswoordenboek. Dank aan alle deelnemers daarvoor! De volgende stap is nu om deze definities voor te leggen aan de inhoudsdeskundigen van de verschillende landelijke netwerken om te toetsen of dit daadwerkelijk de actuele begrippen zijn in ons vakgebied. Wordt dus vervolgd!

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het gegevenswoordenboek op www.firebrary.com.
Ook kunt u voor meer informatie terecht bij Gerke Spaling (g.spaling@vrtwente.nl) of Guus Zijlstra (g.zijlstra@brandweernederland.nl).


Samen sterk in de hulpverlening!