Bewaking van patiënten door DV&O

Auteur Topic: Bewaking van patiënten door DV&O  (gelezen 40476 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #60 Gepost op: 13 december 2015, 16:05:18
Oma en Expert jullie hebben in wezen gelijk in jullie mening, namelijk dat een ieder het recht heeft op een goede medische behandeling. Maar soms gaat de veiligheid van van de medemens in mijn ogen wel boven de medische behandeling. Al ben ik ook van mening dat er soms wel eens wat mis gaat bij dit soort opdrachten. Moet daar tegenover zetten dat het ook vaak goed gaat, en dat soms de arts toch wel 2 keer nadenkt voor hij de mensen van de DJI weigert (heb al diverse verhalen gehoord dat een gedetineerde met "ingeslikte" mesjes, bij de behandeling door de arts plots door het raampje naar buiten vluchten etc).

Even door Oma (en eventueel andere) omdat er blijkbaar toch een spraakverwarring is qua termen en werkzaamheden. Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen komen alleen de mensen terecht als een rechter(-commissaris) besloten heeft tot de vrijheidsontneming. Alles wat daarvoor gebeurt valt nog onder de Politie/Kmar omdat hier nog geen rechter zich over heeft gebogen. Op het moment van vrijheidsontneming door de rechter(-commissaris) komt men in een huis van bewaring (nog verdachte) of gevangenis (gedetineerde) terecht en dan moet de DJI alles omtrent deze persoon opzich nemen. Van voeding, kleding, vervoer en beveiliging tot de medische procedures. Daarvoor heeft de DJI dan ook artsen voor in dienst die hiervoor zorgen. Voor de bewaking (waar we het hier over hebben) begin je de zogenaamde complexbeveiliger. Dit zijn de bekende bewakers die in en rondom de gevangenis/ huis van bewaring rond lopen. Hier heb je weer diverse expertises in afhankelijk van op welke afdeling men werkt. Zo heb je voor de jeugd en TBS instellingen weer andere vaardigheden nodig dan op de gewone afdeling. Deze personen zijn ook niet bewapend. Je heb hier wel een aantal mensen die wat extra opleidingen hebben gevolgd die lijken op het ME werk. Deze worden dan ingezet bij grote onregelmatigheden binnen een instelling.

Pas na een aantal jaar ervaring kan je doorstromen richting de DV&O. Hier zijn de bekendste mensen van die onder de afdeling vervoer vallen en in de grijze/witte busjes rijden. Hun hoofdtaak is er voor de zorgen dat de personen die onder de zorg van de DJI vallen op een veilige wijze van de instelling naar een andere locatie vervoerd worden (dit kan zijn: rechtbank, ziekenhuis, huisadres etc). Deze zijn volledig bewapend en zijn ook in uniform. Alleen voor het huisbezoek zijn deze mensen in burger maar nog wel volledig bewapend. Tevens hebben deze heren en dames enige tijd geleden wat neventaken gekregen waardoor zijn de politie kunnen ondersteunen (denk aan de grote cellenbus bij grootschalige evenementen, het uitvoeren van vonnissen etc).

Dan krijg je inderdaad het LBB. Die doen hoofdzakelijk het burger vervoer en zullen ook hoofdzakelijk in burger opereren. Deze krijgen daarvoor ook aanvullende opleidingen. Zij doen voornamelijk de wat meer risicovolle opdrachten of kunnen opgeroepen worden tijdens onregelmatigheden bij instellingen. Tevens worden de mensen van het LBB ook ingezet bij het opsporen van smokkelwaar. Dit kan middels speurhonden als met zoekgroepen welke complete afdelingen op de kop zetten.

Dan komt als laatste nog het groepje BOT wat de zwaarste opleiding en training heeft. Deze rijden ook alleen maar in burger rond en zijn net zo uitgerust als een AT van de politie en worden ingezet als er een groot gevaar dreigt voor ontsnapping of voor liquidatie. De echte grote zware jongen worden dus hoofdzakelijk door deze personen bewaakt en als deze rond jou heen "huppelen" dan is dat echt niet omdat de persoon in kwestie die mee gaat een keer een aardappelschilmesje meegevoerd heeft.

Ik ben ook net als RED van mening dat je als overheidsdienst net zo goed kan beveiligen buiten de onderzoekskamer. Maar er kunnen situaties voordoen dat het wenselijk is dat de beveiliger wat dichter in de buurt zit. Echter moet je hier dus gewoon in goed overleg uit kunnen komen met het medisch personeel.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


scorpio

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 707
Reactie #61 Gepost op: 13 december 2015, 16:10:21
Citaat van: Oma link=msg=1391607 date=1449999076
Ik vroeg niets over die paar man van dat BOT.

De discussie hier gaat over het LBB. Zij dragen zorg voor de bewaking in ziekenhuizen.

Citaat van: Oma link=msg=1391609 date=1449999381
Je mag dus de conclusie trekken dat het in deze discussie gaat om ongewapende mensen (gevangenisbewakers die o.a. een ME training hebben gekregen bij de politie) die door operatiekamers banjeren of aanwezig willen zijn bij gesprekken tussen medisch specialisten.

En als je gewoon even leest wat er in het artikel over het BOT staat?

"De LBB kent binnen zijn organisatie een aantal medewerkers die zijn toegerust op het uitvoeren van specialistische taken. Zo vinden we bij de LBB onder meer opgeleide explosieven-verkenners en traangasverspreiders. Een ander specialisme binnen de LBB is het BOT, het Bijzondere Ondersteunings Team. Ook de middelen waarover de LBB beschikt zijn van een professioneel gehalte, ledere LBB'er draagt bijvoorbeeld een vuistvuurwapen Wather P5, terwijl de medewerkers bij calamiteiten in no-time in een complete ME-uitrusting kunnen worden gehesen."

Citaat van: Oma link=msg=1391609 date=1449999381
Deze mensen zijn ook niet in staat om adequaat te kunnen beveiligen zodra er gewapende criminelen in het ziekenhuis zouden verschijnen om een poging te wagen de gedetineerde te liquideren.

Als men dit soort geweld wil voorkomen moet dat arrestatieteam van gevangeniswezen (paar man) het gaan doen samen met AT van politie of marechaussee.

Inderdaad, net zoals dat een "gewone" politieagent daar ook niet voor opgeleid en uitgerust is.

En wat betreft je andere (denigrerende) opmerkingen over deze ambtenaren. Zij hebben een heel andere taak, het heeft dus geen enkele zin om hen op alle gebieden dezelfde (uitgebreide) opleiding te geven als politieagenten. Op de gebieden die zij nodig hebben voor dit werk zijn zij net zo goed, en wellicht nog wel beter opgeleid als politieagenten, zij hebben er uiteraard veel meer ervaring in. Het is een verspilling van geld en middelen om politieagenten dit altijd te laten doen.


Frank.

  • Hoofdagent
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,170
Reactie #62 Gepost op: 13 december 2015, 16:13:58
Citaat van: Oma link=msg=1391680 date=1450017090
Ik denk dat er ergens is besloten dat medewerkers van DV&O de bewaking in ziekenhuizen moeten doen omdat de geschikte mensen van politie en/of marechaussee elders ingezet zijn.

Als mijn veronderstelling klopt heb je figuren in een ziekenhuis rondlopen als bewakers die nooit geschikt waren voor een baan bij politie en/of defensie.
De bewaking van justitiabelen is een verantwoordelijkheid voor justitie, dus DV&O. Dit is geen afgestoten taak van de politie.


M@rcel

  • Werkzaam in opsporingsland Hobbyfotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 814
  • "Servo Per Amikeco"
Reactie #63 Gepost op: 13 december 2015, 16:16:26
Citaat van: Oma link=msg=1391680 date=1450017090

Ik denk dat er ergens is besloten dat medewerkers van DV&O de bewaking in ziekenhuizen moeten doen omdat de geschikte mensen van politie en/of marechaussee elders ingezet zijn.

Als mijn veronderstelling klopt heb je figuren in een ziekenhuis rondlopen als bewakers die nooit geschikt waren voor een baan bij politie en/of defensie.

Helaas klopt deze veronderstelling niet, want dat besluit is nooit genomen.
De DV&O is en blijft verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van gedetineerden tijdens een bezoek aan het ziekenhuis en niet de politie!

Grtz,
Marcel


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #64 Gepost op: 13 december 2015, 16:25:51
Citaat van: Oma link=msg=1391680 date=1450017090
Ik denk dat er ergens is besloten dat medewerkers van DV&O de bewaking in ziekenhuizen moeten doen omdat de geschikte mensen van politie en/of marechaussee elders ingezet zijn.

Oma, je haalt twee zaken door elkaar. Het is geen kwestie van capaciteit van politie of marechaussee, het gaat om wie de verantwoording heeft over een groep mensen. Gedetineerden vallen onder verantwoording van de DJI. DV&O draagt dan automatisch verantwoording over de bewaking. Bij aangehouden verdachten (doorgaans verblijvende in een cellencomplex van politie/ of dus is een ziekenhuisbed) vallen onder de verantwoording van de politie/marechaussee.

Edit: anderen waren mij voor...


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #65 Gepost op: 13 december 2015, 16:27:45
Citaat van: Kees44 link=msg=1391654 date=1450009660

Zoals ik lees zijn de heren of dames van het ziekenhuis behoorlijk onder de indruk van hun zelf. Het is buitgewoon onprofessioneel om te zien hoe minderwaardig jullie over uw medemens praten. Het valt op dat jullie het alleen maar over status hebben en hoe de hierargie moet zijn lekker belangrijk.... We leven niet meer in 1800... U bent namelijk niet de enige die naar de universiteit is gegaan, buiten dat maakt het u niet automatisch een beter mens.

Als u niet eens bent met de gang van zaken neem contact op met de desbetreffende organisatie. Zij kunnen u naar alle waarschijnlijkheid helpen met uw hierargie probleem.



Citaat van: Kees44 link=msg=1391679 date=1450016763

"geen serieuze gesprekspartner" dat kan kloppen ik moet gewoon er om lachen dat u al deze moeite doet om uw gelijk te krijgen via een forum. Nogmaals neem contact op met de organisatie als u serieus iets wil bereiken.

Ik ben gewoon een burger die aankijkt hoe een gefrustreerd persoon zijn gelijk wil krijgen.


Naast alle kwalificaties die je mij toedicht, meen je daar nu ook aan toe moeten voegen dat ik gefrustreerd ben. Waaruit maak je dat nou op?

Begrijp je wel waar we het over hebben?


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #66 Gepost op: 13 december 2015, 16:48:29
Citaat van: Groenemotormuis link=msg=1391696 date=1450019118

Oma en Expert jullie hebben in wezen gelijk in jullie mening, namelijk dat een ieder het recht heeft op een goede medische behandeling. Maar soms gaat de veiligheid van van de medemens in mijn ogen wel boven de medische behandeling. Al ben ik ook van mening dat er soms wel eens wat mis gaat bij dit soort opdrachten. Moet daar tegenover zetten dat het ook vaak goed gaat, en dat soms de arts toch wel 2 keer nadenkt voor hij de mensen van de DJI weigert (heb al diverse verhalen gehoord dat een gedetineerde met "ingeslikte" mesjes, bij de behandeling door de arts plots door het raampje naar buiten vluchten etc).

Even door Oma (en eventueel andere) omdat er blijkbaar toch een spraakverwarring is qua termen en werkzaamheden. Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen komen alleen de mensen terecht als een rechter(-commissaris) besloten heeft tot de vrijheidsontneming. Alles wat daarvoor gebeurt valt nog onder de Politie/Kmar omdat hier nog geen rechter zich over heeft gebogen. Op het moment van vrijheidsontneming door de rechter(-commissaris) komt men in een huis van bewaring (nog verdachte) of gevangenis (gedetineerde) terecht en dan moet de DJI alles omtrent deze persoon opzich nemen. Van voeding, kleding, vervoer en beveiliging tot de medische procedures. Daarvoor heeft de DJI dan ook artsen voor in dienst die hiervoor zorgen. Voor de bewaking (waar we het hier over hebben) begin je de zogenaamde complexbeveiliger. Dit zijn de bekende bewakers die in en rondom de gevangenis/ huis van bewaring rond lopen. Hier heb je weer diverse expertises in afhankelijk van op welke afdeling men werkt. Zo heb je voor de jeugd en TBS instellingen weer andere vaardigheden nodig dan op de gewone afdeling. Deze personen zijn ook niet bewapend. Je heb hier wel een aantal mensen die wat extra opleidingen hebben gevolgd die lijken op het ME werk. Deze worden dan ingezet bij grote onregelmatigheden binnen een instelling.

Pas na een aantal jaar ervaring kan je doorstromen richting de DV&O. Hier zijn de bekendste mensen van die onder de afdeling vervoer vallen en in de grijze/witte busjes rijden. Hun hoofdtaak is er voor de zorgen dat de personen die onder de zorg van de DJI vallen op een veilige wijze van de instelling naar een andere locatie vervoerd worden (dit kan zijn: rechtbank, ziekenhuis, huisadres etc). Deze zijn volledig bewapend en zijn ook in uniform. Alleen voor het huisbezoek zijn deze mensen in burger maar nog wel volledig bewapend. Tevens hebben deze heren en dames enige tijd geleden wat neventaken gekregen waardoor zijn de politie kunnen ondersteunen (denk aan de grote cellenbus bij grootschalige evenementen, het uitvoeren van vonnissen etc).

Dan krijg je inderdaad het LBB. Die doen hoofdzakelijk het burger vervoer en zullen ook hoofdzakelijk in burger opereren. Deze krijgen daarvoor ook aanvullende opleidingen. Zij doen voornamelijk de wat meer risicovolle opdrachten of kunnen opgeroepen worden tijdens onregelmatigheden bij instellingen. Tevens worden de mensen van het LBB ook ingezet bij het opsporen van smokkelwaar. Dit kan middels speurhonden als met zoekgroepen welke complete afdelingen op de kop zetten.

Dan komt als laatste nog het groepje BOT wat de zwaarste opleiding en training heeft. Deze rijden ook alleen maar in burger rond en zijn net zo uitgerust als een AT van de politie en worden ingezet als er een groot gevaar dreigt voor ontsnapping of voor liquidatie. De echte grote zware jongen worden dus hoofdzakelijk door deze personen bewaakt en als deze rond jou heen "huppelen" dan is dat echt niet omdat de persoon in kwestie die mee gaat een keer een aardappelschilmesje meegevoerd heeft.

Ik ben ook net als RED van mening dat je als overheidsdienst net zo goed kan beveiligen buiten de onderzoekskamer. Maar er kunnen situaties voordoen dat het wenselijk is dat de beveiliger wat dichter in de buurt zit. Echter moet je hier dus gewoon in goed overleg uit kunnen komen met het medisch personeel.


Bedankt voor dit inzichtelijk overzicht.

De meeste patiënten worden op een IC in verband met hun aandoening onder volledige sedatie gehouden, waarbij het in de meeste gevallen noodzakelijk is om hen met kunstmatige beademing te ondersteunen. Deze situatie kan weken worden gecontinueerd. De artsen en de verpleegkundigen vormen zo een Bijzonder Ondersteuningsteam. Wij noemen dat kortweg BOT. Ik denk dat het toch goed is dat men zich beseft dat patiënten die worden behandeld op een IC echt helemaal nergens naar toe gaan. Op een OK gaan we nog even een stapje verder. Daar zorgt de anesthesioloog ervoor dat je op het randje van dood balanceert teneinde een chirurgische procedure te faciliteren. Medewerkers van DV&O hoeven niet bang te zijn, dat een verdachte of gedetineerde in zo'n situatie nog maar een spier vertrekt. Letterlijk!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #67 Gepost op: 13 december 2015, 16:53:23
Citaat van: Expert link=msg=1391707 date=1450021709
Op een OK gaan we nog even een stapje verder. Daar zorgt de anesthesioloog ervoor dat je op het randje van dood balanceert teneinde een chirurgische procedure te faciliteren. Medewerkers van DV&O hoeven niet bang te zijn, dat een verdachte of gedetineerde in zo'n situatie nog maar een spier vertrekt. Letterlijk!

Als ze wel een spiertje vertrekken zegt de chirurg op denigrerend toontje dat de anesthesioloog eens op de gaskraan moet letten.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #68 Gepost op: 13 december 2015, 17:02:22
Citaat van: Oma link=msg=1391708 date=1450022003

Als ze wel een spiertje vertrekken zegt de chirurg op denigrerend toontje dat de anesthesioloog eens op de gaskraan moet letten.


En dan zeg ik heel denigrerend dat de chirurg zich vooral niet bemoeien met zaken waar die geen verstand van heeft. Ten eerste wordt spierverslapping bereikt door een adequate dosering van een spierrelaxans. Ten twee wordt voldoende relaxatie bereikt door voldoende anesthesiediepte. Daarbij kan de anesthesioloog gebruik maken van een damp. Dat is iets anders dan een gas. Daar zit namelijk een natuurkundig verschil tussen.

ON TOPIC


mooizo

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
Reactie #69 Gepost op: 20 december 2015, 21:50:35
grappig om zoveel aannames te lezen van mensen.

stelt u zich een voor, een gedetineerde met een medisch probleem wat in de gevangenis niet verholpen kan worden. Deze gedetineerde zit op last van een rechter in 'volledige beperkingen' (geen media, telefoon, tv, krant, contact met anderen) ivm een ernstige strafzaak. Hij zou dus antwoorden op vragen willen hebben die hij niet mag krijgen. Dit kan een reden zijn om altijd aanwezig te zijn bij de gedetineerde, ook tijdens gesprekken met artsen waar hij vragen kan stellen aan loslippige artsen.

of een gedetineerde die iemand wil bellen. In de gevangenis worden de gesprekken afgeluisterd dus hij verzint een kwaal voor een ziekenhuisbezoek. Pijn in de hartstreek, uitstralende pijn en je oppervlakkig ademen.....opname SEH en er zitten twee bewakers bij. Worden ze op de gang gezet.....gedetineerde pakt de aanwezige telefoon en belt....en opeens zijn de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen...

vluchtgevaar is maar een van de redenen van de aanwezigheid van bewakers. Daarnaast zal het de gemiddelde bewaker niets uitmaken als ze weggestuurd worden. Hun primaire taak is voorkomen dat een gedetineerde ontvlucht....de rest is bijzaak. De gedetineerde gaat in dat geval wel mee. Ik ben zelf eens weggestuurd vanuit een ziekenhuis en heb de patient meegenomen.Drie dagen later weer retour, wel aanwezig gebleven. gedetineerde/patient drie dagen extra pijn en de arts een deuk in zijn ego.  Pijn en ego's, geen reden om je baan voor op het spel te zetten.